Успон на Кусачу (771 м)

ПД Преслап
2
1_kusaca
Датум: недеља, 23 октобар 07:00 - 17:00

Локална акција Планинарског друштва „Преслап“ на атрактивном, северозападном делу Суве планине, на делу који оивичује Сићевачку клисуру, недеља, 23.октобар 2022.године.

                                Успон на врх Кусача (или Вис) - 771 м, на Сувој планини

                                                        Недеља, 23.октобар 2022.године

                             (Успон из правца села Јелашница - силазак у село Јелашница)

Ово подручје назива се Кусача, а сам врх који се окомито издиже изнад леве обале реке Нишаве зове се Вис. Иако је висок тек 771 м, утисак је, када се налазимо на овом врху, да је надморска висина знатно виша, због атрактивног погледа на све стране и доминантног положаја врха, изнад Сићевачке клисуре.

Овога пута, на Кусачу или Вис пењемо се његове југозападне стране, из правца села Јелашница. У плану је да пређемо стазу која почиње у Јелашници (код Јелашничких ханова), и убрзо се одваја од пута Јелашница - Плоче, затим улази у шуму и води ка видиковцу Коло камен, одакле даље иде ка платоу подно Кусаче, и коначно ка стеновитом делу видиковца Кусача - врху високом 771 метар. У горњем делу трасе, ова стаза је кружна, зато што ћемо отићи и до извора воде на између Кусаче и Коло камена. Силазак се потом са Коло камена изводи истом стазом којом је изведен успон, све до Јелашнице.

Дужина ове стазе је 14 км.

Погодност овакве трасе је и што се на акцију може доћи, и са акције вратити, и властитим возилима.

Такође, а одлазак на акцију и повратак кућама може се коистити редовна приградска аутобуска линија, бр. 21, за Горњу Студену, која са приградске аутобуске станице полази у 7 сати изјутра. Карта до Јелашнице кошта 120 динара.

За повратак са акције, учесници који не дођу властитим возилима, користиће аутобус на релацији Горња Студена - Ниш, који у Јелашници стаје око 16:30 сати, карта и за овај полазак кошта 120 динара.

У 07:30 сати се полази на успон. 

На врх Вис (771 м) излазимо око 11 сати, и на овом врху дуже одмарамо, фотографишемо и уживамо у невероватном погледу на ток реке Нишаве, на суседне Сврљишке планине, на највише врхове Суве планине, на град Ниш, на планине Јастребац и Копаоник у даљини...одлазимо и до извора према Колом камену.

Почетак силаска са врха и извора предвиђен је за 13:00 сати, а у Јелашницу стижемо око 15 сати. 

Колико дуго ћемо се задржати на врху и извору, зависи понајпре од временских услова, уколико буде "златни јесењи дан", искористићемо га за дуги боравак у природи.

ОДЕЋА, ОБУЋА, ОПРЕМА: Квалитетне ципеле, тања јакна, капа и рукавице за сваки случај, наочаре за сунце. Штапови за ходање. Мањи ранац, резервна мајица.

ХРАНА ВОДА: Храна из ранца, препоручујемо два-три сендвича и чоколадицу. Понети од куће барем 2 литра воде.

ВОЂА АКЦИЈЕ: Милорад Игњатовић - Мића "Словенац", телефон: 0646739790.

Пријављивање за ову акцију није потребно, већ је потребно доћи на полазну станицу аутобуса за Горњу Студену или доћи властитим возилом у Јелашницу, до 07:30 сати.

 

Powered by iCagenda