Успон од Нишке Бање до Црног камена (867 м)

ПД Преслап
3
1_crni_kamen
Датум: недеља, 28 август 09:00 - 17:00

Уз финансијску подршку Града Ниша и логистичку подршку Градске општине Нишка Бања, Планинарско друштво "Преслап" организује локалну акцију - успон од Нишке Бање до врха Црни камен (837 м), на Сувој планинии, у недељу, 28.августа 2022.године.

                                         Успон од Нишке Бање до Црног камена (867 м) на Сувој планини

                                                                              (Недеља, 28.август 2022.године)

Акција се одржава уз финансијску подршку Града Ниша и логистичку подршку Градске општине Нишка Бања, у оквиру програма "Планинарско-рекреативно-едукативне акције у околини Ниша", чији је носилац Планинарско друштво "Преслап".

1 zastava

Црни камен или Пресклан (867 м) је први истакнутији врх Суве планине, када се њен венац и потковица посматрају из правца југозапада. Црни камен се налази мало изнад Нишке Бање, до њега води обележена стаза, у почетку нешто стрмија када када прати стазе за опоравак бањских гостију, а касније равномерна. Стаза углавном води кроз густу шуму, а на пар места излази на видиковце, са којих се лепо може видети највиши део Суве планине са једне стране, а са друге Нишка Бања и град Ниш. Први видиковац је на доњем узлетишту за параглајдере, на изласку из шуме и "стазе здравља", а други видиковац је горње узлетиште за парглајдере, на раскрсници путева за Раутово и Коритњак. Сам врх Црни камен је изузетан видиковац, са кога се одлично види највиши део гребена Суве планине - "потковица", те град Ниш и област Заплање.

Најинтересантнији делови ове стазе су два видиковца изнад Нишке Бање, деоница "соколов пут" и врх Црни камен. Укупна дужина стазе је 13 километара.

Успон од Нишке Бање до Црног камена је планинарско-рекреативна активност која спада у лакше, доступна је грађанима Ниша, а Планинарско друштво "Преслап" снажно препоручује рекреативне активности на овој траси. Један од циљева програма и акције 28.августа 2022.године јесте промоција планинарско-рекреативнилх одредишта у околини Ниша и промоција здравог начина живогта и активности у природи, у непосредној околини Града Ниша.

План акције:

  • 09:00 Окупљање учесника код фонтане у Нишкој Бањи.
    До Нишке Бање учесници могу доћи јавним градским превозом или у сопственој организацији. Аутобуска карта у једном правцу на релацији Ниш-Нишка Бања стаје 80 динара. Препоручујемо поласке из Ниша(прва станица је МИН-ово насеље) у 07:58, а из Нишке Бање за Ниш у 16:30 или 17:02 часова- недељни ред вожње градског превоза.
  • 09:15 Почетак успона;
  • 10:15 - очекивано време изласка из шуме, на први видиковац, краћи одмор;
  • 10:45 - очекивано време изласка на други видиковац на полетишту за параглајдере, краћи одмор;
  • 12:15 - очекивано време изласка на врх Црни камен, одмор до пола сата;
  • 14:15 - очекивано време доласка на друго узлетиште параглајдера;
  • 15:00 - очекивано време завршетка акције у Нишкој Бањи - бесплатан ручак у Основној школи "Иван Горан Ковачић", дружење, подела захвалница.

Одећа, обућа, опрема: прилагођена рекративном планинарењу у летњим условима - ранац, резервна мајица или горњи део тренерке, квалитетна обућа - гојзерице или дубоке патике, качкет, тамне наочаре, штапови за ходање.

Храна: у првом делу акције "храна из ранца" - сендвичи, слаткиши... по силаску у Нишку Бању, биће послужен бесплатан ручак у Основној школи "Иван Горан Ковачић" - потребно је да учесници акције понесу тањире или посуде и прибор за јело. Вода се може захватити у Нишкој Бањи, а потребна количина воде је 2 литра.

Водичи акције и особе за контакт су Петар Ратковић, телефон: 0695797585, и Мирослав Докман, телефон: 062205977.

Пријављивање за учешће на акцји није потребно, довољно је доћи испред фонтане у Нишкој Бањи у 9 часова изјутра, 28.августа 2022.године.

Позивамо грађане, рекреативце, љубитеље природе, да се прикључе овом успону.

Додатне информације о траси и самој акцији могу се добити код водича, лично или путем електронске поште Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 

 

Powered by iCagenda