Росомачки врх (1260 м) и водопад Тупавица

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
20_rosomacki_vrh
Датум: недеља, 27 октобар 06:00 - 19:00

Лагана и занимљива акција Планинарског друштва "Преслап" на Старој планини, у првом делу акције пењемо се на видиковац Росомачки врх (1260 м), а потом одлазимо и до водопада Тупавица, на Дојкиначкој реци. Недеља, 27.октобар 2019.године.

                                                                        Стара планина

                                                   Росомачки врх (1260 м) и водопад Тупавица

                                                           недеља, 27.октобар 2019.године

На иницијативу Миодрага Илића - Мишела, у план планинарских акција Планинарског друштва "Преслап" за 2019.годину уврстили смо и лагану акцију на Старој планини, са успоном на видиковац Росомачки врх (1260 м) и одласком до водопада Тупавица.

Росомачки врх налази се у области Висок, на Старој планини, у средини четвороугла који чине села Врело, Височка Ржана, Славиња и Росомач. Врх је огољен и одличан је видиковац, а на њему је постављена и велика антена. Према истоку и североистоку, испод Росомачког врха налази се дубока литица, одсек. Прилаз врху са јужне стране је веома лак, рекреативан, и тим правцем ћемо се на предстојећој акцији Планинарског друштва "Преслап" и попети на Росомачки врх. Ова стаза почиње између фарме на путу Височка Ржана - Славиња, и села Росомач, када се са пута ка Росомачу одваја стаза која води до Росомачког врха. Ова стаза је кратка, дужине 3 километра, а висинска разлика која се савладава је 400 метара. Истом трасом, извршићемо и силазак са Росомачког врха.

У другом делу акције, одлазимо до села Дојкинци, одакле изводимо лагану пешачку туру до водопада Тупавица, на Дојкиначкој реци. Дужина трасе је 5 километара у једном працу, иде се све време широком путем који даље води ка области Арбиње, а висинска разлика до водопада Тупавица је тек око 100 метара. Висина водопада је око 25 метара. Истим путем вратићемо се у село Дојкинци.

2 tupavica

Сатница акције (недеља, 27.октобар 2019.године):

- полазак у 06:00 часова са паркинга код тржног центра „Рода“ („Меркатор“) на Византијском булевару;
- полазак на успон око 8 часова;
- излазак на Росомачки врх око 09:30 сати задржавање на врху око пола сата, дружење и уживање у погледу;
- силазак са врха око 11 сати, следи одлазак до села Дојкинци;
- пешачка тура Дојкинци - водопад Тупавица - Дојкинци, од 12 до 17 часова, са дужим одмором код самог водопада, и краћим у селу Дојкинци у повратку;
- полазак за Ниш у 17:00 часова;
- долазак у Ниш у 19:00 часова.

Обућа, одећа, опрема: Учесници акције потребно је да се опреме за јесење услове: да носе планинарске ципеле, ко има штапове за ходање нека их понесе и користи, користити и камашне, за пресвлаку понети мајицу, у ранцу имати и тању јакну, носити наочаре за сунце, качкете или шешире.

Храна и вода: Храна из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши), потребна количина воде 2 литра, може се захватити у Дојкинцима.

Трошкови превоза: 1200 динара.

Вође акције: Виолета Маринковић (телефон: 0631171396) и Миодраг Илић - Мишел (телефон: 0641764658).

Пријављивање за акцију: код Виолете Маринковић.

Додатне информације: Код вођа акција, на званичним страницама Планинарског друштва "Преслап" или путем електронске поште, на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda