Трнско и Јабланишко ждрело - Бугарска

ПД Преслап
Zeleni_vir_zimi
Датум: недеља, 17 март 03:30 - 21:30

Трнско и Јабланишко ждрело у Бугарској, кањон реке Јерме и кањон реке Јабланице, од којих је овај други један од најлепших у Европи, прелазак "трнске екопатеке", чувена "подељена кућа" у селу Банкја, и још доста занимљивости, на акцији Планинарског друштва "Преслап" у недељу, 17.марта 2024.године.

                                                              ТРНСКО И ЈАБЛАНИШКО ЖДРЕЛО

                                                       (кањон реке Јерме и кањон реке Јабланице у Бугарској)

                                                                   недеља, 17.март 2024.године

Планинарско друштво "Преслап", акцију која ће се одржати 5.марта 2022.године, извешће на "класичној" траси Трнске екопатеке, са обиласком кањона реке Јерме (Трнско ждрело) и кањона реке Јабланице (Јабланишко ждрело). Подсетимо, 2019.године Планинарско друштво "Преслап" и Трнско планинарско друштво из Трна у Бугарској, извели су до сада најмасовнију акцију на овој, "класичној" траси, са преко 300 учесника, а 2020.године Планинарско друштво "Преслап" и Трнско планинарско друштво извели су акцију на планини Гребен у Бугарској, са успонима на врхове Драговски камак и Стаков камак, и завршетком акције у Трнском ждрелу. Још су свежи утисци и са зимске акције, а и масовне, у Трнском и Јабланишком ждрелу, коју су Планинарско друштво "Преслап" и Трнско планинарско друштво извели 5.марта 2022.године.

Трнско ждрело је прелепи кањон реке Јерме, који се налази 5 км низводно од градића Трн у западној Бугарској, у области Знеполе, на планини Руј, 3 км пре поновног уласка Јерме у Србију, код села Петачинци, када се у њу улије Јабланица, њена највећа притока.

Оивичавају га две огромне стене, које се изнад Јерме, која је на том месту широка једва пар метара, издижу триста метара. Легенда о постанку Трнског ждрела говори нам о забрањеној љубави Маре и Ангела, који су остали заувек раздвојени на стенама изнад Јерме: Мара изнад леве обале, Ангел изнад десне. 

Trnsko zdrelo zimi

Кроз и око кањона изграђена је чувена "Трнска екопатека", дужине 16 км (у оба правца), која спаја Трнско ждрело са још импресивнијим, и по многима једним од најлепших кањона у региону, а можда и шире – Јабланишким ждрелом, кањоном реке Јабланице. У Трнском ждрелу стаза пролази преко два моста, пар висећих степеница и два тунела, од којих је први тунел, одмах изнад висећег моста, дугачак преко 300 м.

Tunel 1

Пролази се вештачко језеро на Јерми, и стаза потом избија на саму границу Бугарске и Србије, у атар подељеног села Петачници (махала Богојна), и иде уз леву обалу реке Јабланице, која је задњи километар свог тока гранична река. Затим стаза улази у село Банкја. Овде ћемо посетити, јединствену у целом свету, подељену кућу, кроз коју је од 1919.године повучена државна граница, те је тако једна половина куће у Србији, а друга у Бугарској. Прилазак кући и обилазак дворишта је слободан.

Podeljena kuca

У селу Банкја захватићемо и воду са лековитог извора крај базена (који прима купаче преко лета). Вода на извору је сталне температуре од 18 степени и погодна је за подизање расположења и ублажавање стресова. Пре десетак година у Банкји је изграђена фабрика воде, крај које наша стаза пролази на путу ка Јабланишком ждрелу.

Јабланишко ждрело пробила је Јабланица између стена Гребен планине, Ездимирске планине и Завалске планине. При обиласку овог невероватног кањона, шест пута ћемо ићи са једне обале на другу, преко висећих мостова од дрвета, безбедним и ограђеним. Преко стена ћемо прелазити и одлично осигураним дрвеним степеницама. Поједини мостићи су тридесетак метара изнад реке, и представљају фантастичне видиковце. Испод њих Јабланица је усекла бројне котлове и вирове, а највећи вир назива се Зелени вир. 

Током 2021.године, извршено је постављање потпуно нових дрвених мостова у Јабланишком ждрелу, знатно јачих од оних који су овде стајали педесетак година.

Mostovi kotlovi Jablanisko zdrelo

Занимљиво је да је река Јабланица на делу тока од свог кањона, до ушћа у Јерму, зелене боје, а да је река Јерма, од Трнског ждрела до поновног уласка у Србију – браон боје.

Повратак на полазну тачку, је истом стазом, па ће они који су пропустили да нешто фотографишу то моћи да ураде у повратку.

О овом крају, о Трнском и Јабланишком ждрелу је пре више од сто двадесет година писао и велики Алеко Константинов, који је покренуо организовано планинарство на Балканском полуострву.

Оснивачи и водичи Планинарског друштва "Преслап" су први из Србије почели са истраживањима Трнског и Јабланишког ждрела, и успоставили су сарадњу са планинарима из Трна у Бугарској, још пре петнаестак година.

О историјату трнског краја, о географији овог подручја, знаменитим личностима, током акције беседиће вође акције, давати додатне информације и откривати разне занимљивости.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ (Недеља, 17.март 2024.године)

Полазак у 3:30 часова са паркинга тржног центра "Рода" ("Меркатор") на Византијском булевару. Аутопутем, Грделичком клисуром и преко Владичиног Хана долазимо у Сурдулицу.

Краћи предах испред пекаре у Сурдулици у 05:00 часова.
Евентуално заустављање код мотела „Промаја“ на Власинском језеру.
У 06:30 у селу Клисура обилазимо место где настаје река Јерма, спајањем два потока: Вучје реке и Грубине реке.

У 07:00 часова долазак на гранични прелаз Стрезимировци.
Улазак у Бугарску на прелазу Стрезимировци, даље рачунамо време за 1 сат унапред и сатница је по бугарском времену, до повратка у Србију.

09:30 - обилазак параклиса Свете Петке у Трну (црква у стени на улазу у град). У овом параклису боравила је велика светица Света Петка почетком 11.века, и у њему се могу видети окамењена погача Свете Петке и њени трагови у камену.

11:00 - долазак до улаза у Трнско ждрело, почетак пешачења по „Трнској екопатеци. Правац кретања: Трнско ждрело - велики пешачки тунел - мали пешачки тунел - река Јабланица - подељена кућа у селу Банкја - извори лековите воде у селу Банкја - Јабланишко ждрело. Иста стаза за повратак, изузев поновног свраћања у Петачинце (Богојну).
17:00 – завршетак пешачења и одлазак у планинарски дом „Хижа Ерма“ код Трна. Предах, освежење, ручак.
18:30 – полазак за Србију
19:30 – улазак у Србију. За Ниш се враћамо преко Сурдулице, Владичиног Хана и аутопутем.

21:30 (по средњеевропском времену) – повратак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, воде има у местима успут, а лековите воде има у селу Банкја. Потребно 2 литра воде за прелазак Трнске екопатеке.

ОБУЋА, ОДЕЋА И ОПРЕМА: гојзерице, камашне, јакна, капа, рукавице, наочаре за сунце. Слојевита гардероба, резервна мајица и чарапе. Обзиром да се по Јабланишком ждрелу крећемо преко ограђених степеница и мостића, штапови нису потребни (сметају приликом кретања по стеновитом терену и по висећим мостовима и степеницама).

ДОКУМЕНТА ЗА ПУТ: Важећи пасош.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 2200 динара (превоз и путарина).

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Мирослав Докман (телефон: 062205977) и Дејан Радојловић (телефон: 063498018).

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођа акције или електронском поштом, на адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda