Видиковац Јечава (596 м), Сврљишке планине

ПД Преслап
0
1_jecava_april_naslovna
Датум: недеља, 02 април 10:30 - 16:30

Атрактивни видиковац Јечава (596 м), на Сврљишким планинама, у Сићевачкој клисури, изнад десене обале реке Нишаве, насупрот врху Кусача, на Сувој планини, одредиште је локалне акције Планинарског друштва "Преслап" за недељу, 2.април 2023.године

                                                                      Јечава (596 м) 

                видиковац на Сврљишким планинама, у Сићевачкој клисури

                                                  Недеља, 2.април 2023.године

Планинарско друштво „Преслап“,  организује у недељу, 2.априла 2023.године, локалну акцију на Сврљишким планинама, у Сићевачкој клисури, чије је главно одредиште видиковац Јечава, висине 596 метара.

Два атрактивна видиковца налазе се прекопута један другога - Кусача, на Сувој планини и Јечава, на Сврљишким планинама.

Предстојећа локална акција Планинарског друштва "Преслап" лака је, и зато позивамо и планинаре, и рекреативце, и грађанство, да се прикључе акцији и уживају у атрактивним погледима са видиковаца изнад Сићевачке клисуре.

На акцији ћемо прећи укупно око 9 километара.

Траса акције почиње у селу Просек, на магистрали Ниш - Софија, на станици за приградски аутобуски превоз. После 10 минута излази се на Пењске ливаде, а одатле наредних пола сата, стаза води кроз шуму. Следи и први видиковац, одакле се пружа атрактиван поглед на Кусачу, прекопута, на главни масив Суве планине, панорамски поглед на село Просек и даље на главни масив Сврљишких планина.

Даље се поново улази у шуму, све до једне стене - новог видиковца. Одавде, до првог дела Јечаве има десетак минута хода. Коначно, у наредних пола сата излази се и на главни видиковац Јечава.

Испод стена Јечаве је и пећина, која се јасно види и са друге стране клисуре, са Кусаче. Од Јечаве, до Сићева, у повратку се стиже за нешто више од једног сата лаганог хода. У Сићеву ћемо отићи и до познатог видиковца код игралишта. У центру Сићева ћемо се укрцати на приградски аутобус за Ниш.

За долазак на акцију погодан је аутобус приградског јавног превоза, линија за Островицу, који са приградске аутобуске станице полази у 10:30 сати, а успут стаје прекопута суда, код градске болнице, на Трошарини... Из овог аутобуса излазимо на станици код друмских кафана у Просеку. Карта за аутобус кошта 120 динара.

За повратак са акције предвидели смо аутобус приградског јавног превоза, на линији Сићево - Ниш, који из Сићева полази у 16:00 сати. Карта за овај аутобус стаје 120 динара.

Учесници који на акцију одлазе власититим возилом, своје возило остављају у Просеку, а у повратку са акције, до возила се могу вратити приградским аутобусом који из Сићева полази у 16:00 сати, и њиме иду до станице у Просеку, или пешице поред Нишаве, за један сат хода.

Вођа акције је Мирослав Докман, телефон: 062205977.

Пријављивање за акцију није потребно, само је потребно доћи у село Просек у 10:45 сати - приградским аутобусом или властитим возилом.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши...). Понети 2 литра воде, а воде на стази нема.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, резервна мајица,, јакна, наочаре за сунце, за сваки случај капа и рукавице.

Све додатне информације могу се добити путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Powered by iCagenda