Маглић (2386 м) и Трновачко језеро - Босна и Херцеговина и Црна Гора

ПД Преслап
10_maglic
Датум: петак, 23 јул 12:00 - понедељак, 26 јул 03:00

Маглић босански (2386 м), највиши врх Босне и Херцеговине, Маглић црногорски (2388 м),Трновачко језеро. Одлазак до места где се спајају реке Тара и Пива, и настаје река Дрина. Рафтинг Таром и Дрином - по избору. Изузетно садржајна акција Планинарског друштва "Преслап", од 23 до 25.јула 2021.године.

                                            ПЛАНИНА МАГЛИЋ, У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ, И У ЦРНОЈ ГОРИ

                                       Врхови Маглић босански (2386 м) и Маглић црногорски (2388 м)

                                            Обилазак места где настаје река Дрина, спајањем реке Таре и реке Пиве

                                                    По жељи: рафтинг рекама Таром и Дрином

                                                  (Петак, субота и недеља - 23, 24 и 25.јули 2021.године)

Планинарско-друштво "Преслап" организује у петак, суботу и недељу, од 23 до 25.јула 2021.године, тродневну акцију у Босни и Херцеговини, и у Црној Гори, на којој ћемо се у изазовном планинарском делу попети на планину Маглић, на врх Маглић босански, који је са 2386 метара највиши врх Босне и Херцеговине, на врх Маглић црногорски, који је висок 2388 метара, затим спустити до Трновачког језера, у облику срца, у Црној Гори, одакле ћемо се поново вратити у Босну и Херцеговину у подножје Маглића. У рекреативном делу акције, одлазимо до Шћепан поља, на граници Босне и Херцеговине и Црне Горе, где се река Тара и река Пива спајају и где настаје река Дрина. Такође, за оне који то желе, биће омогућен и рафтинг реком Таром и реком Дрином, уз вођство професионалних рафтинг водича.

У петак, 23.јула 2021.године, пристижемо у рафтинг камп "Три воденице", на десној обали реке Дрине, између Фоче и Шћепан поља.

У суботу, 24.јула 2021.године, учесници који се определе за рафтинг, одрадиће ову активност под вођством професионалних рафтинг водича из кампа "Три воденице". Рафтинг се плаћа 30 евра по особи, укључено је и осигурање, а организатор - камп "Три воденице" обезбеђује чамац, водича и водонепропусна одела за све учеснике.

15 drina

Учесници акције који се не опредле за рафтинг, одлазе до Шћепан поља, и силазе на место где се спајају река Тара и река Пива и где настаје река Дрина.

У недељу, 25.јула 2021.године, изводи се успон на планину Маглић, са платоа Пријевор, спуштање на Трновачко језеро и повратак на Пријевор.

Из кампа одлазимо у 3 сата ујутру, у правцу Тјентишта, у Националном парку "Сутјеска". Од Тјентишта, одлазимо, превозом, до платоа Пријевор, на надморску висину од 1700 метара. До Пријевора нам је потребно 2 сата вожње. Од Пријевора, на Маглић босански пењаћемо се најкраћом и најстрмијом стазом, преко стена. Ова траса назива се и "Бањалучки смијер".

18 uspon

Стаза, односно правци успона, добро су означени, а на неколико места постављене су и металне сајле. За савладавање ове деонице, која је дуга мање од 3 километра, потребно је око 3 сата, и потребна је одлична психичка и физичка припрема, и вештина у кретању по стеновитом терену. Са Маглића босанског, одлазимо у правцу оближњег врха Маглић црногорски, а ова деоница није технички захтевна.

19 maglic crnogorski

И са Маглића босанског и са Маглића црногорског одлично се виде планине којима је планина Маглић окружена: Волујак, Трновачки Дурмитор, Биоч, Трживка Зеленогора, затим се види кањон реке Пиве, кањон реке Сутјеске, прашума Перућица, нешто удаљенија планина Дурмитор, а виде се и планине око Сарајева - Јахорина, Романија, Трескавица и Бјелашница.

Са Маглића црногорског убрзо се спуштамо до превоја Царев до одакле се изванредно види Трновачко језеро, које је у облику срца.

50 trnovacko jezero

Спуштање до Трновачког језера је прилично стрмо, одвија се по сипару. После одмора на Трновачком језеру, шумском стазом поново ћемо ући у Босну и Херцеговину и вратити се на Пријевор. Дужина ове трасе је 14 километара. Процењено време за прелазак целе трасе је 10 сати.

20 maglic popodne

Са Пријевора се, после одмора и препакивања, спуштамо ка Тјентишту и одатле настављамо за Србију.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ :

Петак, 23.јули 2021.године:

12:00 - полазак са паркинга тржног центра "Рода" на Византијском булевару у Нишу

Пауза у Вишеграду од сат и по.

До 21 сат - долазак у рафтинг камп "Три воденице" код Фоче, смештај, ноћење. Смештај у кампу је у кућицама - бунгловима, а на располагању су и купатила и ресторан.

Субота, 24.јули 2021.године

Одлазак на рафтинг по плану и програму стручних лица из кампа "Три воденице". Око 9 сати одлазак до Шћепан поља, рекреативне активнности, повратак у камп до 15 сати, ручак, препакивање ствари за успон на Маглић, ноћење.

Недеља, 25.јули 2021.године

Устајање и доручак свако прилагођава сопственим потрбама, али тако да се из кампа крене у 3 сата.

05:00 - долазак на Пријевор, успон на Маглић босански

08:00 - излазак на Маглић босански, одмор на врху

09:00 - излазак на Маглић црногорски, одмор на врху

09:30 - долазак на превој Царев до, краћи одмор

11:30 - силазак на Трновачко језеро, одмор на језеру

15:00 - повратак на Пријевор, одмор, препаивање, припрема за повратак у Србију

16:00 - полазак са Пријевора

03:00 - повратак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, а успут се може наручити храна у Вишеграду, те се могу купити намирнице у Вишеграду. Оброк се може наручити у суботу у рафтинг кампу "Три воденице". Воде има на Пријевору и на Трновачком језеру, потребна количина за планинарски део акције је 3 литра.

ОБУЋА, ОДРЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање и препоручујемо кацигу за успон на Маглић босански, одећа и обућа за пут и слободне активности. За планинарење - планинарска опрема и ранац од 30-40 литара.. Остатак ствари (за пут, боравак у кампу, слободне активности - одећа, обућа, лична хигијена, храна...) упаковати у већи ранац или торбу.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 75 евра (обухватају трошкове пута, трошкове возача, 2 ноћења у рафтинг кампу "Три воденице"). 

НЕОПХОДНА ДОКУМЕНТА: Важећи пасош или важећа лична карта.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Мирослав Докман (телефон: 062205977), Слободан Васковић (телефон: 0631118508) и Драган Трнинић (телефон: 0637720876).

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције лично, телефоном или путем електронске поште:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Powered by iCagenda