2. успон на Селичевицу у част ослободилаца Ниша

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
2
3_selicevica
Датум: недеља, 13 октобар 07:30 - 17:30

Један од праваца којим су ослободиоци улазили у окупирани градНиш, 1878.године, 1918.године и 1944.године, био је и преко планине Селичевице, јужно од Ниша. Планинарско друштво "Преслап" организује успон на Селичевицу, посвећен ослободиоцима Ниша. Недеља, 13.октобар 2019.године

                                                             ПЛАНИНА СЕЛИЧЕВИЦА

                                                 врх Ибровица (или Тумба), висок 903 м

                                                 Успон посвећен ослободиоцима града Ниша

                                                          Недеља, 13.октобар 2019.године

Акција се одржава уз финансијску подршку Града Ниша и логистичку подршку Основне школе "Бранко Радичевић" из села Габровац

Планинарско друштво „Преслап“ организује у недељу, 13.октобра 2019.године, други успон на планину Селичевицу (врх Ибровица 903 м) преко Делијског виса, у част ослободилаца града Ниша. Замисао је да ова акција, коју смо већ успешно званично организовали и 14.октобра 2018.године, а пробну акцију извели 15.октобра 2017.године, буде посвећена ослободиоцима града Ниша и у знаку обележавања дана ослобођења Ниша у првом светском рату, затим дана ослобођења Ниша у другом светском рату, и са обавезним освртом на ослобођење Ниша од турског ропства, зато што су сви наши ослободиоци, приликом завршних дејстава, као један од праваца уласка у окупирани Ниш користили и планину Селичевицу и Делијски вис.

Оно што ће свакако обележити овај успон, јесте и организација својеврсних часова историје у природи. Током успона, одржаће се пригодне беседе и краћа предавања о ослобађању Ниша 1878.године, 1918.године и 1944.године.

Такође, 15.октобар се у целом свету обелажава и као светски дан пешачења, те смо зато одабрали да лаганим пешачењем од укупно 16 километара повежемо занимљива, лепа и значајна места у непосредној околини града Ниша.

Акција је замишљена тако да се до највишег дела Селичевице, планине јужно од Ниша, дође преко узвишења Делијски вис, који се сматра обронком Селичевице.

Наша стаза почиње код стадиона Женског фудбалског клуба „Машинац“ у насељу Делијски вис. Затим се пењемо на врх Камара (422 м) највишу тачку брда Делијски вис. Са Делијског виса се изванредно види град Ниш и заиста ћемо уживати у том погледу. Од Делијског виса, широком и углавном равном стазом упућујемо се ка селу Вукманову. Успон на Ибровицу (903 м), највиши врх Селичевице, од села Вукманова води по обележеној стази, која је широка и у серпентинама се постепено пење. На врху Ибровица постављена је велика антена која се лако уочава из свих делова града Ниша. Са Ибровице се осим Ниша, лепо види и масив Суве планине, потом Јастребац, Пасјача, Видојевица, Радан, чак и Копаоник. Са Ибровице ћемо се спустити у село Бербатово, где ће Планинарско друштво "Преслап", у Основној школи "Бранко Радичевић" приредити бесплатан ручак за све учеснике, дружење и доделу захвалница.

По завршетку програма, организован је бесплатан аутобуски превоз од Бербатова до Ниша.

Укупно на пешачењу прелазимо 16 км, са висинском разликом од нешто преко 650 м у успону и око 450 м при силаску. Од стадиона „Машинца“ до Вукманова треба прећи 6 км, затим још 6 км до врха Ибровица, и на крају од Ибровице до Бербатова задња 4 км.

Акција спада у лакше и погодна је за све планинаре и рекреативце.

Програм акције, недеља, 13.октобар 2019.године:

  • 07:30-07:50 – окупљање учесника код стадиона ЖФК „Машинац“ на Делијском вису;
  • 08:00 – отварање акције и полазак на успон;
  • 09:00 – излазак на плато Делијског виса, кратак одмор и уживање у панорамском погледу на град Ниш;
  • 10:30 – долазак у село Вукманово, одмор од 30 минута;
  • 13:30 – излазак на врх Ибровица (903 м), историјска беседа о ослободиоцима Ниша, одмор од 1 сата;
  • 14:30 – почетак силаска са врха;
  • 16:00 – силазак у село Бербатово;
  • 16:00 - 17:00 - ручак (бесплатан је, а учесници треба да понесу прибор за јело и порције), дружење, додела захвалница;
  • 17:00 - полазак за Ниш аутобусом, превоз је бесплатан;
  • 17:30 - повратак за Ниш, аутобус стаје код стадиона ЖФК "Машинац", на Трошарини и код тржног центра "Рода".

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле или дубоке патике, мајица, дукс, тања јакна, резервна мајица, штапови за ходање, наочаре за сунце, качкет, камашне.

ХРАНА И ВОДА: До врха Ибровица, храна је из ранца. По силаску у село Бербатово, биће послужен бесплатан ручак, а учесници треба да понесу прибор за јело и порције. Воде има у селу Вукманово и у селу Бербатово.

ВОДИЧИ НА СТАЗИ: Мирослав Докман (телефон: 062/205-977), Ненад Стевановић (телефон: 062/637-771), Петар Ратковић (телефон: 069/579-75-85) и Милош Стаменковић (телефон: 069/14-98-880).

Пријављивање за акцију није потребно, једино треба доћи на место окупљања код стадиона "Машинца" на Делијском вису између 07:30 - 08:00 часова.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: На званичним страницама Планинарског друштва "Преслап", и путем електронске поште, на адресу Друштва: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda