Успон на Трескавицу (2088 м), Врело Босне - Босна и Херцеговина

ПД Преслап
0
7_treskavica_sa_velikog_jezera_siroko
Датум: четвртак, 26 октобар 22:00 - понедељак, 30 октобар 01:00

Успон на планину Трескавицу, јужно од Сарајева, највишу сарајевску планину, и њен највиши врх - Мала Ћаба, висок 2088 метара, обилазак врела реке Босне, петак, субота и недеља, 27, 28 и 29.октобар 2023.године. Високогорска акција Планинарског друштва "Преслап".

                                                              Планина Трескавица

                                                             врх Мала Ћаба (2088 м)

                                                                   врело реке Босне

                                                               Босна и Херцеговина

                                             Петак, субота и недеља, 27, 28 и 29.октобар 2023.године

Планинарско друштво „Преслап“ организује у петак, суботу и недељу, 27, 28 и 29.октобра 2023.године, високогорску и садржајну акцију у Босни и Херцеговини - успон на планину Трескавицу и њен највиши врх Мала Ћаба (2088 м), што је и највиша тачка на планинама које окружују Сарајево, те обилазак врела (извора) реке Босне, западно од Сарајева, на падинама планине Игман.

Јужно од Сарајева, неких тридесетак километара од главног града Босне и Херцеговине, налази се Трескавица, једна од неколико такозваних Сарајевских планина. Остале Сарајевске планине су Игман, Требевић, Јахорина, Бјелашница и Романија. Најближи Сарајеву је Требевић. Игман и Јахорина су нешто даљи, Игман према западу, Јахорина источно од града, Романија је најудаљенија, још источније од Јахорине, скоро да и нема додидрних тачака са Сарајевом. На крајњем југу овог планинског прстена је Трескавица.  Опет, између Игмана на северу и Трескавице на југу, сместио се поприлично простран гребен Бјелашнице.

Трескавица и Бјелашница планине су које раздељују географску област Босна од географске области Херцеговина. Тако се Трескавица простире између вароши Трново и вароши Калиновик, а најважнији водоток око Трескавице је река Жељезница. Северозападно од Трескавице је планина Бјелашница, а ове две планине раздваја плато Хојта. Западно је планина Височица, река Љута раздваја Трескавицу и Височицу. Североисточно од Трескавице је планина Јахорина, а реке Жељезница и Црна река раздвајају ове две планине. Трескавица, као остале планине око Сарајева, припада венцу Динарских планина.Највиши врх планине Трескавица, уједно и највиша тачка око Сарајева, за 21 метар виши од Бјелашнице, јесте врх Мала Ћаба (2088 м), који се назива још и Паклијеш и Ђокин торањ - чак три имена једног врха су у оптицају. 

Трескавица је изузетно богата водом, планинским потоцима и језерима. Најпознатија језера су Велико језеро, Црно језеро, Бијело језеро.

4 treskavica sa jezera

На предстојећој акцији Планинарског друштва "Преслап", равномерно ћемо распоредити активности. Тако ћемо у петак, 27.октобра 2023.године, у раним јутарњим сатима доћи у Сарајево, и пар сати ћемо обилазити град, уживати у лепотама и души Сарајева, али и обавити практичне радње пред наступајући успон - заменити новац, снабдети се намирницама и потрепштинама.

У петак поподне стижемо до села Турови, у општини Трново, на источној страни Трескавице, на надморској висини од око 1000 метара надморске висине, на паркинг, одакле почиње наше  пешачење до палнинарског дома "Рунолист", на око 1300 метара надморске висине. До дома ходамо најдуже 2 сата, прелазимо 4 и по километра. Планинарски дом "Рунолист" поседује струју и воду, кревете са постељином, а могу се и наручивати оброци, по ценама уобијаченим у Босни и Херцеговини. Препорука је да унапред сачинимо спецификацију оброка и о томе обавестимо управника дома.

