Успон на Љуботен (2498 м), на Шар планини - Северна Македонија

ПД Преслап
2_ljuboten_vrh_greben
Датум: субота, 08 јун 07:00 - недеља, 09 јун 23:30

Успон на Љуботен (2498 м), врх у облику пирамиде, на Шар планини, у Северној Македонији, високогорска акција Планинарског друштва "Преслап", субота и недеља, 8 и 9.јуни 2024.године.

                                                                   Шар планина

                                                              Врх Љуботен (2498 м)

                  Успон из правца Старог села, и од виле "Љуботен", у Северној Македонији

                                               (Субота и недеља, 8 и 9.јуни 2024.године)

(Ова високогорска акција Планинарског друштва "Преслап" изводи се недељу дана раније у односу на првобитно одређени термин у Плану планинарских акција Планинарског друштва "Преслап" за 2024.годину, дакле изводи се 8 и 9.јуна, уместо 15 и 16.јуна - разлог је што вила "Љуботен" заузета за смештај за првобитни термин акције Планинарског друштва "Преслап")

На огромном масиву Шар планине, који је у правцу север - југ дугачак око 80 километара, најсевернији од истакнутих врхова је Љуботен, висок 2498 м. Љуботен је у облику пирамиде, и може се уочити са свих планина на југу Србије, на Косову, у Северној Македонији. Јасно се Љуботен види и из великих градова, као што су Скопље, Приштина, Тетово, Урошевац. Успон на Љуботен може се извести и са македонске стране Шар планине, и са косовске стране. У зимским условима, успон на Љуботен је озбиљан високогорски изазов. С пролећа и у лето, успон на Љуботен је знатно лакши. Када нема снега, не постоје технички захтевне деонице према врху Љуботен. 

Планинарско друштво "Преслап", на предстојећој високогорској акцији, предвидело је да се успон на Љуботен изврши са македонске стране, из Старог села, северно од Тетова. Ова траса, у оба правца, дугачка је 20-так километара, а треба савладати 1600 метара у успону, и исто толико при силаску - али у два дана акције!

Наравно, све је лакше, када се акција изводи у два дана. Зато ћемо се у суботу, 8.јуна 2024.године, попети од Старог села, на око 900 метара надморске висине, до виле "Љуботен", на око 1600 метара надморске висине. Кретаћемо се по широком путу, којим могу пролазити и теренска возила, и превалити 8 км од Старог села до виле "Љуботен". Овде је важно напоменути да учесници на овој деоници носе по један ранац средње запремине, у који могу да стану одећа, обућа и храна за дан и по боравка у вили "Љуботен".

У недељу, 9.јуна 2024.године, од виле "Љуботен", изводимо успон на врх Љуботен, класичном стазом. Истом стазом ћемо се и спустити најпре у вилу "Љуботен", после и назад у Старо село.

Траса успона, дакле, почиње у атару Старог села, које се у односу на Љуботен налази југоисточно, на надморској висини од око 900 метара. За највише 3 сата лаганог хода стижемо у вилу "Љуботрен", која је изузетно удобна и поседује све услове за пријатан боравак.

1 ljuboten greben

У недељу, од виле "Љуботен", траса води пашњацима и огољеним деловима Шар планине. Углавном се иде узаном, али обликованом стазом, која нас постепено доводи до подножја Љуботена. Пре самог врха, траса води узаним "ножем", који је захтеван у зимским условима и подсећа на завршницу успона на алпске врхове, али у пролеће и лето све је знатно лакше и занимљивије. На пирамиду Љуботена се излази за око три сата успона од виле "Љуботен", дужина трасе за успон је око 4 км, висинска разлика је око 900 метара. .Са Љуботена, види се цео масив Шар планине, види се планина Кораб, види се Косово поље, види се Скопље, виде се и планине на југу Србије, око Власинског језера итд.

Вишак ствари остављамо у суботу у минибусу у Старом селу, а у недељу ујутру вишак ствари, које не носимо на успон, остављамо у вили "Љуботен". По повратку са врха Љуботен у вилу "Љуботен", одморићемо се у овој вили, ручати, узети вишак својих ствари и лагано сићи у Старо село, где ћемо се препаковати за поваратак у Србију и у Ниш.

Програм акције

Субота, 8.јуни 2024.године:

07:00 - полазак из Ниша, са паркинга тржног центра "Рода" на Византијском булевару

13:00 - 13:30 - долазак у Старо село, припрема за успон, полазак на успон

16:30 - долазак у вилу "Љуботен", смештај, дружење, слободне активности, припрема ствари за сутрашњи успон

Недеља, 9.јуни 2024.године:

Устајање и доручак, време устајања и доручка прилагодити тако да се на успон крене у 07:00 сати.

07:00 - полазак на успон на Љуботен

10:00 - излазак на врх Љуботен, задржавање на врху до 30 минута

10:30 - полазак са врха Љуботен

13:00 - силазак у вилу "Љуботен", ручак, одмор, паковање ствари

14:30 - полазак из виле "Љуботен" ка Старо селу

17:00 - силазак у Старо село, одмор и паковање ствари за полазак за Ниш

17:30 - полазак за Ниш

23:30 - повратак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна је из ранца (конзерве, сендвичи, слаткиши...), или оброци који се наручују у вили "Љуботен" - али уз ранију најаву вођама акције - 7 дана пре акције. Вечера, са више врста меса (укључујући и "шарску пљескавицу"), са кромпиром и са више врста салата, по принципу "шведског стола" кошта 15 евра. Чорба, за други дан, по повратку са врха у вилу "Љуботен", кошта 5 евра. Воде има у вили "Љуботен", потребна количина је 2 литра. 

ОБУЋА, ОДРЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање, одећа и обућа за пут, одећа за боравак у вили "Љуботен", прибор за личну хигијену, папуче. Вишак ствари за пут - одеће и обуће, оставља се у минибусу који ће чекати у Старом селу, а вишак ствари који није потребан за успон оставља се у вили "Љуботен".

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 7000 динара - превоз, путарине у Северној Македонији, смештај у вили "Љуботен", смештај за возача минибуса.

НЕОПХОДНА ДОКУМЕНТА: Важећи пасош или важећа лична карта.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Дарко Жарић, контакт телефон: 0600332582, и високогорац Угљеша Ђорић, контакт телефон: 066227890.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције, и код Мирослава Докмана, контакт телефон: 062205977..

Све додатне информације могу се добити код вођа акције лично, или код Мирослава Докмана, телефоном или путем електронске поште:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda