Успон на планину Гребен – „српски Матерхорн“, из правца Драговите

ПД Преслап
0
Greben_1
Датум: недеља, 27 март 06:00 - 19:00

Nomen est omen. На бугарском језику, реч "гребен" значи "чешаљ". Оштри врхови...Једна од само три планине алпског типа у Србији. Са суседном Влашком планином твори величанствени кањон реке Јерме. "Српски Матерхорн". ПД "Преслап" вас води на успон на Гребен у недељу, 27.марта 2022.године.

Успон на планину Гребен – „српски Матерхорн“ из правца Драговите, кањон реке Јерме

Врх Бежениште (1338 м)

Недеља, 27.март 2022.године

Планинарско друштво „Преслап“ организује у недељу, 27.марта 2022.године, успон на Гребен, једну од најатрактивнијих планина у Србији.

Траса успона води из села Драговита.

Планина Гребен једна је од само три планине алпског типа у Србији. Остале две су Сува планина и Велики крш код Бора. Гребен се налази у југоисточној Србији, и сасвим мало залази у суседну Бугарску. Уздиже се изнад десне обале реке Јерме, и у правцу северозапад – југоисток, у дужини од 15-так километара, простире се од села Планиница у Србији до села Банкја и Врабча у Бугарској, све до планине Руј, Завалске планине и Ездимирске планине.

Много је природних атракција и културних знаменитости на планини Гребен и око ње. Наспрам Гребена, изнад леве обале реке Јерме, између села Трнски Одоровци и Власи, уздиже се Влашка планина, и ове две планине творе један од најлепших кањона у Србији – кањон Јерме или Погановско ждрело. У срцу овог атрактивног предела, испод стена Гребена и Влашке планине, налази се и манастир Светог Јована Богослова у Поганову. Од двадесетих до шездесетих година прошлог века, док је радио рудник каменог угља у Ракити, кроз кањон Јерме саобраћао је, за потребе рудника, воз уског колосека. Данас, на месту пруге пролази асфлатни пут, кроз некадашње железничке тунеле у самом срцу кањона Јерме.

У суседној Бугарској, на месту где се сусрећу три планине: Гребен, Завалска и Ездимирска, река Јабланица, највећа притока Јерме, пробија се кроз један од најлепших кањона у Европи – чувено Јабланишко ждрело. Један од најатрактивнијих врхова у Бугарској – Драговски камак (1118 м), одавно је прозван „Трнски Матерхорн“.

Од пре неколико година, планину Гребен популарно називамо „српски Матерхорн“. О лепотама Гребена писао је 1895.године у својој приповетки „Шта! Зар Швајцарсска?!“ и велики Алеко Константинов, родоначелник планинарског покрета на Балканског полуострву, и човек који је јасно рекао да су Гребен планина, Влашка планина и кањон реке Јерме лепши од било ког алпског предела!

О облику и оштрини планине Гребен најбоље говори њено име, јер у овом случају „гребен“ није географски појам који означава планински венац, већ реч из бугарској језика која значи „чешаљ“. Nomen est omen – врхови планине Гребен, штрче као зупци чешља, оштри су, поприлично изоловани, издвојени, скоро без превоја између њих.

На Бежениште (1338 м), успон се може извршити из села Драговита или из села Трнски Одоровци. Обе стазе у првом делу воде стрмо кроз шуму, до изласка на сам гребен планине Гребен, на око 1100 м надморске висине.

Планинарско друштво „Преслап“ успон на Гребен 27.марта 2021.године извешће из села Драговита. За највише два сата ћемо, крећући се кроз шуму, стрмијом деоницом, изаћи на превој, односно на планински гребен. У наредних сат и по времена, до врха Бежениште, кретаћемо се изузетно опрезно, преко оштрих стена Гребена, око њих, између њих.

На овој деоници потребна је апсолутна концентрација и праћење упутстава водича Планинарског друштва „Преслап“. Уз нешто повећан напор, велика је шанса да сви учесници изађу на врх Бежениште, иако највиши врх Гребена, када се посматра из подножја планине, делује скоро неосвојив.

Повратак у село Дрговита уследиће истим правцем и истом стазом.

Укупно прелазимо 14 км, са висинском разликом од нешто преко 600 м у успону и исто толико при силаску.

У одласку ка Драговити, застаћемо у манастиру Пресвете Богородице у Сукову. Направићемо и краћу паузу у атару села Власи, на улазу у кањон реке Јерме, код првог тунела, и отпешачити пар стотина метара кроз кањон.

САТНИЦА АКЦИЈЕ (Недеља, 27.март 2022.године)

06:00 – полазак са паркинга тржног центра „Рода“ („Меркатор“) на Византијском булевару

07:45 – манастир Пресвете Богородице у Сукову (из 19.века)

08:10 – наставак пута

08:20 – краћи обилазак кањона Јерме

08:35 – наставак пута

09:00 – долазак у село Драговита (700 м), припрема за успон

09:15 – полазак на успон, крећемо се стрмо шумском стазом

11:15 – излазак на стеновити превој и гребен планине Гребен (1100 м)

12:45 – излазак на врх Бежениште (1338 м), највиши врх Гребена, задржавање на врху до пола сата, одмор, ручак, фотографисање

13:15 – почетак силаска са врха

16:30 – силазак у Драговиту, припрема за полазак за Ниш

16:40 – полазак за Ниш

19:00 – долазак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши...). Понети 2 литра воде, која се може допунити у манастирима у Сукову и Поганову.

ОБУЋА, ОДРЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, резервна мајица, јакна, капа, рукавице, наочаре за сунце, млеко за сунчање, препоручујемо штапове за ходање.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 1200 динара.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Мирослав Докман, телефон: 062205977, Владимир Митровић, телефон: 0642634692, Слободан Васковић, телефон: 0631118508.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције, лично, телефоном или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

На фејсбук страници Планинарског друштва „Преслап“ редовно ћемо објављивати корисне и занимљиве информације о планини Гребен, о временским приликама, као и фотографије и приче са ранијих похода на ову чудесну планину.

 

Powered by iCagenda