Врх Маљовица (2729 м) на планини Рили и три врха планине Витоше - Бугарска

ПД Преслап
40_Maljovica
Датум: субота, 29 јун 05:00 - недеља, 30 јун 23:30

Планинарско друштво „Преслап“ организује акцију у Бугарској, на којој ћемо се првог дана попети на 3 врха планине Витоше, изнад Софије, а наредног дана ћемо се попети на врх Маљовица (2729 м), атрактивни врх на западном делу гребена планине Риле. Субота и недеља, 29 и 30.јуни 2024.године.

                     ВРХ МАЉОВИЦА НА ПЛАНИНИ РИЛИ И ТРИ ВРХА ПЛАНИНЕ ВИТОШЕ

Врхови на Витоши:  Черни врх (2290 м), Гољам Резен (2277 м) и Малк Резен (2182 м)

Врх Маљовица (2729 м), на планини Рили

Субота и недеља, 29 и 30.јуни 2024.године

Витоша се издиже у непосредној близини Софије, јужно од града, и представља омиљено излетиште Софијанаца, како планинара, тако и планинских бициклиста, а зими и скијаша и возача сноуборда. Сваког викенда на хиљаде љубитеља природе дође на Витошу и препусти се уживању у чистом ваздуху и изванредном погледу на Софију, Стару планину, Рилу, и лагано се попне до неког врха Витоше вишег од 2000 метара.

Најпопуларније место за полазак на успон на Витошу је планинарски дом Алеко (хижа Алеко), који се налази на 1840 м надморске висине, и до кога воде чак и аутобуске линије градског саобраћаја и жичара из софијског кварта Симеоново.

Предвиђено је да у овом дому ноћимо 29.јуна. Хижа Алеко је потпуно услован планинарски дом, собе су са постељином, има струје, воде, купатила, у приземљу је ресторан, на располагању је и бесплатан интернет.

Од хиже Алеко, иначе, почиње и велики европски пешачки пут Е-4, који преко планина Верила, Рила, Пирин, Славјанка, Олимп...води све до југа полуострва Пелопонез у Грчкој.

90 cerni vrh

Ми ћемо се ка Черном врху упутити управо путем Е-4, летњом стазом, савршено обележеном. Са Черног врха, у повратку, правимо мали круг и одлазимо до оближњих врхова Гољам Резен (2277 м) и Малк Резен (2182 м).

Првог дана, лагано прелазимо 14 километара на описаној траси, после чега ћемо се у хижи Алеко одморити, припремити ствари за наредни дан, дружити и ноћити.

Ујутру одлазимо из хиже Алеко на обилазни пут око Софије и даље ка Самокову и планинском школском центру Маљовица, где се припремамо за успон на Маљовицу. За разлику од успона на Мусалу, за успон на Маљовицу не постоји помоћ жичаре, те се деоница савладава у целости планинарећи.

Врх Маљовица је један од најатрактивнијих врхова планине Риле, и највиши је на западном гребену Риле (на источном гребену Риле највиши врх је, наравно, Мусала), која је једна од најлепших планина у Европи, јер на њеном масиву има преко стотину врхова виших од 2000 м и више од стотину језера – „горских очију“.  Чувених Седам рилских језера и врх Маљовица су најпознатија одредишта у западном делу планине Риле. Међутим, на Рили се налази преко стотину врхова виших од 2000 метара и преко стотину језера – „горских очију“, а на нашој траси успона ка Маљовици, пролазимо поред познатог Елениног езера. Истом трасом ћемо се са Маљовице и спуштати.

1 maljovica

На предстојећој акцији Планинарског друштва "Преслап", траса успона на Маљовицу је укупне дужине (у успону и силаску) дуга 14 км, а висинска разлика у успону је око 1000 метара, исто је и у силаску. До врха Маљовица ће нам, од школског центра, требати између четири и по до пет сати успона. Прва етапа, од око једног сата, за загревање, води од школског центра, до хиже Маљовица, и овај део води кроз шуму и преко пропланака. Даље, од хиже Маљовица, успон је оштрији, и води углавном каменитом стазом, али безбедном, проходном, обележеном стазом. Најстрмија деоница је између атрактивног Елениног езера и самог врха Маљовица.

20 elenino ezero

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ


Субота29.06.2024.

 • 05:00 – полазак са паркинга код тржног центра "Рода" на Византијском булевару
 • 06:30 – долазак на гранични прелаз Градина – Калотина
  Улазак у Бугарску, од овог тренутка па до повратка у Србију сва сатница акције је по бугарском времену (1 сат унапред у односу на средњеевропско)
 • 09:30 – долазак до тржног центра "Метро" на уласку у Софију, краћи одмор ради евентуалне куповине намирница, а потом се обилазницом око Софије упућујемо на Витошу и до хиже Алеко
 • 11:30 – долазак у хижу Алеко, размештај по собама, припрема за успон
 • 12:30 – полазак на стазу
 • до 18:30 - успон на  Черни врх (2290 м), са краћим одмором у заслону "Черни врх", успон на Гољам Резен (2277 м) и Малк Резен (2182 м)

Слободне активности, дружење, припрема ствари за сутрашњи одлазак на планину Рилу и успон на Маљовицу.

Недеља, 30.06.2024.

 • 05:00 – устајање, доручак
 • 06:00 – полазак од хиже Алеко ка Самокову и даље ка школском центру Маљовица;
 • 09:00– долазак у школски центар Маљовица (1700 м), припрема за успон;
 • 09:15 – полазак на успон на Маљовицу;
 • 13:45 - излазак на врх Маљовица (2729 м), одмор на врху;
 • 14:15 - полазак са врха Маљовица;
 • 18:00 – повратак у школски центар Маљовица, ручак, слободне активности, припрема за повратак за Ниш;
 • 19:30 – полазак за Ниш;
 • 22:00 – долазак на гранични прелаз;
 • Сатницу поново исказујемо по средњеевропском времену.
 • 22:00 – улазак у Србију;
 • 23:30 – долазак у Ниш.

Бугарске леве морамо обезбедити у Нишу! У тржном центру "Метро", на улазу у Софију,  више не раде ни банка ни мењачница - што значи да немамо могућности да у Бугарској заменимо новац - евре, америчке доларе, швајцарске франке или динаре - за бугарске леве - зато што због садржаја наше акције морамо са магистрале, обилазницом око Софије, отићи у хижу Алеко. У Софију не улазимо, нити имамо време да свраћамо у Софију.

У Бугарској, све што нам треба током ове акције - можемо плаћати платним картицма.

Уколико је некоме ипак потребан готов новац - бугарски леви (једина валута којом се плаћа у Бугарској), леве за динаре или евре можемо обезбедити у Нишу, и то:

1) мењачница "Денико", у Улици Ђуке Динић, од главне капије тврђаве, према главној аутобуској станици;

2) у још пар мењачница у продужетку, према главној аутобуској станици;

3) у мењачници "Цекин", у Улици књажевачкој, у Јагодин мали;

4) код Љубише Прокића, планинара и власника мењачнице "Ари", контакт телефон: 0604185050.

Курс лева на овим местима је исти као у Бугарској.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, с тим што се може наручити и у хижи Алеко и у школском центру Маљовица.

За успон - храна из ранца, воде има у хижи Алеко, у школском центру Маљовица и у хижи Маљовица. Уз себе имати 2 литра воде. Обавезно понети чоколадице и енергенте.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Гојзерице, штапови, наочаре за сунце, јакна, кабаница. Резервна мајица и чарапе, слојевита гардероба, заштитна крема или млеко за сунчање, капа, рукавице. Папуче за боравак у дому, прибор за личну хигијену, резервна обућа за пут.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 65 евра (превоз, путарине, ноћење у хижи Алеко, паркинг у школском центру Маљовица, исхрана возача).

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Мирослав Докман, контакт телефон: 062205977, и Петар Ратковић, контакт телефон: 0695797585.

ПРИЈАВЕ: Код вођа акција.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођа акција или путем електронске поште, на званичну адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda