Планина Виторог (1906 м), Јањске отоке, извор реке Пливе - Босна и Херцеговина

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
1_1_vitorog
Датум: петак, 14 мај 01:00 - недеља, 16 мај 23:30

Успон на Мали Виторог (1744 м) и Велики Виторог (1906 м), на планини Виторог, Босна и Херцеговина. Обилазак Јањских отока, места где се река Јањ рачва на много потока са водопадима. Обилазак извора реке Пливе, код Шипова,обилазак водопада на ушћу Пливе у Врбас, у Јајцу. Од 14 до 16.маја 2021.године.

                                                  ПЛАНИНА ВИТОРОГ, У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

                                       Врхови Мали Виторог (1744 м) и Велики Виторог (1906 м)

                                               Јањске отоке - потоци и водопади у сливу реке Јањ, у околини Шипова

                                                     Извори реке Пливе, у околини Шипова

                                                                     Пливско језеро, у околини Јајца

                                                   Водопад на ушћу реке Пливе у реку Врбас, у Јајцу

                                                 (Петак, субота и недеља - 14, 15 и 16.мај 2021.године)

Планинарско-друштво "Преслап" организује у петак, суботу и недељу, од 14 до 16.маја 2021.године, тродневну акцију у Босни и Херцеговини, на којој ћемо се попети на планину Виторог, и обићи природне атракције у околини градова Шипово и Јајце - Јањске отоке, изворе реке Пливе, Пливско језеро и водопад на ушћу Пливе у Врбас.

Ова акција Планинарског друштва "Преслап" биће први организовани одлазак неког планинарског спортског удружења са југа Србије у овај део Босне и Херцеговине, који је један од најатраквнијих у суседној држави. У последње време, локалне самоуправе овог дела Босне и Херцеговине и планинарска удружења, активно промовишу подручје Виторога, Јањских отока, реке Пливе, а један од циљева ове акције Планинарског друштва "Преслап" јесте да се и на југу Србије прошире сазнања и пренесу лепи утисци из овог краја, који обилује природом нестварне лепоте.

Акција се одржава уз подршку Планинарског друштва "Виторог" из Шипова, чији ће званични водичи предводити успон на Виторог и прелазак рекреативних траса на Јањским отоцима и извору Пливе.

(Акција на Виторогу и у околини Шипова и Јајца, одржава се уместо првобитно предвиђене акције на планинском масиву Јужних Карпата у Румунију, због ограничења у путовању за Румунију, услед епидемије Ковид 19. За одлазак у Босну и Херцеговину и повратак из Босне и Херцеговине у Србију, нису прописана никаква ограничења).

У петак, 14.маја 2021.године, пристижемо у планинарски дом Луња Глава, у селу Драгњић подови, у околини Шипова, на северним падинама Виторог планине. Током овог дугачког пута, одморићемо се у Вишеграду и Сарајеву. 

У суботу, 15.маја 2021.године изводимо успон на планину Виторог, тако што ћемо се из села Шеменовци, на југоисточној страни планине, на ободу Купрешког поља, пењати на врхове Мали Виторог (1744 м) и Велики Виторог, и спустити назад у Шенемовце. До краја дана, у повратаку у планинарски дом, обилазимо природну атракцију Јањске отоке - место на реци Јањ, у околини Шипова, где се ток реке рачва у више потока, на којима има доста водопада, а после пар километара ови потоци поново се спајају у јединствени ток реке Јањ.

У недељу, 16.маја 2021.године, у околини Шипова обилазимо изворе реке Пливе, затим на путу ка Јајцу застајемо на Пливском језеру, а у самом Јајцу долазимо и до водопада, испод кога се Плива улива у реку Врбас. После тога крећемо назад за Ниш.

Планина Виторог припада Динарском планинском систему. Налази се између средишњег и западног дела Босне и Херцеговине, и захвата приличну површину која је са истока и југоистока омеђена Купрешким пољем, са севера и североистока Јањском висоравни, а на југу је Гламочко поље. Северни део планине, према Шипову, под густим шумама, а крашка поља каква су Купрешко и Гламочко поље чине да је јужна страна Виторога углавном огољена.

2 vitorogmountain

Највиши врхови Виторога су Велики Виторог (1906 м) и Мали Виторог (1744 м). На Великом Виторогу у некадашњој држави била је био је израђен огроман војни објекат, и надземни део и део са тунелима, остаци објекта су и даље присутни, и ови остаци су још један оријентир за Велики Виторог. У одређеној мери, али не тако изражено као на планини Бјелашници код Сарајева, и на Виторогу се сусрећу утицаји струјања ваздуха из унутрашњости Балканског полуострва, и оних из правца Јадранског мора. Мали и Велики Виторог су и одлични видиковци, са којих се виде бројне планине у Босни и Херцеговини (Влашић, Шатор, Цинцар планина, Пљешевица, Враница, Чврсница, Камешница, Клековача...) и у Хрватској (Динара, Велебит).

У првом делу успона на врхове Виторог планине, изнад села Шеменовци крећемо се кроз шуму. На половини трасе, излазимо на огољени део који нас води на оба врха - Мали Виторог и Велики Виторог. Од Шеменоваца, до Малог Виторога, треба ходати до 3 и по сата. Од Малог Виторога, учеснци који не буду могли или желели да иду и на Велики Виторог, могу се вратити истом стазом у Шеменовце. Ипак, када већ дођемо на Мали Виторог, преостаје још сат и по успона до Великог Виторога. Полазна тачка успона, Шеменовци, на надморској су висини од око 1200 метара, што значи да треба савладати висиснку разлику од око 700 метара до врха Велики Виторог. У једном правцу, траса је дужине 12 километара, што значи да је дужина укупне трасе, и за успон и за повратак, 24 километра.

Јањске отоке представљају велику природну атракцију у околини Шипова, на источној страни Виторог планине, а у задње време подручје је уређено како би посетиоци уживали.

Janjske otoke

У суботу поподне, по силаску са Виторога, на путу ка повратку у планинарски дом, Јањске отоке биће нам успутна станица. Овде ћемо симболично прећи не више од једног километра, уређенм стазама и преко мостића. На Јањским отокама уживаћемо пре свега у овом природном феномену раздвајања речног тока. Има тога и на Радан планини, у Србији, али овде, на реци Јањ, ово раздвајање је много израженије, више је потока који се раздвајају, а касније поново спајају у ток реке Јањ.

Извори реке Пливе су једни од најиздашнијих извора питке воде у свету. Типични су крашки извори, а од бројних врела, извора и поточића, два извора се знатно издвајају по својој издашности. Око извора Пливе уређено је излетиште и уређене су стазе, а дужина трасе приликом обиласка извора Пливе је око 3 километра, сасвим лагана, рекративна траса. Још у овом изворишном делу реке Пливе, видећемо, поред снажних и бучних извора, и прве брзаке, водопаде, вирове на Пливи.

Izvor Plive

Извори Пливе налазе се на северној страни Виторог планине, мало западније од Шипова. Река Плива је, по овоме, и северна граница простирања Виторог планине. Извори Пливе имају сталну температуру воде од 8 степени, а вода до места где избија долази чак са Гламочког поља, које се налази двадесетак километара јужније.

После обиласка извора реке Пливе, на путу према Јајцу, застаћемо и на атрактивном Пливском језеру, отићи до обале и уживати у атрактивним погледима. 

Plivsko jezero

Рекреатиавни део акције, у недељу, завршићемо поред чувеног водопада на реци Пливи, на ушћу Пливе у Врбас, у граду Јајце.

Vodopad Jajce

 

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ :

Петак, 14.мај 2021.године:

01:00 - полазак са паркинга тржног центра "Рода" на Византијском булевару у Нишу

Пауза у Вишеграду од једног сата, пауза у Сарајеву два до три сата. У Сарајеву, на Башчаршији, заменићемо и новац - евре за конвертибилне марке.

До 20 сати - долазак у планинарски дом "Луња глава" у селу Драгњић подови, изнад Шипова, смештај, припрема ствари за сутрашњи успон, ноћење. У дому су кревети "на спрат", има струје, воде, туш кабина, тоалета, постоји трпезарија.

Субота, 15.мај 2021.године

Устајање и доручак свако прилагођава према сопственим потребама, али тако да се у 6 сати крене минибусом из дома ка селу Шеменовци.

06:00 - полазак из дома

07:00 - долазак у Шеменовце, полазак на успон

10:30  - излазак на врх Мали Виторог (1744 м)

12:00 - излазак на врх Велики Виторог (1906 м)

16:00 - повратак у Шеменовце

17:00 - долазак на Јањске отоке, обилазак овог локалитета у трајању од једног сата

19:00 - долазак у дом, одмор, паковање ствари за наредни дан, ноћење

Недеља, 16.мај 2021.године

Устајање и доручак свако прилагођава сопственим потрбама, али тако да се из дома крене минибусом у 8 сати.

09-11:00 - обилазак извора реке Пливе

11:00 - 14:00 - Пливско језеро и Пливски водопад у Јајцу

14:00 - полазак за Ниш

23:30 - повртак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, а успут се може наручити храна у Вишеграду и Сарајеву, те се могу купити намирнице у Сарајеву и Шипову. Воде на стази успона нема, у дому захватити најмање 3 литра. Такође, у планинарском дому може се и припремати храна, на располагању је кухиња са свим потребним посуђем.

ОБУЋА, ОДРЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање, одећа и обућа за пут и слободне активности. За планинарење до врхова Виторога, за обилазак Јањских отока и извора Пливе - планинарска опрема и ранац од 30-40 литара.. Остатак ствари (за пут, боравак у дому, слободне активности - одећа, обућа, лична хигијена, храна...) упаковати у већи ранац или торбу.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 90 евра (обухватају трошкове пута, трошкове возача, 2 ноћења у планинарском дому и услуге водича из Планинарског друштва "Виторог" Шипово). 

НЕОПХОДНА ДОКУМЕНТА: Важећи пасош или важећа лична карта.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Слободан Васковић (телефон: 0631118508) и Мирослав Докман (телефон: 062205977). Водичи на успону биће из Планинарског друштва "Виторог" Шипово.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције лично, телефоном или путем електронске поште:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Powered by iCagenda