Послонске планине - од манастира Св.Роман,преко Варнице до Ражња

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
80800
Датум: недеља, 10 децембар 06:00 - 18:30

Уз подршку општине Ражањ, заједничку акцију покрећу ПК "Железничар" Алексинац, ПД"Преслап" Ниш, ПД "Оштра чука" Сокобања и ПД "Варница" Ражањ. Лагана стаза од манастира Св.Роман до Ражња, преко Послонских планина. Недеља, 10.децембар 2017.године! Да планинарски оживимо Ражањ!

Поштовани планинарски пријатељи,

Планинарски клуб „Железничар“ Алексинац,  Планинарско друштво „Преслап“ Ниш и Планинарско друштво „Оштра чука“ Сокобања, као организатори, и Планинарско друштво „Варница“ Ражањ као суорганизатор, позивају вас на акцију

ПОСЛОНСКЕ ПЛАНИНЕ – ОД МАНАСТИРА СВ.РОМАН, ПРЕКО ВАРНИЦЕ ДО  РАЖЊА

Недеља, 10.децембар 2017.године

Са циљевима да „зелена“ (еколошка) општина Ражањ планинарски оживи и да се промовишу природне лепоте и споменици културе општине Ражањ, стваралаштво и гостопримство Ражањаца, планинарска спортска удружења са југа Србије отпочињу са организовањем акције на Послонским планинама.

Послонске планине, питомо побрђе, налазе се западно од Ражња, уз десну обалу Јужне Мораве, у подручју од села Малетина до Појата и Сталаћа. Назив долази од села Послон које се налази у срцу овог побрђа. Највиши врх Послонских планина је Церовачка ветрења са 491 м надморске висине. Јужна Морава раздваја Послонске планине од Мојсињске горе. Мојсињска гора и Послонска гора место су где је било изграђено пуно цркава и манастира, па се назива и „српска Света Гора“. Ово подручје било је важно и за развитак писмености, школовања и духовности кроз историју.

На Послонским планинама најпознатији манастир је Светог Романа у Ђунису, у чијем дворишту је покопано и срце пуковника Никојала Николајевича Рајевског, страдалог код села Горњи Адровац у руско-турском рату 1876.године, а који је послужио као инспирација Лаву Толстоју за лик грофа Алексеја Кириловича Вронског у роману „Ана Карењина“. Манастир Светог Романа један је од најстаријих манастира у Србији. Изграђен је још крајем 9.века, а у 14.веку у манастиру је живео и Свети Роман Синаит, следебеник солунског свеца Григорија Паламе. Мошти Светог Романа похрањене су у манастиру, а у манастирском дворишту налази се и извор лековите воде. Због свега овога овај манастир је један од најпосећенијих у Србији, а због сахрањеног срца пукованика Рајевског, у манастир редовно долазе и Руси и Белоруси.

Послонске планине углавном су обрасле густом шумом и испреплетане су лако проходним стазама и путевима. На неколико места, постоје изванредни видиковци, одакле се упркос малој висини овог подручја, може видети надалеко – цело Поморавље, планине Гоч, Жељин, Копаоник.

Наша акција почеће код манастира Светог Романа. Даље се крећемо ка северу и североистоку, према врху Церовачка ветрења, узвишењу Варница, одакле стаза скреће и спушта ка Ражњу.

На Церовачкој ветрењи, на Варници и код „ловачке куће“ предвиђене су паузе, а код „ловачке куће“ и освежење уз топао чај из казана (чај је наравно бесплатан).

По силаску у Ражањ, у центру ове варошице биће уприличен бесплатан ручак, а учесници са собом треба да понесу прибор за јело и порције. Такође ће бити подељене захвалнице и приређен културни програм.

Мештани општине Ражањ, промовисаће своју традицију, производе старог занатства и здраве хране.

Ово ће бити и добра прилика да планинари уживају и у лепо сређеном центру Ражња, по чему је ова варошица међу најбољима у Србији.

Ова акција је лагана, погодна за планинаре и рекреативце свих узраста и нивоа планинарског искуства. Стаза од манастира Свети Роман до Ражња је проходна и добро обележена.

Укупна дужина стазе је 17 км.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ (са сатницом учешћа Планинарског друштва „Преслап“):

Недеља, 10.12.2017. године

06:00 – полазак код Правног и Економског факултета

7:30-7:45 – окупљање на паркингу манастира Св.Роман, беседа о историјату манастира, припрема за успон, отварање акције.

08:20 – полазак на стазу

10:30 – излазак на Церовачку ветрењу, одмор

12:00 – излазак на Варницу, одмор

13:00 – долазак до „ловачке куће“, одмор уз чај (бесплатан)

5:00 – силазак у Ражањ

15:00-17:00 – ручак (бесплатан – понети прибор за јело и порције), културни програм, дружење, додела захвалница

 17:00 – затварање акције, полазак за Ниш

18:30 – повратак у Ниш

Планинарима препоручујемо да носе планинарске ципеле, да користе камашне и штапове за ходање. Обући се слојевито, понети капу и рукавице. Понети резеврну одећу.

До силаска у Ражањ, храна је из ранца, у Ражњу ће бити послужен бесплатан ручак.

Воде има у манастиру Св.Роман и на извору Варница.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 800 динара

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Ненад Стевановић (телефон: 062/637-771) и Мирослав Докман (телефон: 062/205-977).

ПРИЈАВЉИВАЊЕ: Код вођа акције.

 Особе за контакт за додатне информације су:

  • Берислав Трајковић, ПК „Железничар“ Алексинац, телефон: 064/381-41-71
  • Мирослав Докман, ПД „Преслап“ Ниш, телефон: 062/205-977
  • Ненад Стевановић, ПД „Преслап“ Ниш, телефон: 062/637-771
  • Младен Антић, ПД „Оштра чука“ Сокобања, телефон: 064/92-02-909
  • Ненад Станковић ПД „Варница“ Ражањ, телефон: 064/170-31-06

 

Powered by iCagenda