Водопади Старе планине - Пиљски водопади

ПД Преслап
2
1_donji_piljski
Датум: недеља, 10 април 05:00 - 19:00

Одлазак до водопада у сливу Топлодолске реке, на Старој планини, до Доњег Пиљског водопада, и (опционо) до Горњег Пиљског водопада, акција Планинарског друштва "Преслап" у недељу, 10.априла 2022.године.

                                         ВОДОПАДИ СТАРЕ ПЛАНИНЕ

                              Доњи Пиљски водопад и (опционо) Горњи Пиљски водопад

                                             Недеља, 10.април 2022.године

Планинарско друштво "Преслап" организује у недељу, 10.априла 2022.године, акцију на водопадима Старе планине - Доњем Пиљском водопаду и (опционо) Горњем Пиљском водопаду, у сливу Топлодолске реке.

Пиљски водопади налазе се у сливу Топлодолске реке на Старој планини. На око 4 км југоисточно од села Топли до на потоку Лисевски дол налази се Доњи Пиљски водопад, висок је 65 м и други је по величини на Старој планини. Налази се на надморској висини од 1140 м. Узводно 1,5 км, на надморској висини од 1370 м налази се Горњи Пиљски водопад, висок 30 м.

ПЛАН И ОПИС АКЦИЈЕ:

Полазак у 05:00 часова са паркинга тржног центра „Рода“ („Меркатор“) на Византијском булевару у Нишу.

Идемо преко Темске, са краћим задржавањем на водопаду Буковачки до. Настављамо до села Топли до одакле крећемо пешице ка Пиљским водопадима. До Доњег Пиљског водопада стаза је поприлично добро обележена. Све до пар стотина метара пред водопадом, стаза је проходна, широка, безбедна. Тек на самом прилазу водопаду, налази се једна нешто тежа деоница.

Одлазак до Горњег Пиљског водопада опциони је, зависи од временских услова и састава групе, и одлуку о одласку до Горњег Пиљског водопада донеће водичи Драган Стевановић и Слободан Васковић.

2 gornji piljski

Из правца Доњег Пиљског водопада, успон до Горњег Пиљског водопада, из прави је изазов, планинарски и алпинистички. Постоји могућност да се до Горњег Пиљског водопада оде и обилазном, широком шумском стазом, што ће у одласку и повратку изискивати 3-4 сата хода.

Ова два водопада сасвим су близу један другог, то се најбоље види када се од Горњег Пиљског водопада упутимо шумским путем наниже ка селу Топли До. Али, огромна висинска разлика од преко 200 м, стрмина са које се не сме погледати доле или назад, планинарима поставља тежак задатак и евентуални прелазак ове кратке деонице, из правца Доњег Пиљског водопада траје преко једног и по сата. Стазе  овде нема, већ се уз велике напоре препреке савладавају великом снагом, вештином и међусобном помоћи планинара.

У касним поподневним сатима, широком стазом, враћамо се у село Топли До.

После краћег одмора, полазимо за Ниш, где стижемо око 19:00 часова.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, воду имати код себе минимум 1 литар.

 ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, јакна, резервна мајица, капа, рукавице.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 1200 динара.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Драган Стевановић, телефон: 063402996, и Слободан Васковић, телефон: 0631118508.

ПРИЈАВЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: На званичним страницама Планинарског друштва „Преслап“ или код вођа акције или електронском поштом на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda