Врх Ком (2016 м) и извор реке Нишаве - Бугарска

ПД Преслап
1
1_kom
Датум: субота, 01 октобар 05:00 - недеља, 02 октобар 20:00

Успон на врх Ком (2016 м), на Старој планини у Бугарској, захватање воде са извора реке Нишаве - као два главна садржаја дводневне акције Планинарског друштва "Преслап". Уз то и обилазак пећине Магура и тврђаве у Белоградчику. Субота и недеља, 1 и 2.октобар 2022.године.

                                          СТАРА ПЛАНИНА (У БУГАРСКОЈ)

  Успон на врхове Ком или Велики Ком (2016 м) и Средњи Ком (1985 м), одлазак на извор реке Нишаве

                                 1 и 2.октобар 2022.године(субота и недеља)

Врх Ком, или Велики Ком (2016 м), налази се на Старој планини, у западном делу Бугарске, изнад градића Берковица, а најближи врх Кому, пар километара западније, је погранични врх Сребрна глава (1932 м), који је и најисточнија географска тачка Србије. Од врха Ком почиње европска пешачка трансверзала Е-3, Ком-Емине (рт на Црном мору на коме се завршава огроман масив Старе планине). За планинаре из Ниша, врх Ком је занимљив из два разлога: прво, веома својим обликом подсећа на врх Трем на Сувој планини, прави је "близанац Трема", а оно што је важније, јесте да испод врха Ком, југоисточно на висини око 1800 метара, извире река Нишава!

На дводневној акцији која следи, првог дана обилазимо пећину Магура, највећу у Бугарској, која је потпуно уређена за посетиоце и садржи изванредан пећински накит и цртеже из доба неолита. Даље обилазимо и тврђаву у Белоградчику, која је првобитно изграђена још у римско доба, у срцу стеновитог подручја које оивичава Белоградчик. Стене Белоградчика подсећају на фигуре људе. На крају првог дана акције, одлазимо до планинарског дома Ком (хижа Ком), на 1520 метара, изнад Берковице.

Хижа Ком је потпуно условна, собе су удобне, са постељином, купатилом, у оквиру хиже налази се и ресторан са добрим избором хране и приступачнм ценама. Дозвољена је и употреба личне хране, што ће бити важно због доручка у недељу, пре одласка на стазу.

Другог дана акције, од хиже Ком полазимо у 07:30 сати уређеном и обележеном стазом ка врховима Средњи и Велики Ком. Мало изнад хиже Ком (нове хиже Ком), налази се мала, стара хижа Ком, одакле стаза скреће према западу, до уласка у шуму. Када се уђе у шуму, стаза почиње да вијуга све до изласка на превој између врхова Средњи Ком и Мали Ком. Врх Мали Ком остаје источније, а ми се упућујемо према Средњем Кому. На падинама јужно од Средњег и Великог Кома могу се уочити три изворишна потока реке Нишаве. Занимљиво је и то што и река Височица извире испод врха Велики Ком, неких петстометра западно од извора реке Нишаве, али према Србији тече потпуно другим правцем, западно, за разлику од Нишаве, која најпре тече јужно. Излазимо на врх Средњи Ком (1985 м), око кога има клека. Са Средњег Кома спуштамо се на превој који овај врх раздваја од Великог Кома. На врх Ком (или Велики Ком) излази се после 3 сата хода од дома, стазом које нема ниједан технички захтеван део.

2 kom

На врху Ком налази се споменик великом књижевнику Ивану Вазову, који се уз Алека Константинова сматра утемељивачем организованог планинарског покрета на Балканском полуострву. Иван Вазов обављао је једно време дужност судије у Берковици, и често је организовао успоне на Ком.

12 izvor nisave

Са врха Ком, спуштамо се југоисточно ка извору Нишаве, и захватамо воду са овог необичног места.

11 izvor nisave

Од извора Нишаве, благо се пењемо на главну трансверзалну стазу, и њоме идемо све до раскрснице - превоја према врху Мали Ком, одакле се спуштамо у шуму и даље ка старој и новој хижи Ком.

Укупна дужина стазе је 15 километара.

После ручка и одмора, полазимо за Ниш, где ћемо бити око 20 сати по средњеевропском времену.

Програм акције:

Субота, 1.октобар 2022.године
05:00 - полазак са паркинга тржног центра "Рода" (бивши "Меркатор") на Византијског булевару.
За Бугарску одлазимо преко Зајечара и граничног прелаза Вршка чука, на коме ћемо заменити новац за бугарске леве. Улазнице за пећину Магура (4 лева) и тврђаву Белоградчик (6 лева), и наручивање у хижи Ком, плаћа се у левима. По уласку у Бугарску, сва времена исказујемо по локалном (1 сат унапред).

Обилазимо пећину Магура, тврђаву у Белоградчику, одлазимо ка хижи Ком, уз успутна задржавања по потреби.

Долазак у хижу Ком је око 19 сати, следи размештај по собама, припрема за сутрашњи успон, дружење, слободне активности, вечера, ноћење.

Недеља, 2.октобар 2022.године
07:15– окупљање испред хиже Ком
07:30 – полазак на успон од хиже Ком
09:30 – излазак на врх Средњи Ком (1985 м);
10:30 – излазак на врх Ком (2016 м)
12:00 – долазак на извор реке Нишаве;
14:00 - повратак у хижу Ком, ручак, припрема за повратак, паковање ствари;
15:30 – полазак за Ниш
20:00 (по средњеевропском времену) – долазак у Ниш.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, уз могућност наручивања оброка у хижи Ком. Воду захватамо у хижи Ком и на извору реке Нишаве. Препоручујемо да се уз себе има минимум 2 литра воде.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планнарске ципеле. Слојевита гардероба: дугачке панталоне, мајица, блуза, тања јакна, шешир за заштиту од сунца, капа и рукавице за заштиту од хладноће и ветра, наочаре за сунце, штапови за ходање, камашне. За боравак у дому - обавезно понети папуче. Понети прибор за личну хигијену и одећу и обућу за путовање.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 50 евра (превоз, путарина, ноћење за учеснике и возаче).

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Мирослав Докман, телефон: 062205977, Владимир Митровић, телефон: 0642634692, и Дејан Радојловић, телефон: 063498018.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ: Код вођа акције, лично или телефоном или на адресу електронске поште Планинарског друштва „Преслап: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођа акције или електронском поштом на званичну адресу Планинарског друштва „Преслап“: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda