Маглић (2386 м) и Трновачко језеро - Босна и Херцеговина и Црна Гора

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
10_maglic
Датум: петак, 23 јул 10:00 - понедељак, 26 јул 03:00

Маглић босански (2386 м), највиши врх Босне и Херцеговине, Маглић црногорски (2388 м),Трновачко језеро. Спајање реке Таре и Пиве, настанак реке Дрине. Рафтинг Таром и Дрином или кањонинг Хрчавком - по избору. Изузетно садржајна акција Планинарског друштва "Преслап", од 23 до 25.јула 2021.године.

                                            ПЛАНИНА МАГЛИЋ, У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ, И У ЦРНОЈ ГОРИ

                                       Врхови Маглић босански (2386 м) и Маглић црногорски (2388 м)

                                            Обилазак места где настаје река Дрина, спајањем реке Таре и реке Пиве

                                     По жељи: рафтинг рекама Таром и Дрином или прелазак кањона реке Хрчавке

                                                      (Петак, субота и недеља - 23, 24 и 25.јули 2021.године)

Планинарско-друштво "Преслап" организује у петак, суботу и недељу, од 23 до 25.јула 2021.године, тродневну акцију у Босни и Херцеговини, и у Црној Гори, на којој ћемо се у изазовном планинарском делу попети на планину Маглић, на врх Маглић босански, који је са 2386 метара највиши врх Босне и Херцеговине, на врх Маглић црногорски, који је висок 2388 метара, затим спустити до Трновачког језера, у облику срца, у Црној Гори, одакле ћемо се поново вратити у Босну и Херцеговину у подножје Маглића. У рекреативном делу акције, одлазимо до Шћепан поља, на граници Босне и Херцеговине и Црне Горе, где се река Тара и река Пива спајају и где настаје река Дрина. Такође, за оне који то желе, биће омогућен и рафтинг реком Таром и реком Дрином, уз вођство професионалних рафтинг водича, или прелазак кањона реке Хрчавке, на планини Зеленгори, уз вођство професионалних кањонинг водича.

У петак, 23.јула 2021.године, пристижемо у рафтинг камп "Три воденице", на десној обали реке Дрине, између Фоче и Шћепан поља.

У суботу, 24.јула 2021.године, изводи се успон на планину Маглић, са платоа Пријевор, спуштање на Трновачко језеро и повратак на Пријевор.

Из кампа одлазимо у 3 сата ујутру, у правцу Тјентишта, у Националном парку "Сутјеска". Од Тјентишта, одлазимо, превозом, до платоа Пријевор, на надморску висину од 1700 метара. До Пријевора нам је потребно 2 сата вожње. Од Пријевора, на Маглић босански пењаћемо се најкраћом и најстрмијом стазом, преко стена. Ова траса назива се и "Бањалучки смијер".

18 uspon

Стаза, односно правци успона, добро су означени, а на неколико места постављене су и металне сајле. За савладавање ове деонице, која је дуга мање од 3 километра, потребно је око 3 сата, и потребна је одлична психичка и физичка припрема, и вештина у кретању по стеновитом терену. Са Маглића босанског, одлазимо у правцу оближњег врха Маглић црногорски, а ова деоница није технички захтевна.

19 maglic crnogorski

И са Маглића босанског и са Маглића црногорског одлично се виде планине којима је планина Маглић окружена: Волујак, Трновачки Дурмитор, Биоч, Трживка Зеленогора, затим се види кањон реке Пиве, кањон реке Сутјеске, прашума Перућица, нешто удаљенија планина Дурмитор, а виде се и планине око Сарајева - Јахорина, Романија, Трескавица и Бјелашница.

Са Маглића црногорског убрзо се спуштамо до превоја Царев до одакле се изванредно види Трновачко језеро, које је у облику срца.

50 trnovacko jezero

Спуштање до Трновачког језера је прилично стрмо, одвија се по сипару. После одмора на Трновачком језеру, шумском стазом поново ћемо ући у Босну и Херцеговину и вратити се на Пријевор. Дужина ове трасе је 14 километара. Процењено време за прелазак целе трасе је 10 сати.

20 maglic popodne

Са Пријевора се, после одмора и препакивања, враћамо  у камп "Три воденице".

У недељу, 25.јула 2021.године, учесници који се определе за рафтинг, одрадиће ову активност под вођством професионалних рафтинг водича из кампа "Три воденице". Рафтинг се плаћа 30 евра по особи, укључено је и осигурање, а организатор - камп "Три воденице" обезбеђује чамац, водича и водонепропусна одела за све учеснике.

Учесници који се определе за прелазак кањона реке Хрчавке, одрадиће ову активност под вођством професионалних кањонинг водича. Кањонинг се плаћа 85 евра по особи, укључен је превоз, осигурање, услуга водича и коришћење опреме.

Учесници акције који се не опредле за рафтинг, или кањониг, одлазе до Шћепан поља, и силазе на место где се спајају река Тара и река Пива и где настаје река Дрина.

15 drina

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ :

Петак, 23.јули 2021.године

10:00 - полазак са паркинга тржног центра "Рода" на Византијском булевару у Нишу

Пауза у Вишеграду од сат и по.

До 19 сати - долазак у рафтинг камп "Три воденице" код Фоче, смештај, ноћење. Смештај у кампу је у кућицама - бунгловима, а на располагању су и купатила и ресторан.

Субота, 24.јули 2021.године

Устајање и доручак свако прилагођава сопственим потрбама, али тако да се из кампа крене у 3 сата.

05:00 - долазак на Пријевор, успон на Маглић босански

08:00 - излазак на Маглић босански, одмор на врху

09:00 - излазак на Маглић црногорски, одмор на врху

09:30 - долазак на превој Царев до, краћи одмор

11:30 - силазак на Трновачко језеро, одмор на језеру

15:00 - повратак на Пријевор, одмор, препакивање

15:30 - полазак са Пријевора

17:00 - повратак у камп "Три воденице", слободне активности, припрема за рафтинг и кањонинг.

Недеља, 25.јули 2021.године

Одлазак на рафтинг по плану и програму стручних лица из кампа "Три воденице", и на кањониг - прелазак кањона реке Хрчавке. Око 9 сати одлазак до Шћепан поља, рекреативне активнности, повратак у камп до 15 сати, ручак, препакивање ствари за повратак у Србију. Око 17 сати полазак за Србију, долазак у Ниш је око 3 сата изјутра.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, а успут се може наручити храна у Вишеграду, те се могу купити намирнице у Вишеграду. Обрци се могу наручити у суботу и у недељу у рафтинг кампу "Три воденице". Воде има на Пријевору и на Трновачком језеру, потребна количина за планинарски део акције је 3 литра.

ОБУЋА, ОДРЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање и препоручујемо кацигу за успон на Маглић босански, одећа и обућа за пут и слободне активности. За планинарење - планинарска опрема и ранац од 30-40 литара.. Остатак ствари (за пут, боравак у кампу, слободне активности - одећа, обућа, лична хигијена, храна...) упаковати у већи ранац или торбу.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 75 евра (обухватају трошкове пута, трошкове возача, 2 ноћења у рафтинг кампу "Три воденице"). Трошкови рафтинга од 30 евра и трошкови кањонинга од 85 евра плаћају се у Фочи, агенцијама које организују ове садржаје.

НЕОПХОДНА ДОКУМЕНТА: Важећи пасош или важећа лична карта.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Мирослав Докман (телефон: 062205977), Слободан Васковић (телефон: 0631118508) и Драган Трнинић (телефон: 0637720876).

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције лично, телефоном или путем електронске поште:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Powered by iCagenda