Влашка планина (врх Паница 1443 м)

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
Vlaska_planina_2
Датум: недеља, 15 септембар 07:00 - 20:00

Нимало лак, али изузетно атрактиван успон на Влашку планину и њен највиши врх Паница (1443 м), из правца кањона реке Јерме, из села Трнски Одоровци. Са Планинарским друштвом "Преслап" у недељу, 15.септембра 2019.године

                                                            Влашка планина

                                                        Врх Паница (1443 м)

(а на путу ка одредишту и пролазак кроз кањон реке Јерме)

Недеља, 15.септембар 2019.године

Планинарско друштво „Преслап“, за своје чланове и пријатеље, организује у суботу, 15.септембра 2019.године, атрактиван и захтеван успон на Влашку планину, на њен највиши врх Паница (1443 м).

Влашка планина се уздиже изнад леве обале реке Јерме, између села Трнски Одоровци и села Власи, по коме је и названа. Са суседном, Гребен планином, твори један од најлепших кањона у овом делу Европе - кањон Јерме. Река Јерма раздваја Влашку планину и Гребен, а на појединим местима ове две планине приближавају се једна другој на само десетак метара раздаљине. Са пута који је пре више од пола века пробијен између Влашке планине и Гребен планине, у кањону Јерме, на траси некадашње пруке уског колосека Пирот - Суково - Ракита, могу се посматрати пробој реке Јерме и инверзија стена једне и друге планине.

Inverzija kanjon Jerme

И док се планина Гребен поистовећује са Матерхорном, и сматра се најзахтевнијом планином за успон у Србији, Влашка планина тек незнатно заостаје по тежини за Гребеном, али садржи и куриозитете, нарочито ако се успон врши из правца села Трнски Одоровци и махале Селиште.

Vlaska planina 1

Наиме, у првом делу успона, треба прећи мост преко Јерме у Трнским Одоровцима и лагано се пењати, широким шумским путем, до махале Селиште. Све време поглед на Влашку планину је идентичан - испред нас су огромне, оштре, чини се непролазне стене, тек за нијансу блаже од оних на суседном Гребену, који се са Влашке планине и најбоље види. Из Селишта, одлази се право ка стенама, и успон ка стенама је веома стрм и води преко сипара. На три-четири корака напред, обавезно се један корак враћамо уназад. Управо је ова етапа, од Селишта до врха стена и најзахтевнија. Чини се да само треба доћи до врха ових стена и да је ту заправо врх Паница. Онда се открива куризоитет - стене Влашке планина, само оивичавају један огроман плато, једну велику зараван, један пашњак, на коме је, као на скривенм престолу, највиша тачка -врх Паница, до кога се, када се некако савладају стене - стиже лаганом шетњом. Силазак са Панице одвија се истом трасом. Зато овде до изражаја долази максимална психофизичка припрема, неопходна је квалитетна планинарска обућа која омогућава стабилност, а неопходно је и помагати се штаповима.

Vlaska planina sa Grebena

Укупна дужина трасе у оба правца је тек 12 километара, али је на сипару и стенама сваки корак тежак и опасан. До врха се стиже за око 3 сата. Висинска разлка коју треба савладати је око 700 метара, од којих половина преко сипара.

Vlaska planina 4

Потребно је да сви заинтересовани за ову акцију, пре пријављивања, добро процене своје психофизичке спобности и каквом обућом располажу.

Пре доласка у Трнске Одоровце, као полазно место успона, свратићемо накратко у манастир Пресвете Богородице у Сукову и манастир Светог Јована Богослова у Поганову, а направићемо и фото-паузу шетњом кроз два тунела у кањону реке Јерме код села Власи.

САТНИЦА АКЦИЈЕ (Недеља, 15.септембар 2019.године)

07:00 - полазак са паркинга тржног центра "Рода" на Византијском булевару. Краћи предах у манастиру Пресвете Богородице у Сукову, краћи обилазак кањона реке Јерме код села Власи и краћи предах у манастиру Светог Јована Богослова у Поганову.

10:30 - почетак успона код моста у селу Трнски Одоровци, трасом која води преко махале Селиште

13:30 – излазак на врх Паница (1443 м), задржавање на врху до једног сата, ако временски услови то дозволе

17:00 - силазак са врха до моста у селу Трнски Одоровци

17:15 - полазак за Ниш

20:00 - долазак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши...). Понети 2 литра воде, која се може допунити у манастирима у Сукову и Поганову.

ОБУЋА, ОДРЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле,  камашне, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, штапови за ходање, млеко за сунчање.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 900 динара.

ВОЂЕА АКЦИЈЕ: Нађица Попадић (телефон: 060/440-47-94).

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вође акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вође акције и путем електронске поште, на адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 

Powered by iCagenda