Планина Пасјача - успон од села Речица до Пасјачког виса (971 м)

ПД Преслап
0
1_pasjaca
Датум: недеља, 20 март 07:00 - 18:00

Планинарско-скијашко друштво "Пасјача - Житорађа" организујe други успон на планину Пасјачу, од села Речица, до врха Пасјачки вис (971 м). Недеља, 20.март 2022.године.

                                                      Планина Пасјача

                                   Успон од села Речица до врха Пасјачки вис (971 м)

                                                       Недеља, 20.март 2022.године

Организатор акције: Планинарско-скијашко друштво "Пасјача - Житорађа" из Житорађе

Планина Пасјача заузима простор између реке Топлице на северу, реке Јужне Мораве на истоку и Пусте реке на југу, и налази се у географским областима Топлица и Добрич. Превој Бели камен раздваја Пасјачу од суседне планине Видојевице. Највиши врх Пасјаче је Пасјачки вис, висок 971 метара.

За предстојећу акцију, која ће се одржати 20.марта 2022.години, организатори из Планинарско-скијашког друштва "Пасјача - Житорађа" из Житоерађе предвидели су кружну стазу дужине 14 километара, са висинском разликом од 700  метара, која почиње и завршава се код манастира Светог Николе у селу Речица.

На око 300 метара од манастира, почиње нешто снажнији успон до места Козарев гроб, а дужина ове деноце је 800 метара. После тога, излази се на главни пасјачки пут, широк, који води до места Шупљи камен и до планинске куће (будућег планинарског дома). У том делу, тежи успон је у дужини од неких 950 метара, на пола пута је планинска кућа (планинарски дом) на видиковцу Шупљи камен, а близу је и пећина. После краћег одмора, наставља се се до места Мелине појате и опет се излази на главни пут. Од Мелиних појата даље се иде благо наниже до водопада на Речичкој реци и прелази се преко неколико мостића. Следће место су Сандине појате и то је половина деонице на успону, рачунајући од манастира. На Сандиним појатама предвиђен је краћи одмора, а после се одлази у правцу Младеновићеве ливаде. Од Младеновићевих ливада, следи успон у дужини од 2 километра у правцу  врха Пасјачки вис. После овог успона, изалазак на врх је блажи, у дужини од 2 километра. 

По силаску у манастир Светог Николе домаћини акције показаће своје велико гостопримство, и биће уприличен богат културни програм, дружење и бесплатан ручак - планинарски пасуљ и торта.

Програм акције (са сатницом учешћа Планинарског друштва „Преслап“):

(Недеља,20.март 2022.године)

07:00 – полазак са паркинга код тржног центра “Рода“ („Меркатор“) на Византијском булевару у Нишу

07:45-  долазак у село Речица, добродошлица, припрема за успон

08:00 -  отварање акције у манастиру Св.Николе, полазак на успон, траса успона: Козарев гроб - планинска кућа - Шупљи камен – Мелина појата – водопад – Сандине појате – Пасјачки вис). Успутне паузе и уживање у причи наших домаћина о сваком од ових локалитета.

12:00 – излазак на врх Пасјачки вис (971 м).

15:00 – повратак у манастир Светог Николе, дружење и ручак - планинарски пасуљ и торга (бесплатно је, понети прибор за јело и порције), дружење, забава.

17:00 - полазак за Ниш.

18:00 – долазак у Ниш.

Храна и вода: На успону храна из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши...). По силаску у манастир, служиће се бесплатан ручак, и то планинарси пасуљ и торта (учесници треба да понесу прибор за јело и порције).

Обућа, одећа, опрема: Планинарске ципеле, камашна, јакна, капа, рукавице, штапови за ходање, резервна мајица.

Трошкови превоза: 600 динара.

Вође акције: Слободан Васковић, телефон: 0631118508, и Мирослав Докман, телефон: 062205977.

Водичи на стази су представници организатора - Планинарско-скијашког друштва "Пасјача - Житорађа"

Пријављивање за акцију: Код вођа акције.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције, лично, телефоном или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda