Жељин (1785 м)

ПД Преслап
0
29_1
Датум: недеља, 05 децембар 05:00 - 19:00

Планина Жељин - лепа, тајанствена, моћна, висока, чувар питоме и благородне Жупе александровачке, срца Србије у узгајању винове лозе. Жељин задржава олује са Проклетија и Копаоника код свог врха. Успон на Жељин, са ПД "Преслап", недеља, 5.децембар 2021.године.

                                                    УСПОН НА ПЛАНИНУ ЖЕЉИН

                                                                  Врх Жељин (1785 м)

                                                           (Недеља, 5.децембар 2021.године)

Планина Жељин налази се у централној Србији, између планине Копаоник и Жупе александровачке, и заузима простор између река Ибра, Студенице, Јошанице и Расине. Импресивне је висине (1785 м), под густом шумом и са много водотокова. Виша подручја Жељина су под пашњацима, а највиши део планине чини један „двоглави“ или два врха веома близу један другога, од којих је један и највиши врх планине, који се такође назива Жељин. Управо због два доминантна врха раздвојена малим превојем, највише подручје Жељина је уочљиво са знатно удаљенијих подручја у Србији.

IMG 4542 1

Око највиших врхова Жељина образује се и својеврсна ружа ветрова, која утиче на благородност Жупе александровачке и плодност њених виногорја. Планина Жељин штити Жупу од утицаја суровије климе и представља њеног својеврсног заштитника.
У околини Жељина, осим доминатног Копаоника, налазе се и нешто ниже планине Студена планина, Равна планина и Гоч.
У подножју Жељина, између њега и Гоча, налази се познато излетиште Митрово поље.
На Жељин се може пењати са различитих страна, али су најпопуларнији правци из Митровог поља, затим са превоја Караула у атару села Плоча, и из села Јелакци.
Зимски успон Планинарског друштва "Преслап" на Жељин, извешће се трасом из села Плоча, које се налази на путу од Александровца ка Јошаничкој Бањи.
Дужина стазе у оба правца је око 17 км.
Наша стаза почиње у селу Плоча на око 1100 метара надморске висине. У прва 4 километра, савладавамо око 250 м висинске разлике и преко махале Јованчевићи одлазимо до камене шумарске куће на 1350 метара. Ова деоница послужиће нам за загревање. Од ове куће, пењемо се нешто оштрије и укрштамо са стазом која води из Митровог поља. Занимљивост на стази је у ознакама, које су веома прецизне и корисне, али су плаво-беле боје, зато што су их уцртавали припадници полиције чији се полигон за обуку налази на Митровом пољу. По изласку из шуме, излази се на пашњак испод самог врха.
До врха Жељина потребно је око 4 сата умереног хода. Повратак је истом стазом.

IMG 4584 1


                                                        ПРОГРАМ АКЦИЈЕ (Недеља, 5.децембар 2021.године)

05:00 - полазак са паркинга тржног центра "Рода" ("Меркатор") на Византијском булевару. Ка селу Плоче одлазимо преко Бруса, где правимо паузу за краћи одмор, доручак и снабдевање намирницама.
08:00 – полазак на успон, кретање трасом село Плоча - махала Јованчевићи - шумарска кућа - пут од Митровог поља - врх Жељин. Током успона, правићемо више краћих пауза и две дуже, код шумарске куће и на изласку на главни жељински пут који долази од Митровог поља
12:00 – излазак на врх Жељин, пауза на врху до 45 минута (у зависности од времена, јачине ветра)
16:00 – силазак у Плочу
19:00 – долазак у Ниш
ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, слаткиши). Са собом имати увек 1,5 до 2 литра воде, која се може допунити на чесми код „шумарске куће“.
ОПРЕМА, ОДЕЋА, ОБУЋА: Прилагођена зимским условима. Гојзерице, штапови, камашне, наочаре за сунце, кабаница, капа, рукавице, јакна, слојевита гардероба, резервне мајице и чарапе. 
ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 1300 динара.
ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Мирослав Докман, телефон: 062205977, и Владимир Митровић, телефон: 0642634692.
ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођa акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођа акције или путем електронске поште, на званичну адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda