Планинарење и радио везе

Коришћење радио веза без обавезне лиценце за рад са радио уређајима могуће је само на три дијапазона фреквенција:

  • CB (Citizens band radio), 27 MHz (11 m). Недостаци ових уређаја су: гломазни, велики потрошачи електричне енергије, неопходност великих спољних антена за било какав солидан домет радио веза.
  • LPD (Low power device), 433 MHz (70 cm), 69 канала, максималне излазне снаге предајника од свега 10 mW. Погодни само за собну употребу. У неким европским државама ове фреквенције су одобрене само за даљинске управљаче.
  • PMR (Personal mobile radio), 446 MHz (67,2 cm), UHF радио фреквенција, дозвољена професионална и лична употреба. Максимална дозвољена снага предајника је 500 mW и није дозвољено коришћење спољних антена, већ само оних које су већ уграђене у уређаје. Максималан домет уређаја је 3 до 5 километара, мада су између врхова остварене и радио везе на удаљености од неколико стотина километара . ПМР446 користи ФМ модулацију (F3E) а дозвољен је само пренос гласа симплекс врстом рада.  Најчешће се ови уређаји користе као ручне радио-станице (воки-токи). Србија је потписник европских споразума који регулишу коришћење радио-фреквенција и овај стандард важи и у нашој земљи. Треба имати у виду да је ПМР446 предвиђен за јавну употребу и да постоји велика могућност ненамерних сметњи. Опсег је незаштићен, што значи да у случају сметњи корисници немају коме да се жале – једноставно, фреквенција коју желе да користе у датом моменту не мора бити слободна. За смањење сметњи и мешања канала, препоручено је, али не и обавезно, користити CTCSS или DCS за додатну поделу на подканале. Не ради се о физичкој подели на подканале већ се кодовима одређује које емисије ће пријемник да прима а које не. Пријемници који не подржавају CTCSS и DCS и даље могу да „чују“ све емисије. Пренос информација је отворен, што значи да сви могу све да чују, тако да корисник не сме рачунати на тајност информација које преноси овим путем.

Обзиром да већина планинара (ловаца, бициклиста, параглајдериста,..) жели само да купи уређај и одмах да га користи (без полагања за лиценце, стицања дозволе за поседовање, вођење дневника рада,...) избор је неки од PMR радио уређаја. Коначан избор куповине ћу оставити вама, а овде ћу дати што више података који могу бити од помоћи при избору и у току коришћења.

PMR канали- Фреквенције (MHz)
pmr kanali

CTCSS (Continuous Tone-Coded Squelch System) датотеке
ctcss

DCS (Digital-Coded Squelch) датотеке
dcsKenwood незаобилазни бренд међу радио уређајима. Избором неког од (нпр. TK-3501E PMR446 FM Portable Radio)  уређаја можете бити сигурни да сте испоштовали све Законом предвиђене стандарде. Али ако желите да за исти износ добијете 3-5 сличних уређаја морате се определити за неки од кинеских произвођача. Обзиром да се бавите планинарењем те да је могућност уништења уређаја извесна избор не би требао да буде тежак.

Baofeng BF-888s је сличних карактеристика и може се у Србији наћи по цени за око 2000 динара по уређају. Иначе, скоро сви радио уређаји из Кине су својеврсна копија Kenwood-а. Оно што је неопходно одмах, по куповини урадити, је подешавање канала у складу са прописима. За ту сврху неопходно је додатних 1000 динара уложити у USB BTECH, BaoFeng, Kenwood, и AnyTone кабал за репрограмирање уређаја и софтвер за исти. Уколико се купује неколико радио уређаја, додатни новац за кабал не би требало да представља проблем. 

Софтвер за репрограмирање радио уређаја:

Изабрали смо, купили, репрограмирали и нарочито битно закључали смо уређај да може да користи само PMR симплекс канале. Симплекс значи да је фреквенција предаје и пријема иста. Законом је то предвиђено као једини начин рада ових уређаја за нелиценциране кориснике. Ово ограничење нам неће представљати проблем када су сви наши саговорници у видном контакту (није важно колико су далеко), везе ће тада бити беспрекорне. Међутим, уколико се саговорници налазе иза брда, зграде,... (што је случај код планинарских акција са великим бројем учесника) везе ће бити немогуће. UHF радио таласи се простиру праволинијски. Колико год да имамо јак предајник (а снага не сме бити већа од 500 mW) саговорници иза брда нас неће чути. Класичан репетитор, постављен на врх брда би нам решио тај проблем. Међутим класични репетитори примају сигнал на једној фреквенцији а одашиљу га на другој што нелиценцираним корисницима Законом није одобрено. Морамо да користимо симплекс репетитор, који ради на принципу пријема сигнала, његовог снимања и накнадног (након 5-20 секунди) одашиљања на истој фреквенцији на којој је сигнал и примљен. На овај начин гласовна порука је примљена и послана на истој фреквенцији, али са временском задршком и на обе стране брда. Истовремено ће сви саговорници, па и онај који је послао, чути реемитовану поруку. Због оваквог начина рада ови репетитори се зову Папагај репетитори.

Принцип рада Папагај репетитора можете погледати на доњем видеу

За јефтинији симплекс (папагај) репетитор мој избор био би SURECOM SR-112 Simplex Repeater, а радио уређај било који Kenwood или Baofeng PMR 446 MHz са VOX (Voice Operated Transmit) могућношћу.

Такође, симплекс репетитор можемо направити и сами. Потребни су нам:

  • PMR 446 MHz (нпр. Baofeng BF-888s) са VOX могућношћу. VOX (Voice Operated Transmit) када је омогућен укључује предајник уређаја гласом (без притискања ПТТ дугмета) од оператора или из симплекс репетитора.
  • Samsung Smart telefon са инсталираном ATX-2000 android апликацијом преузетом са овог линка или Гугл продавнице.
  • Кабал за повезивање Радио и Самсунг уређаја, којег можете направити сами према датој шеми.

audio kenwood baofeng samsung s3 trrx

За детаљно упознавање са Законима који регулишу ову област посетите сајт РАТЕЛ-а (Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге)

Запамтите ово: Поседовање без лиценце и дозволе за поседовање радио уређаја који није на CB, LPD или PMR фреквенцији је прекршај, а неовлашћени рад на другим фреквенцијама је кривично дело. PMR 446 MHz радио уређаји задовољавају све потребе планинара и потпуно су у складу са прописима у читавој Европи, који регулишу ту област.

Раде Никчевић, Ниш, 12.2017.