Треска (1439 м), Копаоник

ПД Преслап
5
Treska_Kopaonik_Naslovna_Fotografija
Датум: недеља, 15 мај 06:30 - 20:30

Врх Треска (1439 м) на Копаонику, двозубац изнад Луковске Бање, због свог изгледа и облика с правом се може назвати "српски Митикас". Доста подсећа на највиши врх Олимпа. Планинарско друштво "Преслап" успон на Треску извешће у недељу, 15.маја 2022.године.

                     Успон на врх Треска (1439 м) – „српски Митикас“

                                Недеља, 15.мај 2022.године

Планинарско друштво „Преслап“ организује једнодневну акцију на Копаонику, и успон на врх који својим доминатним обликом веома одудара од своје околине, на стеновити врх, попут двозупца, који се с правом пореди са митским Олимпом и његовим највишим врхом Митикас, и који се види са многих места у Србији, застарашујућег изгледа, али итекако доступан – најлепши врх Копаоника – врх Треска (1439 м) код Луковске Бање.

Планинарење на Копаонику? Прва помисао су скијашке стазе изнад насеља Копаоник, које планинари лако савладавају, а зими се на њима сусрећу са скијашима и онима којима је једини циљ и порив да „прошетају“ скупоцену опрему и наочаре, и да буду виђени... Зато је зимско планинарење на Копаонику својеврсни сукоб истинских љубитеља природе и истинских спортиста, са једне стране, и порива потрошачког друштва, са друге стране.

Али, чим се мало зађе иза скијашког комплекса, открива се Копаоник итекако атрактиван и привлачан планинарима, љубитељима природе и онима које интересују историја и култура. Само на пар километара јужно од Панчићевог врха налазе се врх Небеске столице (1913 м) и истоимено археолошко налазиште на 1800 м надморске висине. Испод Панчићевог врха и Небеских столица налази се долина Јеловарник у којој се сакрио један од највећих водопада у Србији – Јеловарник.

Још јужније, у атару Луковске Бање и села Штава, два шиљка стеновитог врха Треска парају небо и планнари ће када виде овај призор итекако пожелети да се на Треску попну, ма колико то на први поглед деловало немогуће или јако тешко.

Планинарско друштво „Преслап“, на предстојећој акцији, планинаре ће према Трески повести из села Штава, код цркве Светог Мине (првобитно изгађена у 12.веку), на надморској висини од 700 м.

До подножја Треске одлазимо широким шумским путем, пролазимо махалу Жељова и излазимо на плато са кога се одлично виде Панчићев врх и врхови Пилатовица (1703 м) и Шаторице (1750 м) на Косову.

Са платоа на надморској висини од 1200 м први пут ћемо угледати двозубац Треске и даље наставити шумском стазом у њеном правцу.

У самом подножју Треске, пењамо се стрмо навише ка њеним стенама. Када достигнемо подножје стена, на практично само 20-так метара висине од врха, скренућемо ка северу, да наредних стотинак метара идемо паралелно са дном стена, како би на месту где је најкраћи пут од шумске стазе до стена, препречили и изашли на превој између северног зупца Треске и јужног зупца. Прво ћемо се пењати на јужни зубац, потом на северни.

Повратак у Штаву уследиће истом стазом.

Укупна дужина стазе коју прелазимо је 14 км, са висинском разликом од око 750 м у успону и исто толико при силаску.


САТНИЦА АКЦИЈЕ (Недеља, 15.мај 2022.године)

06:30 – полазак са паркинга тржног центра "Рода" на Византијском булевару
09:30 – долазак до цркве Светог Мине у селу Штава, обилазак цркве и припрема за успон
10:00 – полазак на успон ка Трески

13:00 – излазак на врх Треска, задржавање на врху до једног сата
14:00 – почетак силаска са Треске
16:00 – долазак у Штаву
16:30 – долазак у Луковску Бању, слободне активности до једног сата
17:30 – полазак за Ниш

20:00 – долазак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, препоручујемо да се понесу сендвичи и слаткиши. После подне храна се може наручити у Луковској Бањи. Потребна количина воде 2 литра, на стази је нема.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, штапови за ходање, ранац, за сваки случај и капа и рукавице, резервна мајица, тамне наочаре, млеко за заштиту од сунца, резевне чарапе, резевна обућа (патике – могу се оставити у минибусу).

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 1300 динара

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Владимир Митровић, телефон: 0642634692, и Мирослав Докман, телефон: 062205977.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођа акције, на званичним страницама Планинарског друштва „Преслап“ и путем електронске поште на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda