Мали Јастребац - велико уживање

Планинска бициклистичка тура: Суповац - црква Св. Лазара - Гола чука (529 м) - Змијина глава (693 м) - Црни врх (833 м) - Купињак (946 м) - излетиште Јасенова вода - Црвени брег (881 м) - превој Гребац (635 м); и назад поред цркве Св. Врача - девастираног хотела "Мали Јастребац" - Таткове земунице - колибе испод Црног врха (833 м) и надаље истим путем до Суповца.

Дужина стазе: 50 км
Време потребно за прелажање стазе: 8 сати
Укупан успон: 1495 m
Извори питке воде: 2 (Добра и Јасенова вода)

За преузимање ГПС трага у КМЛ формату кликните на линк: Мали Јастребац - бициклистичка тура

Јесен је обично сива и суморна, доноси тамне облаке, кишу и маглу.  Али, јесен свакако, уме да буде и лепа. Лепа и пријатна. Такође, јесен је уједно богата невероватним бојама! Беж, бела, розе, сива, па чак и зелена, плава и љубичаста – све ове боје у својим пастелним варијантама представљају право богатство за очи и мелем за душу. Шуме се у јесен обоје бакарном, златном и жутом бојом и сигурно нема колоритнијег доба од јесени.

Све изгледа као да се у јесен природа спрема да спава. После бесних летњих олуја, жеге и изненадних провала облака у јесен завлада спокој. Спокој који свима одговара, па и бициклистима.

Иначе, јесен почиње у тренутку када Сунце, у свом привидном кретању током године, пресече небески екватор и крене на јужну небеску хемисферу. Тог дана Сунце излази тачно на исток, а залази тачно на запад; обданица и ноћ су једнаки и трају по 12 сати. Тај дан се зове јесења равнодневница или јесењи еквиноциј. На јужној Земљиној полулопти у топ тренутку почиње пролеће. Јесен обично почиње 22. септембра.

За бициклисте јесен је посебно изазовна. Умерена температура, разноврсност сазрелих плодова, леп поглед било да се вози по асфалту или ван саобраћајних путева, пуна кондиција као за финалну вожњу и сазнање да ускоро следи гаражирање бицикла су само неки од разлога због којих је јесен пуна бициклистичких тура.

Овогодишња јесен нас је даривала прегрштом прелепих дана, међу којима је и 04.11.2012. године. Температура око 22 степена, стаза благо натопљена прошлонедељном кишом (тек толико да нема прашине) и шуме у најлешем годишњем издању. Све то на само 20 км од великог Ниша и пар мањих градова, а опет све пусто и скоро да нема никога на Малом Јастребцу.
Некада препуно излетиште Јасенова вода затворено и пусто.
Излетиште и хотел "Мали Јастребац" пусти и девастирани.
Излетиште Гребац само домаћин у једном од многих објеката.

У реду нећете да користите благодети које вам природа пружа.
Користили их не користили - живот пролази.
На крају живота слаб ће вам изговор бити да нисте имали довољно пара да се провозате бициклом до Јастребца.

Срдачан поздрав свим читаоцима.

Раде Никчевић, Ниш, 11.2012.