Успон на Титов врх (2747 м) на Шар планини, кањон Матка - Северна Македонија

ПД Преслап
1_titov_vrh
Датум: субота, 17 јун 03:00 - недеља, 18 јун 23:30

Успон на Титов врх (2747 м), највиши врх Шар планине у средишњем делу овог огромног, у Северној Македонији, високогорска акција Планинарског друштва "Преслап". У оквиру акције и обилазак кањона Матка, код Скопља. Субота и недеља, 17 и 18.јуни 2023.године.

                                                                                Шар планина

                                                                           Титов врх (2747 м)

                                                       Успон из правца Попове шапке, у Северној Македонији

                                                          Кањон Матка, на реци Трески, код Скопља

                                                            (Субота и недеља, 17 и 18.јуни 2023.године)

Највиши врх Шар планине - Титов врх, који се до 1953.године звао Турчин, са својих 2747 метара надморске висине други је по висини врх у Северној Македонији, после Големог Кораба (2764 м).

Када се посматра огроман масив Шар планине, који је у правцу север - југ дугачак око 80 километара, Титов врх, налази се у средишњем делу масива, западно од туристичког и скијашког центра Попова шапка, изнад Тетова, у залеђу Попове шапке. Попова шапка је и полазно место за успон на Титов врх, и место повратка са Титовог врха, истом стазом. На предстојећој акцији Планинарског друштва "Преслап", за успон и силазак одабрали смо лакшу, летњу стазу, која води нешто испод највишег гребена Шар планине, и углавном се иде преко непрегледних поља. Дужина ове стазе је око 11 километара у једном правцу, а висинска разлика која се савладава је око 1100 метара у једном правцу. Иначе, гребенска стаза, знатно захтевнија, укључује успон на неколико врхова на највишем делу Шар планине, пре самог завршног успона на Титов врх.

Ми смо одабрали летњу стазу, која јесте дугачка, али је успон највећим делом постепен. Тек у завршници трасе, надомак Титовог врха, на месту где се укрштају летња и гребенска стаза, испод врха Бакардан, успон је снажнији. Обележје Титовог врха је и огромна камена кула, која је и оријентир и место где се планинари могу склонилти у случају кише. У оба правца, стаза је дуга 22 километра, а савладава се за око 9 сати.

Додатно олакшање успона, заправо највеће могуће олакшање, јесте што ћемо успон извести другог дана акције, у недељу, 18.јуна 2023.године. Првог дана акције, у суботу, 17.јуна 2023.године одлазимо на рекреативни садржај у кањону Матка, после чега одлазимо до Скопља, на пар сати слободних активности, а послеподне одлазимо у хотел "Конак" на Поповој шапки.

Са Титовог врха се изванредно види цео масив Шар планине, а виде се и Проклетије и Кораб.

У лаганом ритму, од Попове шапке до Титовог врха излази се за 4 до 5 сати, а за око 4 сата можемо се вратити на Попову шапку, дакле за успон и силазак биће нам потребно 9 сати лаганог хода.

По плану акције, смештај је обезбеђен у хотелу "Конак" на Поповој шапки, у коме у суботу увече, али и у недељу поподне, по повратку са планинарења можемо наручивати оброке, а у недељу имамо обезбеђен доручак.

Првог дана акције, одлазимо до кањона Матка, на реци Трески, у околини Скопља, познатог излетишта, и овде ћемо оставиати две могућности за рекреацију и уживање у природним лепотама: пешачење  левом обалом Треске, узводно, онда се враћамо низводно, и овде прелазимо лаганих 7 километара поред реке и језера Матка (вештачког језера на реци Трески) - у оба правца, или вожња бродићем по језеру Матка и одлазак до уређене пећине.

5 matka

Програм акције:

Субота, 17.јуни 2023.године

03:00 - полазак из Ниша, са паркинга тржног центра "Рода" на Византијском булевару

08:00 - 11:00 - рекреативне активности у кањону Матка

12:00 - 15:00 - Скопље, слободне активности

17:00 - долазак у хотел "Конак" на Поповој шапки, слободне активностси, могућност вечере, припрема ставари за сутрашње планинарење и сутрашњи повратак за Ниш. Ноћење у хотелу.

Недеља, 18.јуни 2023.године

07:00 - доручак у хотелу

07:30 - полазак на успон

12:00 - излазак на врх Титов врх (2747м), задржавање на врху до 30 минута

16:30 - повратак на Попову шапку, препаковање ствари, евентуално наручивање оброка.

17:30 - полазак за Ниш

23:30 - повратак у Ниш.

ХРАНА И ВОДА: Првог дана храна је из ранца (конзерве, сендвичи, слаткиши...), може се наручити оброк у Скопљу, у Скопљу се могу купити и намирнице, а може се и наручити вечера у хотелу "Конак". Другог дана у хотелу имамо доручак, на планинарењу је храна из ранца, по повратку на Попову шапку може се наручити оброк у хотелу "Конак". Воде на стази нема, а има је на Поповој шапки, потребна количина је најмање 3 литра.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, резервна мајица, тања јакна, наочаре за сунце, за сваки случај капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање, одећа и обућа за пут. Вишак ствари - одеће и обуће, оставља се у минибусу.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 7700 динара (превоз, путарине, ноћење са доручком).

НЕОПХОДНА ДОКУМЕНТА: Важећи пасош или важећа лична карта.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Мирослав Докман, телефон: 062205977 и високогорац Угљеша Ђорић, телефон: 066227890.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције лично, телефоном или путем електронске поште:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

 

Powered by iCagenda