Дурмитор - успон на врх Боботов кук (2523 м) - Црна Гора

ПД Преслап
2_bobotov_kuk
Датум: петак, 06 септембар 22:00 - понедељак, 09 септембар 02:00

Успон на највиши врх планине Дурмигор - Боботов кук (2523 м), у Црној Гори, високогорска акција Планинарског друштва "Преслап", субота и недеља, 7 и 8.септембар 2024.године.

                                                ПЛАНИНА ДУРМИТОР, У ЦРНОЈ ГОРИ

                                       Врх Боботов кук (2523 м) - највиши врх Дурмитора

                                   (Субота и недеља - 7 и 8.септембар 2024.године)

Планинарско-друштво "Преслап" организује у суботу и недељу, 7 и 8.септембра 2024.године, дводневну акцију у Црној Гори, изузетно изазовну, на којој ћемо се пењати на планину Дурмитор, на њен највиши врх Боботов кук (2523 м).

50 na vrhu bobotov kuk

На овој високогорској акцији применићемо успешан образац успешне акције на Триглаву, из августа месеца 2023.године, када смо се пењали једино на Триглав, а не и на било који други врх пре или после Триглава - тако ће и на високогортској акцији 7 и 8.септембра 2024.године, на планини Дурмитор, за разлику од акције Планинарског друштва "Преслап" на Дурмитору из августа месеца 2022.године - једино одредиште за успон бити врх Боботов кук, нити један врх пре Боботовог кука, нити један врх после Боботовог кука, нити уз Боботов кук. На овај начин, штедимо снагу, штедимо енергију, усредсређујемо се само на Боботов кук, а нимало без значаја није ни то да неће бити потребно одуствовање са посла у петак, 6.септембра 2024.године, а штедимо и финансијска средства јер ћемо ноћити једну ноћ, а не две или три. На овај начин, верујемо да ћемо, као и на Триглаву, сви из наше дружине изаћи на врх који је одредиште акције - Боботов кук.

Такође, за разлику од акције из августа месеца 2022.године, сада ћемо бити смештени у апатманима у стгогом центру Жабљака, а не на улазу у Жабљак, како би за активности у центру Жабљака и за обилазак Црног језера утрошили знатно мање времена.

Планина Дурмитор налази се у северозападном делу Црне Горе, и представља огроман масив, са мноштвом оштрих, стеновитих врхова, и много потока и језера, што је типично за планине динарског подручја. Највиши врх Дурмитора је Боботов кук, са висином од 2523 метра. На предстојећој акцији Планинарског друштва "Преслап", наша база биће Жабљак, где ћемо бити смештени, у апартманима у самом центру ове вароши.

На акцију полазимо у петак, 6.септембра 2024.године, у 22 сата, и први циљ је да се  у суботу, 7.сепбембра 2024.године, ујутру, сместимо у Жабљаку, одморимо, обиђемо Жабљак, затим се лагано прошетамо до Црног језера и назад, и поподне спремимо мале ранце за сутрашњи успон, и да се добро наспавамо.

20 crno jezero

У недељу, 8.септембра 2024.године,, изводи се успон на Боботов кук, који представља прави високогорски изазов и захтева натпросечну физичку припрему и вештине кретања на стенама. Рано ујутру, већ око 6 сати, минибусом одлазимо на превој Седло, на око 1900 метара надморске висине, са јужне стране Боботовог кука.

30 sedlo

Од превоја Седло почиње успон.

35 prva sajla

Најпре се иде на превој између Седлене греде и Ветрених врата, потом се пролази кроз први кулоар у стенама. Овде се налази и једии извор воде на траси до врха. У једном тренутку, траса ће нас мало спустити, до малог језера Зелени вир. Најтежи део трасе почиње код Зеленог вира, где траса постаје изразито стрма, и води у стенама. Овде има и сипара, а пролази се кроз други кулоар у стенама. Следе два превоја, десно од Боботовог кука, и лево од њега, који га одваја од врхова Ђевојка и Соа небјеска. Завршни успон је и најстрмији.

36 podno bobotovog kuka

На стени Боботовог кука постављене су металне сајле, за које се морамо придржавати.

37 sajla bobotov kuk

До врха ће нам требати око 5 сати успона, а прелази се око 6 километара раздаљине. Силазак ће бити изведен истом трасом. Стога, на овој траси ћемо прећи нешто преко 12 км раздаљине, за 8 до 9 сати спорог и веома опрезног успона и силаска. Тежина успона на Боботов кук - идентична тежини успона на Маглић од Пријевора - са акције Планинарског друштва "Преслап" од 24 и 25.јула 2021.године.

По повратку на Седло, припремамо се за повратак за Србију, а на путу за Србију на неком погодном месту ћемо и ручати.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ :

Петак, 6.септембар 2024.године:

22:00 - полазак пут Црне Горе, са паркинга тржног центра "Рода" на Византијском булевару у Нишу.

Субота, 7.сепбембар 2024.године:

08:00 - долазак на Жабљак, смештај у апартманима

10:00 - 17:00 - одлазак до Црног језера, обилазак Жабљака, снабдевање

17:00  и даље - припрема ствари за сутрашњи успон на Боботов кук, дружење, одмор, ноћење.

Недеља, 8.септембар 2024.године:

Устајање и доручак свако прилагођава сопственим потрбама, али тако да се са Жабљака крене у 5:30 сати изјутра.

06:00 - долазак на превој Седло, полазак на успон на Боботов кук

11:00 - излазак на врх Боботов кук

15:00 - повратак на превој Седло

15:30 - полазак за Ниш

02:00 - повратак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, а храна се може наручивати на Жабљаку, те се могу купити намирнице на Жабљаку. Воде има на извору изнад Седла потребна количина за планинарски део акције је 3 литра.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање и препоручујемо кацигу за успон на Боботов кук, одећа и обућа за пут и слободне активности. За планинарење - планинарска опрема и ранац од 30-40 литара.. Остатак ствари (за пут, боравак у смештају, слободне активности - одећа, обућа, лична хигијена, храна...) упаковати у већи ранац или торбу.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 90 евра (обухватају трошкове пута, трошкове возача, 1 ноћење у апартманима у центру Жабљака. Евентуална плаћање улаза у Национални парк Дурмитор, врши сваки учесник понаособ, на лицу места, код надлежне службе чувара.

НЕОПХОДНА ДОКУМЕНТА: Важећи пасош или важећа лична карта.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Владимир Митровић, контакт телефон: 0642634692, и Дарко Жарић, контакт телефон: 0600332582.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције лично, телефоном или путем електронске поште:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Powered by iCagenda