Требевић (1629 м) и Врело Босне - Босна и Херцеговина

ПД Преслап
0
1_trebevic_vrh
Датум: петак, 11 новембар 20:00 - понедељак, 14 новембар 02:00

Успон на планину Требевић, у непосредој околини Сарајева, јужно од града, и њен највиши врх Софе, висок 1629 метара, обилазак врела реке Босне, , субота и недеља, 12 и 13.новембар 2022.године.

                                     Успон на планину Требевић - врх Софе (1629 м), Врело Босне - Босна и Херцеговина

                                                       Субота и недеља, 12 и 13.новембар 2022.године

Планинарско друштво „Преслап“ организује у суботу и недељу, 12 и 13.новембра 2022.године, садржајну акцију у Босни и Херцеговини - првог дана акције изводи се успон на планину Требевић и њен највиши врх  Софе, висок 1629 метара, а другог дана акције се обилази Врело Босне - извор реке Босне, у близини Илиџе, испод Игман планине.

У непосредној околини Сарајева, јужно од градског језгра, налази се планина Требевић, једна од неколико такозваних Сарајевских планина. Остале Сарајевске планине су Бјелашница, Игман, Јахорина, Трескавица и Романија. Најближи Сарајеву је Требевић. Игман и Јахорина су нешто даљи, Игман према западу, Јахорина источно од града, Романија је најудаљенија, још источније од Јахорине, скоро да и нема додидрних тачака са Сарајевом. На крајњем југу овог планинског прстена је Трескавица. Опет, између Игмана на северу и Трескавице на југу, сместио се поприлично простран гребен Бјелашнице.

Насеља града Сарајева, изнад леве обале реке Миљацке, налазе се већ на Требевићу: Алифаковац (од кога води и чувена Сарајевска жичара до Требевића), Бистрик, Хрид, Широкача, Соукбунар, Ковачићи, Враца.

11 pogled na sarajevo sa trebevica

Са Требевића је најлепши поглед на Сарајево, а из Сарајева се одлично види и масив Требевића. У близини највишег врха Требевића су изграђене и велике ТВ антене. 

12 pogled na trebevic iz sarajeva

Не чуди зато што је у песми "Сарајево, љубави моја", велики Кемал Монтено поменуо Требевић, у стиовима: "Заједно смо расли, граде ја и ти, исто плаво небо поклонило нам стих, испод Требевића сањали смо сне, ко ће брже расти, ко ће љепши бити...".

На Олимпијским играма 1984.године, на Требевићу су одржавана такмичења у бобу и санкању.

Успон на највиши врх Требевића није захтеван, и може се изводити преко целе године, и по снегу. Постоји више обележених стаза, дужих или краћих. На предстојећој акцији Планинарског друштва "Преслап", изабрали смо кружну стазу, која је дуга 14 километара, а почиње и завршава се на превоју Равне, код хотела "Pino Natur", на надморској висини од око 1000 метара. Траса успона води најпре широком стазом изнад хотела, и после једног километра долази се на скретање за планинарски дом "Требевић". Ми продужавамо без одласка у овај дом (у овај дом свратићемо у силаску са врха), и улазимо у стазу која води кроз густу шуму. На два и по километра од поласка, долазимо до раскрснице Добре воде, где се спајају стаза за успон и стаза за силазак. Ми успон настављамо према истоку Требевића, а на појединим местима отвориће се изванредан поглед на Сарајево и околину. После нешто више од 6 километара, долазимо до некадашњег планинарског дома "Васа Мискин", а недуго потом излазимо и на највиши гребен. Одавде се изванредно види Сарајево. После седам и по километара, излазимо на врх Софе, који је каменит, и личи на пиједестал изнад осталог дела Требевића и Сарајева. Прва етапа у силаску је одлазак до оближњих антена, а онда и до планинарског дома "Јуре Франко", који је назван по освајачу сребрне медаље у велеслалому на Зимским олимпијским играма 1984.године. Даљи силазак води до велике раскрснице на Добрим водама, а онда и према извору "Три будалаша", где увек има воде. До силаска на пут и превој Равне, пролазимо поред два планинарска дома: "Требевић" и "Напредак".

Ову трасу можемо прећи за око 8 сати лаганог хода.

Потом, одлазимо у Сарајево, смештамо се у хотел, и имаћемо слободне активности у Сарајеву. У хотелу је обезбеђен смештај са доручком.

Тешко је и набројати шта се све у Сарајеву може обићи и видети - Башчаршија, Вијећница, кеј поред Миљацке, "Инат кућа", бројни мостови, Гази Хусреф бегова џамија, "вечна ватра", центар града, "Авазов" торањ...

У недељу, 13.новембра, после доручка, у 8 сати напуштамо хотел и одлазимо до на Врело Босне, где ћемо се лагано шетати и дивити се како река Босна извире из више крашких извора подно Игмана.

9 vrelo bosne

На Врелу Босне задржавамо се два сата, после се враћамо у Сарајево, за додатне слободне активности, и у 16 сати полазимо за Ниш.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ:

Петак, 11.новембар 2022.године:

20:00 - полазак са паркинга тржног центра "Рода" на Византијском булевару, одлазак за Босну и Херцеговину.

Субота, 12.новембар 2022.године:

06:30 - долазак на Равне, припрема за успон

07:00 - почетак успона на Требевић

11:00 - излазак на врх Софе (1629 м), највиши врх Требевића

15:00 - силазак на Равне

16:30- долазак у хотел, смештај, одмор и излазак у град, слободне активности.

Недеља, 13.новембар 2022.године:

08:00 - доручак и напуштање хотела, одлазак до Врела Босне

12:00 - повратак у Сарајево, слободне активноти

16:00 - полазак за Ниш

02:00 - долазак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: За успон - храна из ранца (сендвичи, слаткиши...). Понети 2 литра воде, која се може допунити на Равнима, на извору "Три будалаша", у планинарском дому "Требевић". У хотелу је обезбеђен један оброк - доручак у недељу. Остале оброке обезбеђујемо у Сарајеву, што и није тешко, већ представља задовољство.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: За успон - планинарске ципеле, камашне, резервна мајица, резервни дукс, јакна, наочаре за сунце, капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање. Резервна одећа и обућа за пут и боравак у хотелу и слободне активности у Сарајеву, прибор за личну хигијену.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 90 евра (обухватају превоз, смештај у хотелу са доручком, еколошку таксу и трошкове возача).

ВОЂЕ АКЦИЈЕ:  Мирослав Докман, телефон: 062205977, и Петар Ратковић, телефон: 0695797585.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције, лично, телефоном или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Powered by iCagenda