Јелашничка клисура, Прозорац, Радов камен, Инатовац

ПД Преслап
0
1_jelasnicka_klisura
Датум: недеља, 29 август 07:00 - 18:30

Уз подршку Града Ниша и Градске општине Нишка Бања, локална и лагана акција Планинарског друштва "Преслап", трећа по реду у Јелашничкој клисури, на којој ћемо уживати у лепотама Јелашничке клисуре на Сувој планини, недеља, 29.август 2021.године

                                                 Јелашничка клисура, Прозорац, Радов камен, Инатовац

                                                                           Недеља, 29.август 2021.године

Трећа по реду планинарско-рекреативна акција Планинарског друштва "Преслап", у Јелашничкој клисури, која се одржава уз финансијску подршку Града Ниша и логистичку подршку Градске општине Нишка Бања.

Прву акцију у Јелашничкој клисури, Планинарско друштво "Преслап" организовало је 1.септембра 2019.године, а другу акцију - 15.новембра 2020.године, уз финансијску подршку Града Ниша и логистичку подршку Градске општине Нишка Бања.

Стаза коју прелазимо почиње код излетишта "Поткапина", између села Јелашница и Чукљеник, на десној обали Јелашничке реке, у Јелашничкој клисури. Најпре широком стазом одлазимо према извору. Онда се упућујемо, дијагонално, у правцу североистока, до занимљивих стеновитих формација изнад Јелашничке клисуре - шупље стене зване "Прозорац", изванредног видиковца, и удубљења у стени названог "царево корито". Потом се пењемо на врх Радов камен (580 м), одакле се у правцу југоистока спуштамо у село Чукљеник.

У Чукљенику, група ће се, у складу са интересовањем, поделити у два дела. Један део групе ће, уз пратњу водича, асфалтним путем кренути ка Јелашници, и отићи до Основне школе "Ђура Јакшић", где ће бити послужен бесплатан ручак и приређен пригодан културни програм.

Друга група учесника, са водичким тимом, у селу Чукљеник, преко моста прелази на леву обалу Јелашничке реке и лагано се пење на гребен изнад клисуре у правцу узвишења Инатовац (447 метара). Стаза је потпуно проходна, широка, а на пар места има остатака некадашњег римског пута и римских степеница. Пре силаска у центар Јелашнице, извршиће се и успон на узвишење Кобилица (336 м), изнад Јелашнице, одакле ће учесници отићи у Основну школу "Ђура Јакшић" на бесплатан ручак и пригодан програм.

На акцију одлазимо приградским јавним превозом, аутобусом који са помоћне аутобуске станице у Нишу полази у 07:00 часова, а успут стаје у преко пута суда, затим код Градске болнице, на Трошарини, код Брзог Брода...карта се купује у аутобусу, а карта до станице у излетишту "Поткапина" стаје 90 динара.

На акцију се може отићи и сопственим превозом, и паркирати се код излетишта "Поткапина". У другом делу акције, учесници који би дошли сопственим превозом, не би могли да иду на супротну страну Јелашничке клисуре, на Инатовац, већ би се од Чукљеника упутили ка Поткапини до својих возила.

На успон крећемо у 08:00 часова. До изласка на Радов камен има и стрмијих деоница, после се стаза изравњава и ка Чукљенику се благо спушта. Видици су са Радовог камена и са платоа према Чукљенику изванредни, јер можемо видети потковицу Суве планине, Сврљишке планине, Стару планину, град Ниш, планину Јастребац... У Чукљеник силазимо у 12:00 часова. Група која не иде на Инатовац и Кобилицу, у Јелашници ће бити око 14 сати, и после ручка се у Ниш може вратити аутобусом који из Горње Студене полази у 16:10 сати, а у Јелашници је у 16:20 сати. Карта од Јелашнице до Ниша стаје 90 динара.

Група која из Чукљеника продужава даље према Инатовцу и Кобилици, у школу у Јелашници спушта се нешто после 15 часова, а после ручка и дружења, за Ниш се враћа аутобусом који из Горње Студене полази у 18 сати, а у Јелашници је у 18:10 сати.

За први део акције, храна је из ранца, а по завршетку акције, биће послужен бесплатан ручак, за који је потребно понети прибор за јело и посуду за јело. Потребна количина воде је око 2 литра, понети је од куће, а касније се може захватити у Чукљенику.

Обућа је планинарска, одећа слојевита, носити резервну мајицу, горњи део тренерке, качкет или шешир, тамне наочаре.

У оквиру акције, одржаће се и предавање о лековитом биљу, а предавач ће бити Новица Видојковић, из села Куновица, члан Планинарског друштва "Преслап" и познати сакупљач лековитог биља, са вишедеценијским искуством.

Вођа акције је Петар Ратковић, контакт телефон: 0695797585.

Пријављивање за ову акцију није потребно. Вођа акције на располагању је за додатне информације. Додатне информације могу се затражити и путем електронске поште, на званичну адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda