Мркоњски вис (1070 м), Гољак планина

ПД Преслап
0
1000_mrkonjski_vis
Датум: недеља, 11 децембар 06:00 - 19:00

Мркоњски вис - палеовулканска купа на југу Србије, један од најлепших видиковаца у целој Србији. Фантастичан поглед на Косово, Шар планину, Проклетије, Копаоник... Са Планинарским друштвом "Преслап", на Светски дан планина, недеља, 11.децембар 2022.године.

 Успон на Мркоњски вис (1070 м), палеовулканску купу, део Гољак планине

                                                                        Ћоров водопад

                                                                     (Недеља, 11.децембар 2022.године)

Акција се одржава на Светски дан планина - 11.децембар.

Мркоњски вис (1070 м) је најистакнутији врх на Гољак планини и представља стеновиту купу давно угашеног вулкана - палеовулканску купу. Налази се у троуглу који образују села Мркоње на југоистоку, Пороштица на југозападу и Туларе на северозападу, на подручју општине Медвеђа. Мркоњски вис се по свом облику умногоме разликује од питоме, благе, громадне планине Гољак, на којој се смењују густе шуме и пашњаци. Гољак планина заузима пространо подручје,  од реке Лаб и Батлавског језера на Косову, на северозападу, све до реке Ветернице, планине Кукавице и висоравни Пољаница, на југоистоку. И градови Приштина и Подујево налазе се у котлинама, тик испод побрђа Гољака. Највиши врх Гољака је Веља глава (1181 м), у атару села Маровац, у општини Медвеђа.

Ипак, у односу на целокупан, по изгледу и облику уједначени масив Гољака, Мркоњски вис одудара у свему, и по стенама од којих је састављен, и по оштрини.

1010 mrkonjski vis iz podnozja

У последњих десетак година, Туристичка организација општине Медвеђа препознала је Мркоњски вис као адут за развој планинарства, рекреације и активног одмора, стазе ка Мркоњском вису потпуно су уређене и обележене, а на стрмим деоницама постављени су у ограде и рукохвати. Успон на Мркоњски вис, стога, потпуно је сигуран, а изузетно атрактиван и не превише захтеван.

Од полазног места, у атару села Мркоње, до врха се стиже за два и по сата лаганог хода, и треба савладати око 400 метара висинске разлике.

Са Мркоњског виса, види се велики део Косова, види се Шар планина, види се цео масив оближње Радан планине, види се планина Кукавица, виде се Копаоник и Јастребац, чак и Проклетије.

Ова траса проходна је и по евентуалном снегу. На предстојећој акцији, осим успона на Мркоњски вис, тачније пре почетка успона, обилазимо и Ћорин водопад, висок 18 метара, на Ћорином потоку, притоку Туларске реке, све ово у изворишном делу реке Јабланице.

1020 corov vodopad

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ :

(Недеља, 11.децембар 2022.године)

06:00 – полазак са паркинга код тржног центра „Рода“ („Меркатор“).

08:00 – краћи предах у Бојнику, 15-так минута, могућност куповине хране, воде, намирница...

09:00- Ћоров водопад, обилазак у трајању од 30-так минута.

10:00 - почетак успона на Мркоњски вис, из правца села Мркоње.

12:30 - излазак на Мркоњски вис (1070 м), задржавање на врху, у зависности од временских услова, уживање у погледима

15:00 - силазак у Мркоње, полазак за Ниш

19:00 - повратак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши...). Вода се може захватити у селу Бојнику.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 1400 динара.

ВОДИЧИ АКЦИЈЕ и особе за контакт су Мирослав Докман (телефон: 062205977) и Владимир Митровић (телефон: 0642634692).

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код водича акције.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције, лично, телефоном или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Powered by iCagenda