Дурмитор (Савин кук 2313 м и Боботов кук 2523 м) - Црна Гора

ПД Преслап
0
2_bobotov_kuk
Датум: четвртак, 11 август 22:00 - недеља, 14 август 22:00

Успон на врхове планине Дурмитор - Савин кук (2313 м) и Боботов кук (2523 м), у Црној Гори, високогорска акција Планинарског друштва "Преслап", петак, субота и недеља, од 12.до 14.августа 2022.године.

                                                      ПЛАНИНА ДУРМИТОР, У ЦРНОЈ ГОРИ

                                       Врхови: Савин кук (2313 м) и Боботов кук (2523 м)

                                   (Петак, субота и недеља - 12, 13 и 14.август 2022.године)

Планинарско-друштво "Преслап" организује у петак, суботу и недељу, од 12 до 14.августа 2022.године, тродневну акцију у Црној Гори, изузетно изазовну, на којој ћемо се пењати на планину Дурмитор, на њене врхове Савин кук (2313 м) и Боботов кук (2523 м).

Планина Дурмитор налази се у северозападном делу Црне Горе, и представља огроман масив, са мноштвом оштрих, стеновитих врхова, и много потока и језера, што је типично за планине динарског подручја. Највиши врх Дурмитора је Боботов кук, са висином од 2523 метра. На предстојећој акцији Планилнарског друштва "Преслап", наша база биће Жабљак, где ћемо бити смештени.

На акцију полазимо у четвртак, 11.августа 2022.године, у 22 сата, и први циљ је да се рано ујутру сместимо у Жабљаку,и одмах да кренемо на први успон.

3 savin kuk

У петак, 12.августа 2022.године, минибусом одлазимо до скијалишта Савин кук, у близини Жабљака, и крећемо према врху Савин кук, који је висок 2313 метара, а име носи по Светом Сави. Скијалиште се налази на око 1500 метара надморске висине, а стаза успона углавном прати правац жичара, технички није захтевна, а на стази има стрмијих деоница и сипара. Пре Савиног кука, траса води и до извора Савине воде. Предвиђено време успона је 4 сата до врха, а силазак је истом трасом. Тиме прелазимо око 12 километара, у оба правца, за шта је потребно око 7 сати.

1 durmitor

У суботу, 13.августа 2022.године, изводи се успон на Боботов кук, који представља прави високогорски изазов и захтева натпросечну физичку припрему и вештине кретања на стенама. Рано ујутру, већ око 6 сати, минибусом одлазимо на превој Седло, на око 1900 метара надморске висине, са јужне стране Боботовог кука. Од превоја Седло почиње успон. Најпре се иде на превој између Седлене греде и Ветрених врата, потом се пролази кроз први кулоар у стенама. Овде се налази и једии извор воде на траси до врха. У једном тренутку, траса ће нас мало спустити, до малог језера Зелени вир. Најтежи део трасе почиње код Зеленог вира, где траса постаје изразито стрма, и води у стенама. Овде има и сипара, а пролази се кроз други кулоар у стенама. Следе два превоја, десно од Боботовог кука, и лево од њега, који га одваја од врхова Ђевојка и Соа небјеска. Завршни успон је и најстрији. До врха ће нам требати око 5 сати успона, а прелази се око 5 километара раздаљине. Мало испод врха је одвајање за стазу која се користи у силаску, а ова стаза ће нас спустити до Црног језера изнад Жабљака. Силазак се одвија преко Доброг дола, а Црно језеро је југоисточно од Боботовог кука. Тако ћемо прећи око 12 километара на траси, и у 16 часова се спустити на Црно језеро, где нас чека минибус.

Тежина успона на Боботов кук - идентична тежини успона на Маглић од Пријевора - са акције Планинарског друштва "Преслап" од 24 и 25.јула 2021.године.

У недељу, 14.августа 2022.године, лагано ћемо пешачити око утврђења Момчилов град и отићи до видиковаца изнад кањона Таре, потом ручати на неком пригодном месту и кренути назад на дуг пут за Ниш, водећи рачуна да у пристојно време дођемо у Ниш.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ :

Четвртак, 11.август 2022.године:

22:00 - полазак пут Црне Горе, са паркинга тржног центра "Рода" на Византијском булевару у Нишу.

Петак, 12.август 2022.године:

06:00 - долазак на Жабљак, смештај у кућама - апартманима, припрема за успон, одлазак ка скијалишту

08:00 - полазак на успон на Савин кук

12:00 - излазак на Савин кук

15:00 - повратак на скијалиште

16:00 - повратак на Жабљак, одмор и слободне активности, припрема за сутрашњи успон

Субота, 13.август 2022.године:

Устајање и доручак свако прилагођава сопственим потрбама, али тако да се са Жабљака крене у 5 сати изјутра.

06:00 - долазак на превој Седло, полазак на успон на Боботов кук

11:00 - излазак на врх Боботов кук

16:00 - силазак на Црно језеро

18:00 - повратак у Жабљак, одмор, слободне активности, паковање ствари

Недеља, 14.август 2022.године:

Напуштање смештаја у 8 сати, одлазак према Момчиловом граду, лагана шетња око Момчиловог града и видиковца изнад кањона Таре, ручак, слободне активности.

Полазак за Ниш у 14 сати, долазак у Ниш у 22 сата.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, а храна се може наручивати на Жабљаку, те се могу купити намирнице на Жабљаку. Воде има на Савином извору и на извору изнад Седла потребна количина за планинарски део акције је 3 литра по дану.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање и препоручујемо кацигу за успон на Боботов кук, одећа и обућа за пут и слободне активности. За планинарење - планинарска опрема и ранац од 30-40 литара.. Остатак ствари (за пут, боравак у смештају, слободне активности - одећа, обућа, лична хигијена, храна...) упаковати у већи ранац или торбу.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 90 евра (обухватају трошкове пута, трошкове возача, 2 ноћења на Жабљаку). Евентуална плаћање улаза у Национални парк Дурмитор, врши сваки учесник понаособ, на лицу места, код надлежне службе чувара.

НЕОПХОДНА ДОКУМЕНТА: Важећи пасош или важећа лична карта.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Слободан Васковић, телефон: 0631118508, и Мирослав Докман, телефон: 062205977.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције лично, телефоном или путем електронске поште:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Powered by iCagenda