Успон на Кусачу (771 м)

ПД Преслап
kusaca_05-2017
Датум: недеља, 04 јун 06:55 - 16:21

Планинарско друштво „Преслап“ своју прву акцију од оснивања друштва извешће на атрактивном, северозападном делу Суве планине, на делу који оивичује Сићевачку клисуру.

Ово подручје назива се Кусача, а сам врх који се окомито издиже изнад леве обале реке Нишаве зове се Вис. Иако је висок тек 771 м, утисак је, када се налазимо на овом врху, да је надморска висина знатно виша, због атрактивног погледа на све стране и доминантног положаја врха, изнад Сићевачке клисуре.

У плану је да пређемо стазу од села Просек, преко села Манастир, видиковца Стражиште, врха Коло камен (656 м), да изађемо на врх Кусачу (или Вис 771 м), да се спустимо са Виса на Јелашничке ханове, а потом, изнад села Јелашница, да се попнемо на узвишење Кобилица (447 м),

Дужина ове стазе је 12 км.

За одлазак на акцију и повратак кућама коритићемо редовну приградску аутобуску линију.

Ка нашем одредишту, селу Просек, одлазимо аутобусом на линији 20 Л за село Островица. Карта до села Просек стаје 90 динара.

Аутобус полази у 06:55 са помоћне аутобуске станице и стаје у центру града, код Основне школе „Вожд Карађорђе“, код Градске болнице, на Трошарини, у насељу „број 6“ и на рампи у Нишкој Бањи.

Из аутобуса излазимо код друмских кафана у селу Просек (250 м надморске висине), на скретању за Јелашницу, где ће учеснике дочекати један од водича, Петар Ратковић.

У 07:30 часова се полази на успон. Изнад села Просек улазимо у шумску стазу, и за сат времена долазимо у село Манастир (400 м надморске висине). Одмор правимо у дворишту цркве Светог Николе, могуће је обићи цркву и захватити воду на чесми.

Око 09:00 часова долазимо до видиковца Стражиште (450 м надморске висине) одакле се одлично виде Нишка Бања и Ниш.

Са Стражишта настављамо ка југу, све до скретања за Коло камен и даље ка Вису.

На врх Вис (771 м) излазимо између 11:00-11:30 часова, и на овом врху дуже одмарамо, фотографишемо и уживамо у невероватном погледу на ток реке Нишаве, на суседне Сврљишке планине, на највише врхове Суве планине, на град Ниш, на планине Јастребац и Копаоник у даљини...

Почетак силаска са врха предвиђен је за 12:30 часова, а у Јелашницу стижемо у 14:30 часова.

Имаћемо довољно времена и да се попнемо на лепо узвишење Кобилицу (447 м), западно од центра села.

После тога, враћамо се у Јелашницу и чекамо приградски аутобус за Ниш, који из Горње Студене полази у 16:10 часова, а у Јелашници је у 16:20 часова – линија 21.

Карта за овај аутобус такође стаје 90 динара.

ОДЕЋА, ОБУЋА, ОПРЕМА: Квалитетне ципеле, мајица, тања јакна, полар или горњи део тренерке. Качкет, наочаре за сунце. Штапови за ходање. Мањи ранац, не више од 30 литара запремине. Резервна мајица.

ХРАНА ВОДА: Храна из ранца, препоручујемо два-три сендвича и чоколадицу. Вода се може захватити у селима Просек, Манастир и Јелашница, а препоручујемо да свако има у сваком тренутку код себе литар и по воде.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Петар Ратковић, телефон: 069/57-97-585 и Милош Стаменковић, телефон: 069/14-98-880.

Пријављивање за ову акцију није потребно, већ је потребно доћи на полазне станице аутобуса за Островицу. На приградској аутобуској станици учеснике ће дочекати вођа Милош Стаменковић, а у селу Просек ће бити вођа Петар Ратковић.

 

Powered by iCagenda