Врх Мусала на планини Рили и два врха планине Витоше

ПД Преслап
1
65_Musala
Датум: субота, 01 јул 05:00 - недеља, 02 јул 23:30

Планинарско друштво „Преслап“ организује акцију у Бугарској, на којој ћемо се првог дана попети на 2 врха планине Витоше, изнад Софије, а наредног дана попети на врх Мусала (2925 м), највиши врх планине Риле, Бугарске и читавог Балканског полуострва. Субота и недеља, 1 и 2.јули 2023.године

                   ВРХ МУСАЛА НА ПЛАНИНИ РИЛИ И ДВА ВРХА ПЛАНИНЕ ВИТОШЕ

Врхови на Витоши:  Черни врх (2290 м) и Камен дел (1862 м)

Врх Мусала (2925 м) на планини Рили, највиши врх Балканског полуострва

Субота и недеља, 1 и 2.јули 2023.године

Витоша се издиже у непосредној близини Софије, јужно од града, и представља омиљено излетиште Софијанаца, како планинара, тако и планинских бициклиста, а зими и скијаша и возача сноуборда. Сваког викенда на хиљаде љубитеља природе дође на Витошу и препусти се уживању у чистом ваздуху и изванредном погледу на Софију, Стару планину, Рилу, и лагано се попне до неког врха Витоше вишег од 2000 метара.

Најпопуларније место за полазак на успон на Витошу је планинарски дом Алеко (хижа Алеко), који се налази на 1840 м надморске висине, и до кога воде чак и аутобуске линије градског саобраћаја и жичара из софијског кварта Симеоново.

Предвиђено је да у овом дому ноћимо 1.јула. Хижа Алеко је потпуно услован планинарски дом, собе су са постељином, има струје, воде, купатила, у приземљу је ресторан, на располагању је и бесплатан интернет.

Од хиже Алеко, иначе, почиње и велики европски пешачки пут Е-4, који преко планина Верила, Рила, Пирин, Славјанка, Олимп...води све до југа полуострва Пелопонез у Грчкој.

90 cerni vrh

Ми ћемо се ка Черном врху упутити управо путем Е-4, летњом стазом, савршено обележеном. Са Черног врха, спуштамо ка платоу Витоше и у правцу запада одлазимо ка врху Камен дел (1862 м), који је најлепши видиковац изнад Софије, на који долазе и професионални сниматељи и фотографи, када је потребно правити записе и фотографије са мотивима Софије.

100 kamen del

Првог дана, лагано прелазимо 14 километара на описаној траси, после чега ћемо се у хижи Алеко одморити, припремити ствари за наредни дан, дружити и ноћити.

Ујутру одлазимо из хиже Алеко на обилазни пут око Софије и даље ка Боровецу, где се припремамо за успон на Мусалу и укрцавамо на жичару, која ће нас од Боровеца 1320 м) одвести до врха Јастребец (2369 м) и тиме прилично олакшати успон на кров Балканског полуострва.

Врх Мусала је највиши врх Балканског полуострва и првенац планине Риле, која је једна од најлепших планина у Европи, јер на њеном масиву има преко стотину врхова виших од 2000 м и више од стотину језера – „горских очију“. 

Од врха Јастребец за сат времена по равној и широкој стази стижемо до хиже Мусала (2389 м). Од овог планинарског дома, почиње стрма деоница, прави изазов који пружају високе планине. Стаза уска, каменита, води поред Мусаленских језера и прелепог Алековог језера, у коме се, када је ведро, огледа сам врх Мусала. Долазимо до заклона Ледено езеро, на 2721 м, крај истоименог језера, које се тако зове, јер током целе године је макар део површине залеђен. То ћемо и видети када се од језера будемо у завршници успона пењали ка врху Мусала. 

На врху Мусала изграђена је метеоролошка станица давне 1934.године. До врха нам је потребно 3 до 3 и по сата, рачунајући од изласка из жичаре.

Истим путем, односно до горње станице жичаре, идемо у повратку, и у Боровец силазимо жичаром. Другог дана прелазимо 14 км на стази, уз савладавање висинске разлике (од изласка из жичаре) од 560 м у успону и исто толико у силаску.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ

Субота01.07.2023.

 • 05:00 – полазак са паркинга код тржног центра "Рода" на Византијском булевару
 • 06:30 – долазак на гранични прелаз Градина – Калотина
  Улазак у Бугарску, од овог тренутка па до повратка у Србију сва сатница акције је по бугарском времену (1 сат унапред у односу на средњеевропско)
 • 09:30 – долазак до тржног центра "Метро" на уласку у Софију, краћи одмор ради евентуалне куповине намирница, а потом се обилазницом око Софије упућујемо на Витошу и до хиже Алеко
 • 11:30 – долазак у хижу Алеко, размештај по собама, припрема за успон
 • 12:30 – полазак на стазу
 • до 18:30 - успон на  Черни врх (2290 м), са краћим одмором у заслону "Черни врх", спуштање на плато Витоше и успон на врх Камен дел (1862 м), повратак у хижу Алеко.

Слободне активности, дружење, припрема ствари за сутрашњи одлазак на планину Рилу и успон на Мусалу.

Недеља02.07.2023.

 • 05:00 – устајање, доручак
 • 06:00 – полазак од хиже Алеко ка Боровецу
 • 08:30 – долазак у Боровец, куповина карата за жичару и укрцавање на жичару. Карте за жичару коштају 30 лева, и плаћају се у бугарској валути. Карте су повратне;
 • 09:00 – излазак жичаром на врх Јастребец (2369 м), аклиматизација у трајању од 15 минута.
 • 09:15 – полазак широком и равном стазом ка планинарском дому хижа Мусала, дужина овог дела пута је 4 км, висинска разлика 20 м;
 • 10:30 – долазак у планинарски дом хижа Мусала (2389 м), одмор у трајању од 15 минута;
 • 10:45 – наставак успона од од хиже Мусала ка врху Мусала. Од планинарског дома стаза постаје каменита и знатно стрмија. Стаза пролази поред Алековог језера и врха Палеца (2603м). Стаза је обележена црвено-белим ознакама.
 • 12:15 – долазак до планинарског заклона „Ледено езеро“ (2721 м), крај језера по коме и преко лета плутају ледене санте. Краћи предах пред завршни успон.
 • 13:00 – излазак на врх Мусала (2925 м), задржавање на врху до 30 минута, у зависности од временских услова.
 • 13:30 – полазак са врха;
 • 15:30 – долазак у хижу Мусала, одмор 15 минута;
 • 17:00 – долазак до жичаре, укрцавање.
 • 17:30– долазак у Боровец, слободне активности, припрема за повратак за Ниш.
 • 19:30 – полазак за Ниш;
 • 22:00 – долазак на гранични прелаз;
 • Сатницу поново исказујемо по средњеевропском времену.
 • 22:00 – улазак у Србију;
 • 23:30 – долазак у Ниш.

ВАЖНА НАПОМЕНА 1:

Последњи полазак жичаре са горње станице ка Боровецу је у 17:50 часова, зато сваки учесник мора проценити да ли је у стању да издржи успон на Мусалу и силазак, а да не закасни на жичару.

ВАЖНА НАПОМЕНА 2 - ЗАМЕНА НОВЦА ЗА БУГАРСКЕ ЛЕВЕ:

Бугарске леве морамо обезбедити у Нишу! Однедавно, у тржном центру "Метро", на улазу у Софију,  више не раде ни банка ни мењачница - што значи да немамо могућности да у Бугарској заменимо новац - евре, америчке доларе, швајцарске франке или динаре - за бугарске леве - зато што због садржаја наше акције морамо са магистрале, обилазницом око Софије, отићи у хижу Алеко. У Софију не улазимо, нити имамо време да свраћамо у Софију.

У Бугарској, све што нам треба током ове акције - можемо плаћати платним картицма.

Уколико је некоме ипак потребан готов новац - бугарски леви (једина валута којом се плаћа у Бугарској), леве за динаре или евре можемо обезбедити у Нишу, и то:

1) мењачница "Денико", у Улици Ђуке Динић, од главне капије тврђаве, према главној аутобуској станици;

2) у још пар мењачница у продужетку, према главној аутобуској станици;

3) у мењачници "Цекин", у Улици књажевачкој, у Јагодин мали;

4) код Љубише Прокића, планинара и власника мењачнице "Ари", контакт телефон: 0604185050.

Курс лева на овим местима је исти као у Бугарској.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, с тим што се може наручити и у хижи Алеко и у Боровецу.

За успон - храна из ранца, воде има у хижи Алеко, у Боровецу и успут на чесми у хижи Мусала. Уз себе имати 2 литра воде. Обавезно понети чоколадице и енергенте.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Гојзерице, штапови, наочаре за сунце, јакна, кабаница. Резервна мајица и чарапе, слојевита гардероба, заштитна крема или млеко за сунчање, капа, рукавице. Папуче за боравак у дому, прибор за личну хигијену, резервна обућа за пут.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 55 евра (превоз, путарине, ноћење у хижи Алеко, паркинг у Боровецу, исхрана возача).

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Мирослав Докман, контакт телефон: 062205977, и Владимир Митровић, контакт телефон: 0642634692.

ПРИЈАВЕ: Код вођа акција.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођа акција или путем електронске поште, на званичну адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda