Кањон реке Нере и кањон реке Беушнице - Румунија - 2.акција

ПД Преслап
4
2_beu
Датум: субота, 28 мај 06:00 - недеља, 29 мај 23:30

Друга акција Планинарског друштва "Преслап" у кањону реке Нере и кањону реке Беушнице, у Румунији, одржаће се у суботу и недељу, 28 и 29.маја 2022.године, због великог интересовања које је условило да одавно буду попуњена сва места за прву акцију 7 и 8.маја. Следи нови одлазак у Румунију!

                                                   КАЊОН РЕКЕ НЕРЕ И КАЊОН РЕКЕ БЕУШНИЦЕ - 2.АКЦИЈА

                                                                                         Румунија

                                                                   субота и недеља, 28 и 29.мај 2022.године

Напомена о измени програма акције: Планинарско друштво "Преслап", своју други акцију у кањону реке Нере и кањону реке Беушнице, 28 и 29.маја 2022.године, извешће по измењеном програму, а измене се односе на први дан акције, културно-историјске садржаје, а све ово после акције коју смо извели 7 и 8.маја 2022.године. На другој акцији, нећемо посетити манастир Тумане, због великих гужви, а нећемо посетити ни тврђаву у Смедереву, због радова унутар овог историјског комплекса. Уместо тога, одлазимо на археолошко налазште Виминацијум и на тврђаву Рам, а код села Рам ћемо скелом прећи на банатску обалу Дунава.

Планинарско друштво "Преслап" изводи 28 и 29.маја 2022.године своју другу акцију, чија су два главна одредишта кањон реке Нере и кањон реке Беушнице, у Румунији, и изузетно садржајну акцију, на којој првог дана акције обилазимо и  тврђаву у Голупцу, археолошко налазиште Виминацијум, тврђаву Рам, Белоцркванска језера, којих има чак 7, и Белу цркву, чиме испуњавамо и културно-историјски аспект ове акције.

Ноћење са доручком организовано је у Белој Цркви, собе су са купатилима и свим потребним условима.

Другог дана акције, из Беле Цркве прелазимо у оближњу Румунију, и одлазимо на пешачку туру кроз два кањона. Траса је дуга око 17 километара.

3 beu

Због своје атрактивности планинари се определјују да најпре прођу, узводно кањон реке Беуснице, јер се на том путу налазе неколико фасцинантних водопада,  Ла Ваиоага, Каскада Беушница, као и језеро Очхиуи Беиулуи - око реке Беу, са нестварно зеленом бојом воде, као и водопад Беушница, који долази на крају, као посластица. 

4 nera

Тај део стазе води до села Саска Романа, али стаза није целом дужином уређена, тако да се планинари, након преласка тунела, обично враћају назад и тако завршавају акцију.

5 tunel nera

Стаза:

Након преласка границе, на прелазу Калуђерово,  упућујемо се ка селу Поток, које је од прелаза удаљено неких 25 км.

Стаза почиње кад се из села Поток сиђе у кањон. На крају асфалтног пута постоји паркинг. 

На том месту је ушће реке Беу у Неру и улаз у Национални парк. Постоје 3 рачвања, али треба следити путоказ: Лацул Оцхиул Беиулул, који води у кањон Беуснице. Кањон је дугачак  8 км, у једном правцу, иде се потпуно равним макадамским путем, тако да штапови нису потребни. 

Зато су потребне добре ципеле, због клизавог терена, приликом силаска до саме воде, ради атрактивних фотографија. На пола пута налази се Камп, поред кога је рибњак и ресторан, где правимо краћи одмор. А затим пут води до малог језера  ''Око реке Беу''. Када прођемо језеро преко мостића, остаје нам још 1,5 км до крајњег водопада Беусница. Након одмора и уживања у призору , враћамо се истом стазом назад на почетну тачку.

Затим пролазимо тунеле низводно од реке Нере, враћамо се назад и ту завршавамо акцију.

Укупна дужина стазе је 17 км, и спада у лакше стазе, јер нема неког значајнијег успона.

                                  Програм акције

                     Субота, 28.мај 2022.године:

06:00 - полазак са паркинга тржног центра "Рода" на Византијском булевару

10:00-12:00 - тврђава Голубачки град

13:00 - 15:00 - археолошко налазиште Виминацијум

16:00 - 18:00 - тврђава Рам

19:00 - прелазак скелом од Рама до Банатске Паланке

20:00 - Бела Црква, Белоцркванска језера

22:00 - ноћење

                 Недеља, 29.мај 2022.године:

Устајање и доручак, тако да се пут Румуније крене у 07:00 сати

09:00 - полазак на пешачку туру кањоном Беушнице

13:00 - завршна тачка узводно кањоном Беушнице

15:30 - повратак на полазну тачку (ушће Беушнице у Неру)

16:30 - кањон реке Нере, тунели, повратак на ушће Беушнице у Неру

18:00 - полазак за Ниш

00:00 - повратак у Ниш.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, воде има у местима успут, воде има на полазном месту пешачке туре, и у кампу.

ОБУЋА, ОДЕЋА И ОПРЕМА: гојзерице, камашне, јакна, капа, рукавице, наочаре за сунце. Слојевита гардероба, резервна мајица и чарапе. Резервна одећа и обућа за путовање и боравак у смештају, те прибор за личну хигијену.

ДОКУМЕНТА ЗА ПУТ: Важећи пасош.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 6500 динара (превоз, путарине, скела од Рама до Банатске Паланке, ноћење са доручком у Белој Цркви, улазнице за тврђаву у Голупцу, улазнице за археолошко налазиште Виминацијум, улазнице за тврђаву Рам).

ВОЂA АКЦИЈЕ:  Драган Стевановић (телефон: 063402996).

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођe акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођe акције или електронском поштом, на адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 

 

 

Powered by iCagenda