Hakuna matata

Никада се пре, било где широм Европе и света, није догодило да се „дружина снова“, на завршетку својих експедиција, овако тешког срца, сетно, тужно, растаје са пределима и људима, као што је болан растанак био са Танзанијом, Килиманџаром и нашим новим пријатељима са којима смо доживели све изазове Килиманџара, и све лепоте чудесне Танзаније. По први пут, као да нисмо желели да се одмах вратимо кућама. Била је ово најлепша експедиција у нашим животима, било је ово путовање које се доживи једном у животу.... или можда није тако?! Да ли само једном? Зашто само једном? Сада када смо загребали по површини јединстене Танзаније - поново ваља отићи у Танзанију. Hakuna matata!

10

Опширније

Планинари

Који су тој планинари?150 crni kamen

Да ли су тој онија који живе на планину? Ма јок, тој несу планинари, тој су планинци. Они се роде на планину и там проведу цел свој век, на једну планину. Њу напуштају само кад морају и па се вртају на њину планину. Там им је и вечна кућа. Планина и' рани и облачи, на њу су и зими и лети. Уживају у све благодети, које им планина дава, али осете и како мож' да буде зими кад завеје, па не мож' да мрдну нигде из своје место. Планина је њин живот и они воле планину и носе ју у срце. 

Опширније

Једна прича о два вулкана

Хоћемо – нећемо? Можемо – не можемо? Знамо – не знамо? Ово је прича о одласку на два вулкана на југу Србије. Прича је сложена, садржи дилеме, осликана је бојама неодлучности. На залутале путнике личили смо када смо дошли подно зидина Марковог калета, пред Малом реком, више Врања. Одатле се вулкани не могу још увек видети. А југ Србије, има их два, веома близу један другога. Грот и Облик...

Опширније

Дубоко у срцу Рудине

До Големе Рудине, када се пође из села Преслап (по коме славно планинарско удружење из Ниша ни у ком случају није названо), шумски пут је проходан, широк, а опет – овај врх ретко се походи. Пре седам година, од Големе Рудине, даље ка северу, гранични пут бивао је све непроходнији, и у једном тренутку није се имало куд, но вратити се назад. Сада смо ипак одлучили да идемо и даље и ниже (?!) – да, баш тако, да се удаљимо од  Големе Рудине, прилично спустимо до некадашње карауле Барнос, а онда се попнемо на врх Барнос.

Опширније

Гросвенедигер и Вилдшпиц

Под вођством Зорана Павловића Паће, изведена је високогорска акција у Алпима, у области Тирол, у Аустрији, са успоном на врхове Гросвенедигер (3666 метара) и Вилдшпиц (3770 метара). Акција је изведена од 11 до 15.септембра 2019.године, а поред Паће, учествовали су и Кристина Кики Димитријевић, Тошо Антов и Мирослав Докман.

Опширније