Видиковац Јечава (596 м), Сврљишке планине

ПД Преслап
0
50
Датум: недеља, 07 новембар 06:55 - 15:00

Атрактивни видиковац Јечава (596 м), на Сврљишким планинама, у Сићевачкој клисури, изнад десене обале реке Нишаве, насупрот врху Кусача, на Сувој планини, одредиште је локалне акције Планинарског друштва "Преслап" за недељу, 7.новембар 2021.године.

                                                              Јечава (596 м) 

                видиковац на Сврљишким планинама, у Сићевачкој клисури

                                        Недеља, 7.новембар 2021.године

Планинарско друштво „Преслап“, за своје чланове и пријатеље, организује у недељу, 7.новембра 2021.године, локалну акцију на Сврљишким планинама, у Сићевачкој клисури, чије је главно одредиште видиковац Јечава, висине 596 метара.

Два атрактивна видиковца налазе се прекопута један другога - Кусача, на Сувој планини и Јечава, на Сврљишким планинама.

Предстојећа локална акција Планинарског друштва "Преслап" лака је, и зато позивамо и планинаре, и рекреативце, и грађанство, да се прикључе акцији и уживају у атрактивним погледима са видиковаца изнад Сићевачке клисуре.

На акцији ћемо прећи укупно око 9 километара.

Траса акције почиње у селу Просек, на магистрали Ниш - Софија, на станици за приградски аутобуски превоз. После 10 минута излази се на Пењске ливаде, а одатле наредних пола сата, стаза води кроз шуму. Следи и први видиковац, одакле се пружа атрактиван поглед на Кусачу, прекопута, на главни масив Суве планине, панорамски поглед на село Просек и даље на главни масив Сврљишких планина.

60

Даље се поново улази у шуму, све до једне стене - новог видиковца. Одавде, до првог дела Јечаве има десетак минута хода. Коначно, у наредних пола сата излази се и на главни видиковац Јечава.

70

Испод стена Јечаве је и пећина, која се јасно види и са друге стране клисуре, са Кусаче. Од Јечаве, до Сићева, у повратку се стиже за нешто више од једног сата лаганог хода. У Сићеву ћемо отићи и до познатог видиковца код игралишта. Одавде, до железничке станице, стиже се за четрдесет минута.

За долазак на акцију погодан је аутобус приградског јавног превоза, линија за Островицу, који са приградске аутобуске станице полази у 06:55 сати, а успут стаје прекопута суда, код градске болнице, на Трошарини... Из овог аутобуса излазимо на станици код друмских кафана у Просеку. Карта за аутобус кошта 90 динара.

За повратак са акције предвидели смо воз, који саобраћа на релацији Цариброд - Ниш, а на железничку станицу Сићево стиже у 14:10 сати. До Ниша путује, по реду вожње, 34 минута, а цена карте је 84 динара.

Уколико се неко од учесника определи да на акцију дође сопственим возилом, потребно је да до 07:15 сати дође у село Просек, где ће оставити возило. У повратку са акције, до возила се може доћи или возом од Сићева до Просека, за 6 минута вожње, где је цена карте такође 84 динара, или пешице, за 25 минута, стазом поред реке Нишаве.

Резервни термин повратка са акције, уколико дружење у Сићеву потраје, јесте 16:00 сати и приградски аутобус на релацији Сићево - Ниш. Карта за овај аутобус стаје 90 динара.

Водич на стази биће Ненад Стојановић "Ујка", мештанин села Просек, који ће учеснике сачекати на приградској станици код кафана у Просеку, на магистрали. 

Пријављивање за акцију није потребно, само је потребно доћи у село Просек у 07:15 сати - приградским аутобусом или властитим возилом.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши...). Понети 2 литра воде, а воде на стази нема.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, капа и рукавице.

Све додатне информације могу се добити путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Powered by iCagenda