Мироч планина, врхови Велики Штрбац (768 м) и Мали Штрбац (626 м)

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
2_1_Veliki_Strbac
Датум: субота, 17 јул 04:00 - 23:00

Мироч, планина изнад десне обале Дунава, у Ђердапској клисури, тамо где је Дунав најужи и најдубљи, изнад чувених теснаца Велики Казан и Мали Казан. Успон на врхове Велики Штрбац и Мали Штрбац, на траси дугој 19 километара. Са Планинарским друштвом "Прелсап", субота, 17.јули 2021.године

                                                                                         Мироч планина

                                                           Врхови Велики Штрбац (768 м) и Мали Штрбац (626 м)

                                                                     Субота, 17.јули 2021.године

Мироч планина налази се у источној Србији, део је огромног масива Карпата. Мироч оштро се издиже изнад десне обале реке Дунав, између Доњег Милановца и Текије, и чини део јужне стране велике Ђердапске клисуре. Испод Мироча налази се и клисура Казан, подељена у Велики Казан и Мали Казан, а то је место где је на читавом свом току, Дунав најужи и најдубљи. У Великом Казану, дубина Дунава је 150 метара, а најмања ширина само 150 метара. Окомите литице Мироча овде се уздижу пар стотина метара изнад Дунава. Мало низводно одавде, у Малом Казану Дунав је тек незнатно шири, до 300 метара. Занимљиво је да је близу Мироча, узводно око Доњег Милановца, Дунав, потпуно супротно од клисуре Казан, најшири на читавом свом току - око 6 километара. Одмах прекопута Мироча су Јужни Карпати у Румунији, и литице Ђердапске клисуре на подручју Румуније.

4 1 kazan

Највиши врхови Мироч планине су Велики Штрбац (768 метара) и Мали Штрбац (626 м). На предстојећој акцији Планинарског друштва "Преслап", до врхова Мироч планине, одлазимо трасом која полази са десне обале Дунава, у атару Голубиња, најпре идемо према видиковцу Мали прилаз, изнад улаза у Велики Казан.

1 veliki strbac

Потом се пењемо на Велики Штрбац, са кога се пружа изванредан поглед на Велики Казан и добар део Ђедапске клисуре, а и суседне Румуније. Одатле се гребенски крећемо према североистоку, пратећи ток Дунава, до врха Мали Штрбац. Са Малог Штрпца одлично се панорамски види Мали Казан. Прекопута, на обали Дунава у Румунији, јасно се види велика скулпутура Децабала, последњег владара народа Дачана, која је исклесана у стени изнад Дунава. Са Малог Штрпца спуштамо се на десну обалу Дунава, у атар Голог брда.

7 mali strbac

Овиме, прелазимо 19 километара на траси, за шта ће нам највише бити потребно 9 сати умереног хода. Због различитог места поласка на успон и места силаска, минибус ће се у међувремену пребацити од Голубиња до Голог брда, како би сачекао наш силазак са Мироч планине.

Подручје Мироч планине део је Националног парка Ђердап, и за долазак и кретање стазама Мироч планине важе строга утврђена правила, између осталог, да се плаћа улаз у национални парк, и да успон може водити једино овлашћени водич из Националног парка Ђердап, чије се услуге такође наплаћују по утврђеној тарифи Националног парка Ђердап.

                                                                               ПРОГРАМ АКЦИЈЕ

Субота 17.07.2021. године

04:00 – полазак са паркинга код тржног центра "Рода" ("Меркатор") на Византијском булевару. Ка одредишту идемо преко Зајечара, Неготина и Кладова, са успутним паузама по потреби.

09:00 - долазак у улаз у Нациоални парк Ђердап, плаћање улазница и услуга водича, полазак на стазу.

11:00 - видиковац Мали призор

14:00 - врх Велики Штрбац

16:00 - врх Мали Штрбац

18:00 - силазак у Голо брдо

18:30 - полазак за Ниш

23:00 - долазак у Ниш.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, резервна мајица, кабаница, качкет, тамне наочаре, штапови за ходање, крема за заштиту од сунца, ранац.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, слаткиши). Воде има на улазу у Национални парк Ђердап. Потребна количина воде је 3 литра.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 3500 динара (обухватају превоз, улазнице за Национални парк Ђердап и обавезне услуге вођства овлашћеног водича Националног парка Ђердап).

ВОЂА АКЦИЈЕ: Бранислав Тодоровић, телефон: 0637471655.

ПРИЈАВА: Код вође акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Интернет страница Планинарског друштва „Преслап“, фејсбук страница Планинарског друштва „Преслап“, или упитом на адресу електронске поште Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda