4.акција преласка Нишевачке клисуре

ПД Преслап
1
4_Nisevacka_klisura
Датум: субота, 06 август 09:00 - 20:30

Драги пријатељи, Планинарско друштво „Преслап“ из Ниша, уз подршку Општине Сврљиг, позива вас на 4.акцију преласка Нишевачке клисуре, у суботу, 6.августа 2022.године.

                                                                   ПОЗИВНО  ПИСМО

 Поштовани планинарски пријатељи, рекреативци, грађани,

Планинарско друштво „Преслап“ из Ниша,  уз подршку Општине Сврљиг, позива вас на четврту рекреативну акцију

                                                       ПРЕЛАЗАК НИШЕВАЧКЕ КЛИСУРЕ                      

                                                                 субота, 6.август 2022.године       

Планинарско друштво „Преслап“, уз подршку Општине Сврљиг, организује лагану и изузетно садржајну планинарско-рекреативну акцију где ћемо комбиновати пешачење, планинарење, прелазак кањона и упознати сврљишки крај, који обилује природним лепотама и богатим историјским и културним наслеђем.

Наше прво одредиште на акцији је врх Куле (511 м), изнад Нишевачке клисуре, на коме се налазе остаци утврђења из римског доба, који је одувек имао стратешки значај, због трасе пута која је повезивала Дунав са путем „Via Militaris“. До подножја Кула, у атару села Варош, одлази се превозним средствима. Потом следи лагани успон на Куле, а непосредно пре зидина тврђаве, учесници ће проћи кроз један усек који је служио за улаз у утврђење.

3 nisevacka klisura

Са Кула се спуштамо ка Вароши и скрећемо према прузи Ниш – Зајечар. Пролазимо пар стотина метара пругом и кроз два железничка тунела, и тако долазимо до излетишта Бањица и срца Нишевачке клисуре.

Нишевачка клисура, коју је створила река Сврљишки Тимок пробијајући се између стеновитих усека Сврљишких планина и планине Тресибабе, налази се 6 км северно од Сврљига близу села Нишевац. Кроз Нишевачку клисуру пролази пруга Ниш – Зајечар, са бројним тунелима и мостовима, које је пројектовао још Милутин Миланковић.

5 proboj svrljiskog timoka

У срцу Нишевачке клисуре може се изаћи на фантастичне видиковце са којих се види цео овај крај, као и сам „пробој“ Сврљишког Тимока. На обалама Сврљишког Тимока, тачно испод стеновитог узвишења Куле, налази се и излетиште Бањица, у летњим месецима популарно купалиште мештана Нишевца и Сврљига.

По доласку у село Нишевац, организоваће се бесплатан ручак за све учеснике, а потребно је са собом понети прибор за јело и порције.

Укупно ће се на акцији лагано препешачити 9 километара.

Акција ће се завршити посетом великој културној манифестацији „Белмужијада“ у Сврљигу, коју организује Општина Сврљиг већ 15 година, а на којој се промовише специфичан гастрономски производ овог краја – чувени „сврљишки белмуж“. Белмуж се прави од младог сира и кукурузног брашна, топљењем младог крављег или овчијег сира.

Програм и сатница акције (субота, 6.август 2022.године):

 • 10:00 – окупљање на улазу у селу Варош, полазак на пешачку туру од Вароши према узвишењу Куле (511 м);
 • 10:30 – 11:30 – боравак на узвишењу Куле око старог утврђења, беседа о Нишевачкој клисури;
 • 11:30 – 16:00– силазак према прузи и Нишевачкој клисури, пролазак кроз тунеле, обилазак излетишта и купалишта Бањица на Сврљишком Тимоку (могуће је и купање у реци), одлазак до узвишења изнад „пробоја Сврљишког Тимока“, долазак некадашњим „римским путем“ у центар села Нишевац;
 • 16:00-17:30 – ручак у Нишевцу (ручак је бесплатан, учесници треба да понесу прибор за јело и посуде), беседа о Нишевцу, слободне активности;
 • 17:30 – 19:30 – Сврљиг, посета „Белмужијади“;
 • 19:30 – завршетак акције.

Учесници треба да за прави део акције понесу храну „из ранца“ – до повратка у Нишевац, где ће бити послужен бесплатан ручак, а напомињемо да учесници треба да понесу сопствени прибор за јело.

Вода се може допунити у  Нишевцу, а потребно је уз себе имати најмање 2 литра воде.

Обућу и одећу прилагодити летњим условима – носити планинарске ципеле или дубоке патике, у ранцу имати кабаницу, резевне мајице, носити качкет, наочаре за сунце, користити млеко за заштиту од сунца.

Водиче акције обезбеђује Планинарско друштво „Преслап“.

Планинарски клубови, планинарска друштва и појединци, заинтересовани за учешће на овој акцији, потребно је да се пријаве најкасније до 04.августа 2022.године.

Пријаве за учешће и тражење додатних информација могу се упутити електронску пошту Планинарског друштва „Преслап“: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Добродошли!

                                                                                                Председник

                                                                       

                                                                                Мирослав Докман, дипл.ек.

 

САТНИЦА АКЦИЈЕ И ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА ОДЛАЗАК НА АКЦИЈУ ИЗ НИША, У ОРГАНИЗАЦИЈИ ПЛАНИНАРСКОГ ДРУШТВА "ПРЕСЛАП" (СУБОТА, 6.АВГУСТ 2022.ГОДИНЕ):

 • 09:00 – полазак са паркинга тржног центра "Рода" ("Меркатор") на Византијском булевару;
 • 10:00 – полазак на пешачку туру од Вароши према узвишењу Куле (511 м);
 • 10:30 – 11:30 – боравак на узвишењу Куле око старог утврђења, беседа о Нишевачкој клисури;
 • 11:30 – 16:00– силазак према прузи и Нишевачкој клисури, пролазак кроз тунеле, обилазак излетишта и купалишта Бањица на Сврљишком Тимоку (могуће је и купање у реци), одлазак до узвишења изнад „пробоја Сврљишког Тимока“, долазак некадашњим „римским путем“ у центар села Нишевац;
 • 16:00-17:30 – ручак у Нишевцу (ручак је бесплатан), беседа о Нишевцу, слободне активности;
 • 17:30 – 19:30 – Сврљиг, посета „Белмужијади“;
 • 19:30 - полазак за Ниш;
 • 20:30- повратак у Ниш.

Трошкови превоза: 700 динара.

Вође акције:  Мирослав Докман, телефон 062205977 и Слободан Васковић, телефон: 0631118508.

Пријављивање за акцију: код вођа акције.

Додатне инфорамције: код вођа акције лично, или путем електронске поште, на званичну адресу Планинаског друштва „Преслап“: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda