Успон на 3 врха планине Пангео, у Грчкој

ПД Преслап
10_pilaf_tepe
Датум: субота, 01 јун 00:00 - недеља, 02 јун 23:00

Дводневна акција Планинарског друштва "Преслап" на североистоку Грчке, успон на планину Пангео, изнад залива Кавала на Егејском мору, и њена три врха: Мати 1957 м,Трикорфу 1942 м,и Пилаф тепе 1840 м). Субота и недеља - 1 и 2.јуни 2024.године.

                                                              ПЛАНИНА ПАНГЕО, У ГРЧКОЈ

                  Врхови: Мати (1957 м), Трикорфу (1942 м), и Пилаф тепе (1870 м)

                                                Субота и недеља, 1 и 2.јуни 2024.године

Планина Пангео издиже се непосредно изнад Егејског мора, у околини града Кавала. Са ње се пружа изванредан поглед на Кавалу, острво Тасос, а посебно је упечатљиво што се као на длану види не превише удаљена Света гора и њен планински првенац Атос.

Планина Пангео састоји се од два гребена, од јужног, приморског гребена, и северног, континенанталног гребена, те је Пангео и планина на којој долази до сучељавања климе и утицаја Егејског мора, са континенталним делом Грчке. 

На планини Пангео извршићемо успон на њен највиши врх - Мати (1957 м), који се налази на јужном, приморском гребену Пангеа, затим на врх Трикорфу (1942 м), на северном, континенталном гребену Пангеа. На крају, попећемо се и на најлепши и најупечатљивији врх, не само планине Пангео, целе североисточне Грчке - на врх Пилаф тепе или Ајго (јаје), висок 1840 метара. Посебно је упечатљив изглед и облик овог другог врха, који умногоме подсећа на врх Мосор на Сувој планини, а на самом врху налази се огроман крст који се јасно може уоучити и са обале Егејског мора и са острва Тасос.

Првог дана акције, 1.јуна 2024.године, прелазимо кружну стазу на планини Пангео, укупне дужине 15 километара, а стаза почиње на око 1500 метара надморске висине. Дакле, висинске разлике нису превелике, те је успон осредње тежине. Заобилазимо најпре врх Пилаф тепе, крећемо се кроз шуму, до уласка у скијалиште Пангео.

Одатле се пењемо на врх Мати, који је уочљив због велике антене која се на њему налази.

40 vrh mati

Са врха Мати, спуштамо се у долину, између приморског и континенталног гребена Пангеа, где се спуштамо на неких 1700 метара надморске висине, а онда се и пењемо на северни гребен који је се протеже на висини између 1800 и 1942 метара надморске висине.

20 severni greben pangea

Са северног, континенталног гребена, спуштамо се ка скијалишту.

50 pilaf tepe sa severnog grebena

Коначно, најатрактивнији део акције, уследиће када се из скијалишта, вијугавом стазом, упутимо ка врху Пилаф тепе или Ајго. Са овог врха види се као на длану, истовремено, и Егејско море, и његово залеђе на континенту.

Са врха Пилаф тепе или Ајго, спуштамо се назад до паркинга, и тако овој траси дајемо кружни облик.

Током послеподнева, сместићемо се у хотелу у варошици Неа Перамос у заливу Кавала, дружити се, имати слободне активности, одморити.

Недеља, 2.јуни 2024.године, други дан наше акције, је предвиђена за одлазак до Кавале, обилазак града, нарочито старог дела града са тврђавом, и дела града око пристаништа. Касније, током дана, одлазимо из Грчке, преко Бугарске, где стајемо да одморимо у Банском, подно Пирина. Онда, из Банског, преко Благоевграда и Софије, се враћамо за Ниш.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ:

Субота01.06.2024.године

  • 00:00 – полазак са паркинга код тржног центра "Рода" на Византијском булевару, ка планинама североисточне Грчке одлазимо преко Бугарске
  • (Даља исказивања времена су по локалном - један сат више у односу на средњеевропском).
  • 08:30 – долазак у у подножје планине Пангео, припрема за успон
  • 09:00 - 17:00 - прелазак кружне стазе на планини Пангео, са успонима на врхове Мати (1957 м), Трикорфу (1942 м) и Пилаф тепе (1870 м).
  • 18:30 - долазак у Неа перамос, смештај у хотелу, дружење, слободне активности.

Недеља02.06.2024.године

  • 09:00 - напуштање хотела, одлазак до Кавале
  • 10:00 - 14:00 - обилазак Кавале, полазак из Кавале ка Бугарској
  • 17:00 - 19:00 - Банско, обилазак града, слободне активности;
  • 19:00 - полазлак из Банског
  • 23:00 по средњеевропском времену - долазак у Ниш.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, с тим што се може наручити у Неа Перамосу, у Кавали, у Банском. У близини хотела у Неа Перамосу је и велика пекара и посластичара, где можемо доручковати. Воде има на чесми на Пангеу, за успон је потребно најмање 2 литра воде. Обавезно понети чоколадице и енергенте.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Гојзерице, штапови, наочаре за сунце, јакна, кабаница. Резервна мајица и чарапе, слојевита гардероба, заштитна крема или млеко за сунчање, капа, рукавице. Папуче за боравак у хотелу, прибор за личну хигијену, резервна обућа за пут.

ТРОШКОВИ ПУТА И СМЕШТАЈА: 100 евра.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ:  Дејан Радојловић, контакт телефон: 063498018, и Владимир Митровић, контакт телефон: 0642634692.

ПРИЈАВЕ: Код вођа акција.

НЕПХОДНА ДОКУМЕНТА: Важећи пасош.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођа акција или путем електронске поште, на званичну адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 

Powered by iCagenda