Пети јесењи успон на Ртањ

ПД Преслап
2
Rtanj_naslovna
Датум: недеља, 17 октобар 06:30 - 19:30

Ртањ - "отац свих планина"! Пирамида у срцу Србије! Планинарско друштво "Преслап" организује пети јесењи успон на Ртањ, 17.октобра 2021.године. На крилима великог успеха прва четири јесења успона на Ртањ из октобра 2017, октобра 2018, октобра 2019, и октобра 2020.године.

                                                              ПЕТИ ЈЕСЕЊИ УСПОН НА РТАЊ

                                                                               Врх Шиљак (1565 м)

                                               Практично предавање о лековитом биљу са планине Ртањ

                                                                   Недеља, 17.октобар 2021.године

Планинарско друштво „Преслап“,  у недељу, 17.октобра 2021.године, организује пети јесењи успон на Ртањ, планину чудесног облика пирамиде, планину коју називамо и „оцем свих планина“ и планину по којој нашу Србију препознају широм света.

Први јесењи успон на Ртањ, изведен 22.октобра 2017.године, био је једна од најмасовнијих и најбоље организованих планинарских акција у Србији у 2017.години.

Други јесењи успон на Ртањ, изведен 7.октобра 2018.године, био је још масовнији и успешнији.

Трећи јесењи успон на Ртањ, изведен 20.октобра 2019.године, у златном јесењем дану, само је потврдио исправну визију покретача и организатора ове манифестације, да је јесен најлепше доба за окупљање планинара и љубитеља приреоде на Ртњу.

Четврти јесењи успон на Ртањ изведен је 18.октобра 2020.године и поново је био међу најмасовнијим и најуспешнјим акцијама у Србији, одржан као право освежење у отежаним условима пандемије, чиме је значај четвртог јесењег успона на Ртан био још већи.

Планином Ртањ завршава се огроман венац Карпата, који почиње у Пољској и Словачкој, на Високим Татрама. Шиљак (1565 м), највиши врх планине Ртањ, савршена пирамида која се издиже око шесто метара изнад своје основе, изнад подножја, доминира над околином, у погледу, у срцу, у сећању, на географским картама.

О Ртњу су бројне легенде испричане и још увек се стварају. Планина је то која никога не може оставити равнодушним.

Северно од Ртња, низ долину Јужне Мораве, Велике Мораве, па даље према Банату и Бачкој, преко Мађарске и Словачке, на правцу дужем од хиљаду километара, нема више тачке. И Ртањ се може видети одасвуд. Са Ртња се види све.

Ртањ је лековитим биљем једно од најиздашнијих подручја у Србији.

Зато ћемо на предстојећој акцији спојити вештину и жељу планинара друштва да се успењу на врх Шиљак, и стручност Новице Видојковића, члана Планинарског друштва „Преслап“, који ће одржати практично предавање о лековитом биљу које расте на планини Ртањ.

Два најпопуларнија правца за успон на Шиљак су јужни и северни правац. Јужна стаза полази из села Ртањ (600 м надморске висине), иде кроз густу шуму, све до платоа на 1000 м надморске висине. Потом следи фантастичан угођај, непоновљив осећај успона по страници пирамиде, по серпентинама, чија се дужина смањује како се приближавамо врху. На самом врху су остаци капеле, која је 30-тих година подигнута у част Јулијуса Минха, власника рудника угља Ртањ, који је био велики добротвор становништву ртањских села.

Укупна дужина стазе успона и силаска јужном страном Ртња је 12 км (6 км у успону и исто толико при силаску), са висинском разликом од око 950 м у успону и исто толико при силаску.

Успон северном страном Ртња започиње код сепарације Мирово, и први део је прилично стрм и води кроз шуму. Касније се излази на отворене делове, који су изванредни видиковци. У завршници се северна и јужна стаза спајају на највишем гребену Ртња, у близини врха Шиљак.

Планинари који се на нашој акцији на Шиљак буду пењали јужном страном, истом стазом се враћају у село Ртањ, а њима се у повратку прикључују и планинари са северне стране. Планинари са северне стране укупно ће прећи 15 км, од којих 9 км у успону и 6 км при силаску, са висинском разликом од 1200 м у успону и 600 м при силаску.

Обе групе планинара имаће своје водиче.

„Азбука лековитог биља“ биће приређена у повратку планинара са врха Шиљак.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ – СА САТНИЦОМ УЧЕШЋА ПЛАНИНАРСКОГ ДРУШТВА „ПРЕСЛАП“ (Недеља, 17.октобар 2021.године)

06:30 – полазак са паркинга тржног центра „Рода“ („Меркатор“) на Византијском булевару. Ка селу Ртањ идемо преко Сокобање.

08:30 – долазак у село Ртањ,  припрема за успон са јужне стране, отварање акције и одлазак аутобуса са планинарима који ће се пењати северном страном до сепарације Мирово

08:45 – полазак на успон јужном страном

09:15 – полазак на успон северном страном

12:15 – излазак на врх Шиљак (1565 м) планинара са јужне стране Ртња

13:00 – излазак на врх Шиљак планинара са северне стране Ртња

Задржавање на врху до 13:30 часова, одмор, ручак, фотографисање, уживање у погледу и у сваком тренутку.

13:30 – почетак силаска са врха Шиљак, јужном страном ртањске пирамиде

14:30 – 15:15 – практично предавање о лековитом биљу које расте на Ртњу

17:00 – силазак у село Ртањ

17:10 – полазак за Ниш

19:30 – долазак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши...). Понети 2 литра воде. На стази нема воде.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, резервна мајица, ролка, тања јакна, наочаре за сунце,  капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 900 динара.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Мирослав Докман, телефон: 062205977, Слободан Васковић, телефон: 0631118508, Владимир Митровић, телефон: 0642634692, Дејан Радојловић, телефон: 063498018, Петар Ратковић, телефон: 0695797585, Бранислав Тодоровић, телефон: 0637471655 и Милан "Лане" Стојилковић, телефон: 0652845090.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције, лично, телефоном или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

На фејсбук страници Планинарског друштва „Преслап“ редовно ћемо објављивати корисне и занимљиве информације о Ртњу, о временским приликама, као и фотографије и приче са ранијих похода на ову упечатљиву планину.

 

Powered by iCagenda