Плат (2398 м) на Шар планини, и кањон Матка, Северна Македонија

ПД Преслап
0
1_plat
Датум: субота, 21 мај 02:00 - недеља, 22 мај 21:00

Успон на врх Плат (2398 м), у средишњем делу Шар планине, у Северној Македонији, високогорска акција Планинарског друштва "Преслап". У оквиру акције и обилазак кањона Матка, код Скопља. Субота и недеља, 21и 22.мај 2022.године.

                                                                          Шар планина

                                                                      Врх Плат (2398 м)

                                          Успон из правца Попове шапке, у Северној Македонији

                                                          Кањон Матка, на реци Трески, код Скопља

                                                          (Субота и недеља, 21 и 22.мај 2022.године)

Планинарско друштво "Преслап" ову акцију органзује уз лоистичку и стручну подршку Планинарско-спортског клуба "Бистра" из Скопља, наших пријатеља са којима смо заједно успешно походили врх Љуботен, јуна месеца 2021.године.

Када се посматра огроман масив Шар планине, који је у правцу север - југ дугачак око 80 километара, врх Плат, висок 2398 метара, налази се у средишњем делу масива, западно од туристичког и скијашког центра Попова шапка, изнад Тетова, у залеђу Попове шапке. Попова шапка је и полазно место за успон на Плат, и место повратка са Плата, истом стазом. Плат је стеновит врх, прилично оштар са своје северне, западне и источне стране, али се прилаз Плату изводи са његове јужне стране, и када нема снега, целокупан успон, те и сам излазак на Плат, нису захтевни, не постоје технички захтевни детаљи. 

4 plat

Успон на Плат, дакле, изводи се са Попове шапке, са надморске висине од 1750 метара, у првом делу траса се приближава врху Церипашина, али се потом одваја од тог дела масива Шар планине, на коме се налази и највиши врх на Шар планини - Титов врх. Траса одлази до Церипашиног бачила, и потом постепено пење ка завршном одвајању за Плат. На око 2100 метара, наступа и завршна деоница, стрмија, где се и правац успона мења, и од југа ка северу.

2 plat

Са Плата се изванредно види цео масив Шар планине, а виде се и Проклетије и Кораб.

У лаганом ритму, до Плата се излази за 3 до 4 сата, а на Попову шапку повратак ће уследити после највише 7 сати од почетка успона.

По плану акције, смештај је обезбеђен у планинарском дому "Смрека" на Поповој шапки, који поседује све услове за удобан боравак гостију: собе су уредне, кревети са постељином, има струје, воде, купатила...

Постоји и могућност да власници дома припреме и оброке, али је за то потребно посебно се пријавити и благовремено обавестити организиаторе - не може се наручивати и припремати на лицу места.

Другог дана акције, одлазимо до кањона Матка, на реци Трески, у околини Скопља, познатог излетишта, и овде се крећемо левом обалом Треске, узводно, онда се враћамо низводно, и овде прелазимо лаганих 7 километара поред реке и језера Матка (вештачког језера на реци Трески).

5 matka

Програм акције:

Субота, 21.мај 2022.године

02:00 - полазак из Ниша, са паркинга тржног центра "Рода" на Византијском булевару

08:00 - долазак на Попову шапку, припрема за успон, полазак на успон

11:30 - излазак на врх Плат (2398 м), задржавање на врху до 30 минута

15:00 - повратак на Попову шапку, смештај у планинарском дому "Смрека", слободне активности, дружење.

Недеља, 22.мај 2022.године

08:00 - напуштање планинаског дома

09:30 - почетак пешаке туре у кањону Матка

12:30 - завршетак пешачке туре у кањону Матка

13:00 - долазак у Скопље, слободне активности

17:00 - полазак за Ниш

21:00 - повратак у Ниш.

ХРАНА И ВОДА: Храна је из ранца (конзерве, сендвичи, слаткиши...), а може се и уз ранију најаву, обезбедити вечера у планинарском дому "Смрека". Воде на стази нема, а има је на Поповој шапки, потребна количина је 3 литра.

ОБУЋА, ОДРЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање, одећа и обућа за пут. Вишак ствари - одеће и обуће, оставља се у минибусу или у планинарском дому.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 4200 динара (превоз, путарине, ноћење).

НЕОПХОДНА ДОКУМЕНТА: Важећи пасош или важећа лична карта.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Слободан Васковић, телефон: 0631118508, и Мирослав Докман, телефон: 062205977.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције лично, телефоном или путем електронске поште:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Powered by iCagenda