У суботу изводимо успон на Трескавицу. Предвиђена је кружна траса, за чији обилазак ће нам требати око 10 сати, а дужина је око 18 километара. Правац кретања је супротан од казаљке на сату. Из планинарског дома, најпре одлазимо раскрцнице Шишан, а онда десно до Великог језера. Од овог језера, пењемо се према највишем гребену Трескавице, на кречњачком терену. Пролазимо поред Пашиног врела, идемо према Ушљивим врелима, да би на висини од око 2000 метара дошли до места званог Херцеговачка врата. У питању је превој који нас из области Босна уводи у област Херцеговину. Недалеко од Херцеговачких врата је и врх Мала Ћаба, који се, стога, налази у Херцеговини.

11 mala caba

Даље продужавамо атрактивним гребеном, у правцу југоистока, према Пашиној планини и Коњским врелима. Поново долазимо на раскрсницу Шишан, одакле се враћамо у планинарски дом.

У недељу, пешачимо од планинаског дома до паркинга, не дуже од два сата. Потом се упућујемо ка Сарајеву, тачније ка Илиџи и излетишту Врело Босне, где проводимо око два сата, уживајући на месту где из око четрдесет крашких извора, врела, извире река Босна. Касније одлазимо у Сарајево, где проводимо пар сати у слободним активностима, пре него што кренемо назад ка Србији.

12 vrelo bosne

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ:

Четвртак, 26.октобар 2023.године:

22:00 - полазак са паркинга тржног центра "Рода" на Византијском булевару, одлазак за Босну и Херцеговину.

Петак, 27.октобар 2023.године:

08:00 - долазак у Сарајево, слободне активности, замена новца, снабдевање.

13:00 - полазак ка селу Турови.

14:30 - полазак ка планинарском дому "Рунолист".

16:30 - долазак у планинарски дом "Рунолист", одмор, слободне активности, вечера, дружење...

Субота, 28.октобар 2023.године:

Устајање и доручак, прилагодити тако да се на успон крене у 06:30 сати.

Од 06:30 до 16:30 сати - успон на Малу Ћабу и повратак у планинарски дом "Рунолист", трасом преко Шишана, Великог језера, Херцеговачких врата - до Мале Ћабе, и даље гребеном ка Пашиној планини, Коњском врелу, назад на Шишан и назад у планинарски дом.

16:30 - долазак у планинарски дом "Рунолист", одмор, слободне активности, вечера, дружење...

Недеља, 29.октобар 2023.године:

Устајање и доручак, прилагодити тако да се из дома крене у 07:00 сати.

09:00 - полазак из Турова ка Врелу Босне.

10:00 - 12:00 - обилазак Врела Босне.

12:30 - 16:00 - Сарајево, слободне активности.

16:00 - полазак у Ниш.

01:00 - долазак у Ниш.

ХРАНА И ВОДА: За успон - храна из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши...). Понети 2 литра воде, која се може допунити на пар извора и чесама поред стазе. Оброци се могу наручивати и у планинарском дому. Остале оброке обезбеђујемо у Сарајеву, што и није тешко, већ представља задовољство.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: За успон - планинарске ципеле, резервна мајица, јакна, капа, рукавице, резервне чарапе, активни веш, наочаре за сунце, штапови за ходање. Одећа за боравак у дому. Препоручујемо да се од паркинга у Туровима, до планинарског дома и даље на планинарењу носи један осредњи ранац, у који ће бити запаковане и резервне ствари за два дана боравка на планини.

ТРОШКОВИ АКЦИЈА: 90 евра (обухватају превоз, два ноћења у планинарском дому, паркинг у Сарајеву, еколошку таксу и трошкове возача).

ВОЂЕ АКЦИЈЕ:  Мирослав Докман, телефон: 062205977 и Петар Ратковић, телефон: 0695797585.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције, лично, телефоном или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Powered by iCagenda