Кањон Увца и слапови Сопотнице

ПД Преслап
4
1_uvac
Датум: субота, 29 април 05:00 - недеља, 30 април 23:30

Обилазак кањона реке Увац и обилазак слапова реке Сопотнице. Изузетно садржајна акција Планинарског друштва "Преслап", на атрактивним одредиштима, природним лепотама западне Србије. Субота и недеља, 29 и 30.април 2023.године.

                                                                     Кањон реке Увац

                                                              Слапови реке Сопотнице

                                              (Субота и недеља, 29 и 30.април 2023.године)

Акција је замишљена као дводневна активност, где се првог дана обилазе слапови Сопотнице, а другог дана специјални резерват природе Увац.

Слапови Сопотнице, споменик природе, заштићено природно добро, налазе се на северозападним обронцима планине Јадовник, на 20-так километара од Пријепоља. Сам извор Сопотнице, налази се на 1150 метара надморске ввисине, а река својим кратким током од само 3,5 километара, нуди незабораван призор обрушавајући се све до свог ушћа у реку Лим. Река Сопотница пролази осам бигрених тераса правећи слапове и водопаде од 20-25 метара висине.

5 sopotnica

На акцији ћемо проћи најлепши део реке Сопотнице, слапове, доњи и горњи водопад, као и воденице, које нису у функцији, али које су врло атрактивне и изванредно се уклапају у амбијент околине, употпуњујући доживљај. Стаза почиње од планинарског дома, дуга је 4 км, у оба правца и третира се као лака. Висинска разлика је 150 м.

6 sopotnica

Након обиласка слапова спуштамо се до манастира Милешеве, који има изузетан значај у културној и националној историји српског народа.

Милешеву  је саградио принц Владислав, други син краља Стефана Првовенчаног и унук Стефана Немање, 1219 године. Манастир је био други по рангу, међу Српским манастирима, одмах након Студенице, а још већи значај је добио када су 1236.године пренете  Светог Саве, у манастир. Манастир Милешева је био не само верски, већ и културни центар, јер је од 1544.године до 1557.године у њему радила штампарија.

15 manastir mileseva

Манастир је више пута харан и спаљиван, али и обнављан. Данашњи изглед добио је након велике обнове 1863. године.

Највеће благо манастира Милешеве представља најпознатија и најлепша фреска српског средњевековног сликарства “Бели анђео”. Ова слика је послата и у свемир као поздрав интелигентним бићима као пример цивилизације на земљи.

16 beli andjeo

У оквиру манастира отворена је и ризница, са више од 80 експоната, међу којима и штап Светог Саве. Ризницу ћемо такође посетити.

Ноћење је предвиђено у манастирском конаку.

Другог дана акције враћамо се према Сјеници и након 7 км, од ње, долазимо до Увачког језера (или Сјеничког језера), што је у ствари и наш циљ.

Специјални резерват природе Увац, окружен је планинама: Златар, Муртерница, ЧЦемерница, Јавор и Јадовник. Централни део резервата чини кањон реке Увац, чија максимална дубина износи 350 метара. Ток реке Увац, која извире на 1460 м надморске висине и улива се у Лим, преграђен је браном, чиме су формирана три језера: Увачко, Златарско и Радоинско. Посебну вредност и атракцију чине укљештени меандри, у околини села Лопиже, препознатљиви на свим сликама, када је Србија у питању. Атракција резервата је и белоглави суп, орао лешинар, једна од две преостале врсте лешинара у Србији.

2 uvac

Стаза којом се ми крећемо, почиње од кампа на Увачком језеру, и води до видиковца “Молитва”, једног од најлепших у Србији. Са овог видиковца кањон и укљештени меандри Увца се виде дао на длану. Сама стаза је дуга 11 км у оба правца и третира се као лака, висинска разлика је незнатна.

Програм акције:

Субота, 29.април 2023.године

05:00 - полазак из Ниша, са паркинга тржног центра "Рода" на Византијском булевару

12:30 - долазак до дома на Сопотници

до 16:00  - обилазак слапова Сопотнице

17:00 - долазак у манастир Милешева, смештај у манастирском конаку

до 19:00  - обилазак манастира, разгледање манастира и манастирске ризнице

Ноћење.

Недеља, 30.април 2023.године

до 10:00 - долазак до кампа на Увачком језеру

до 16:00 - обилазак језера и кањона Увца

16:30 - полазак за Ниш

23:30 - долазак у Ниш.

ХРАНА И ВОДА: Храна је из ранца (конзерве, сендвичи, слаткиши...), с тим што првог дана акције, на путу ка Сопотници, стајемо у Новом Пазару, где се храна може наручити или купити, а другог дана акције, на путу ка Увачком језеру, стајемо у Сјеници. Такође, у оквиру манастира постоји благоваоница где се ујутру могу добити чај, кафа, сокови...

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, одећа и обућа за пут, одећа и обућа за боравак у манастиру, прибор за личну хигијену.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ (ПРЕВОА И НОЋЕЊЕ У МАНАСТИРСКОМ КОНАКУ): 6500 динара.

ВОЂА АКЦИЈЕ: Драган Стевановић, телефон: 063402996.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ:Код вође акције.

Све додатне информације могу се добити код вође акције лично, телефоном или путем електронске поште:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 

Powered by iCagenda