Поглед на... поглед са висине

Сваки планински врх може постати највиши на свету, онда када, ступивши на њега, осмотримо, промислимо и схватимо да... ми смо победници! Поносни смо!И ми верујемо у себе, понајпре! Јер у себи самима савладавамо врхове и потискујемо препреке. Из нас избацујемо све оно што покушава да нас остави заробљенима у пролазности и безидејности, и пловимо даље, ка хоризонту, ширинама и даљинама, тамо где ће нас памтити.

Стваралаштвом и делима својим, ми пишемо странице историје. Због нашег стварања, и други пишу о нама. 

Некада ће се на истом листу надовезивати сплет различитих рукописа савременика. Мисли и речи који нас чувају од заборава. Понекад, пак, када листајући већ исписане странице наиђемо на прву на којој још увек нема нити једног редка, празнина и белина тог папира инспирисаће да је нечим испишемо ми или савременици наши...чак и они који ће доћи после нас, а све ово... оним најбољим што можемо створити!

„Руј је највећи! Руј ствара, Руј покреће, Руј је – енергија!“, први је утисак који саопштавамо после још једног великог празника на планини Руј, после седмог традиционалног међународног успона на ову планину која брише све граница, отвара видике и ствара нови покрет и нову енергију.

60

Препозната је енергија успона на Руј и свих који учествују у његовом осмишљавању и организовању, од стране Планинарског савеза Србије, који је за представника Србије на манифестацији Европске пешачке асоцијације „Еурорандо“ у Шведској, одредио окупљање планинара на Рују.  Тема „Еуроранда“ је – енергија.

12

Планина Руј  је извор енергије која ствара нови оптимизам у Бабушници, Ракити, Вучи Делу, Трну... рађа се нова нада, а сећање на дане славе и благостања покренуће деловање да поново наступе такви дани... Успон на Руј покренуо је напред читав југ Србије, многе друге планинарско-културне манифестације. Са свима њима, југ Србије излази у свет, представља све нас. И то траје годинама уназад, и тек ће трајати. Успон на Руј тргнуо је из учмалости и поспаности све нас, јер смо постали свесни ко смо, какви смо, шта смо све имали, шта све можемо имати. И, надасве, то је енергија која је изнедрила нове људе који ће не само у годинама, већ и деценијама пред нама, предводити своју заједницу.

Ако се нека манифестација може по својој припреми, организацији и самом извођењу, приближити савршенству, то је управо традиционални међународни успон на Руј.

                                                          ***

"Имали смо коме и зашто доделити статус Традиционалне акције. И знамо да ће успон на Руј оправдати поверење као представник Србије на манифестацији "Еурорандо" у Шведској. Све ово што се догађа у овако малој средини, прави је пример и за нас из великих градова", беседио је у селу Ракита, отварајући успон, г. Бранислав Божовић Денис, секретар Планинарског савеза Србије.

18

Сви аспекти организације седмог успона на Руј, почев од припреме, промовисања, уређивања стазе, дочека и смештаја учесника, извођења акције, припреме оброка и пратећих манифестација, били су беспрекорни.

Планинарски клуб "Руј 1706" из Бабушнице и Туристичка организација општине Бабушница још више су унапредили целокупну манифестацију, иако се прошле године чинило да је достигнут врхунац на свим пољима.

Визионари попут мр Милана Стаменковића, најбољег међу свим директорима туристичких организација у Србији, Саше Аранђеловића, писца и филозофа, свих планинара из ПК "Руј 1706", мештана Раките...могу све...и оно, што се чини недостижно и тешко!

20

Но, планина Руј, заиста пружа невероватне могућности за развој креативности и иновације сваке врсте, и није тек тако још пре пар година названа "планина без граница", или место где "само је небо граница".

И када се каже - "Руј је највећи!" - истина је.

70 Другу годину за редом успон на Руј је једна од најмасовнијих планинарских акција на Балканском полуострву. У спискове, што у селу Ракита, што у Трну и селу Забел у Бугарској, уписало се 1226 уечсника, али је процена да су многи били нестрпљиви да се што пре придруже колонама срећних и задовољних планинара, те се нису ни евидентирали. Зато се процењује да је на успону било чак 1350 планинара.

78

Још и много важније - културни програм манифестације, буђење и исказивање оног најлепшег и најснажнијег у нама. Ове године, на ред су дошли сликари, па је у селу Ракита одржана ликовна колонија.

Који то уметник не би пронашао инспирацију у добрим људима села Ракита и Вучи Дел и у невероватној природи Руј планине, кањона Звоначке реке, кањона Јерме, планине Таламбас, свом оном зеленилу, жубору вода, цвркуту птица, ваздуху савршено чистом...у лужничкој вурди, меду, сиру?

Тако су и сликари из Бабушнице, Димитровграда, Пирота и Беле Паланке за дан-два колико су провели у Ракити, створили дивне композиције које су пуног срца поклонили планинарима и мештанима.

30

И раније акције на Рују су биле изванредне, безбедне, али сада...утисак је да водичи и припадници Горске службе спасавање никада лакши посао нису имали. Све је било на свом месту: водичи су покривали сваки педаљ не баш кратке стазе успона на Руј, спасиоци будно мотрили на покрете и изразе лица учесника. Непрестано је одржавана радио веза између њих и са штабом акције.. Треба ли посебно истаћи - беспрекорно припремљене и обележене стазе?

50

Водичи из Планинарског клуба "Руј 1706", у протеклих годину дана, изузетно су напредовали, постали су прави пример уиграности, доброг тимског рада, колегијалности, солидарности.

Учесници, пак, тачно су знали за коју ће се стазу определити, колике су им могућности.

Погранична полиција МУП-а Србије, била је додатна подршка свима, испоштована су сва правила кретања у пограничном подручју, а сами полицајци су бодрили планинаре у завршници успона на врх Руј.

                                                    ***

75

Руј је позорница, јединствена на свету. На њој се представе изводе само премијерно, већ ни првих реприза нема. Пробе за Руј, глумачки ансамбли изводе на другим позорницама, сличним Рују, и те пробе трају годину дана пре премијере представе на Рују. Представе позоришта на Рују -  вечно остају у срцима публике и глумаца.

88

„Поглед са висине“, први је роман Саше Аранђеловића, створен много пре првог успона на Руј. Поглед са висине је поглед са Руја, на пределе знатно удаљене одавде. Поглед са висине, када се доживи, ако смо довољно храбри и одлучни, лако постаје наш одраз у огледалу.

Руј је највећи!

Мирослав Докман, Ниш