Кањон реке Увац и кањон реке Милешевке

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
Uvac_10
Датум: субота, 10 август 03:00 - недеља, 11 август 23:55

Дводневна акција Планинарског друштва "Преслап" у западној Србији, на којој ћемо обићи најатрактивнији део кањона реке Увац, до чувених меандара, потом ћемо обићи и слапове Сопотнице, а другог дана акције проћи кроз кањон Милешевске реке (Милешевке). Субота и недеља, 10/11.август 2019.године.

                                            Кањон реке Увац, слапови Сопотнице и кањон реке Милешевке

                                                     Субота и недеља, 10/11.август 2019.године

Планинарско друштво „Преслап“, за своје чланове и пријатеље, организује, у суботу и недељу, 10/11.августа 2019.године, акцију у западној Србији, у кањону реке Увац, на слаповима Сопотнице и у кањону реке Милешевке, све ово на планинама Јавор, Златар и Јадовник.

Кањон реке Увац, у околини Сјенице, између Јавора и Златара, својом лепотом и обликом једно је од природних одредишта по којима је Србија позната широм света. Река Увац, у свом кањону прави огромне завоје, серпентине, меандре, а на стрмим обалама постоји неколико атрактивних видиковаца, са којих се фантастично може гледати овај необичан пробој Увца између стена Јавора и стена Златара. На акцији Планинарског друштва "Преслап", кањон Увца биће прво одредиште, а видиковац до кога ћемо пешачити зове се Молитва. По повратку на улаз у кањон Увца, постоји могућност и за слободне активности у виду вожње чамцима и преласка дела кањона воденим путем. Кањон Увца познат је и као станиште птице белоглави суп.

До краја првог дана акције, одлазимо у село Сопотница, у околини Пријепоља, на планини Јадовник, и овде се смештамо у удобном планинарском дому, и обилазимо познате водопаде - "слапове" Сопотнице. До слапова води уређена стаза.

Sopotnica 10

Другог дана акције, за прелазак кањона Милешевке, поделићемо се у две групе. Прва група ће прећи целу стазу, и на пешачку туру ће кренути из дома Сопотница. Ова група ће превалити 23 километра, са преласком целог кањона Милешевке и спуштањем у манастир Милешева. Друга група ће нешто дуже одмарати у дому, и биће превезена до манастира Милешева, одакле ће ући у кањон реке Милешевке, и пењати се до познатих тунела, одакле ће се вратити назад у манастир. Ова група, која обилази срце кањона, прелази око 14 километара у оба правца.

Milesevka 10

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ:

Субота, 10.август 2019.године:

03:00 - полазак са паркинга тржног центра "Рода" на Византијском булевару;

око 10:30 - почетак пешачке туре у кањону Увца, до видиковца Молитва, изнад меандара;

13:30 - повратак на полазну тачку, слободне активности до сат и по, када се може изнајмити чамац ради обиласка кањона воденим путем;

17:30 - долазак у дом Сопотница, размештај, и одлазак до оближњих слапова;

19:00 - дружење у дому, ноћење.

Недеља, 11.август 2019.године:

Група која прелази дужу стазу креће пешице из дома у 06:30 сати. Група која прелази краћу стазу креће минибусом до манастира Милешева у 07:30 сати.

Око 17:00 сати полазак за Ниш, где стижемо нешто пре поноћи.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Квалитетне планарске ципеле, штапови за ходање, резервне мајице, тања јакна, резервни дукс, наочаре за сунце, качкет, млеко за сунчање, патике и папуче за боравак у дому и путовање, прибор за личну хигијену, пресвлака.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, са могућношћу наручивања у Новом Пазару и Сопотници. За кањон Увца потребно литар и по воде, за кањон Милешевке најмање 3 литра.

ТРОШКОВИ ПУТА И СМЕШТАЈА: 4500 динара. Додатно се плаћа вожња чамцем и евентуална такса за улазак у специјалне резервате Увац и Милешевка.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Ђорђе Павловић (телефон: 064/20-53-934), Ненад Стевановић (телефон: 062/637-771) и Златко Максимовић (телефон: 064/612-37-59).

ГЛАВНИ ВОДИЧ: Златко Максимовић, специјалиста Планинарског друштва "Преслап" за подручје западне Србије, Проклетија и Комова.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођа акције и путеме електронске поште, на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 

Powered by iCagenda