Радов камен, Прозорац, Јелашничка клисура

ПД Преслап
Датум: недеља, 01 септембар 07:00 - 16:30

Локална и лагана акција Планинарског друштва "Преслап" на којој ћемо уживати у лепотама Јелашничке клисуре на Сувој планини.

                                                    Радов камен, Прозорац, Јелашничка клисура

                                                          Недеља, 01.септембар 2019.године

За чланове и пријатеље Планинарског друштва "Преслап", осмислили смо кратку, ефектну и занимљиву акцију у Јелашничкој клисури, у срцу Суве планине. Довољно тога ћемо видети за само пар сати боравка у планини и препешачених тек 7 километара, тако да код куће или у Јелашничкој клисури можемо доручковати, а да за недељни ручак већ будемо код својих кућа, или пак да мало продужимо кретање у Јелашничкој клисури, да пређемо на леву обалу Јелашничке реке и попнемо се на брдо Инатовац (400 м) изнад села Јелашница.

Стаза коју прелазимо почиње на излазу из села Јелашница, у близини водопада Рипаљка. Пењемо се на стене на источној страни Јелашничке клисуре, до врха Радов камен (580 м). У близини Радовог камена су и изузетно занимљиве стеновите формације - Прозорац (шупља стена - изванредан видиковац) и "царско корито" (удубљење у стени). После Радовог камена, одлазимо ка југоистоку и спуштамо се у село Чукљеник.

На акцију одлазимо приградским јавним превозом, аутобусом који са помоћне аутобуске станице у Нишу полази у 07:00 часова, а успут стаје у преко пута суда, затим код Градске болнице, на Трошарини, код Брзог Брода...карта се купује у аутобусу, а карта до Јелашнице стаје 90 динара.

На успон крећемо у 08:00 часова. До изласка на Радов камен има и стрмијих деоница, после се стаза изравњава и ка Чукљенику се благо спушта. Видици су са Радовог камена и са платоа према Чукљенику изванредни, јер можемо видети потковицу Суве планине, Сврљишке планине, Стару планину, град Ниш, планину Јастребац... У Чукљеник силазимо у 12:00 часова, и у овом селу чекамо аутобус за повратак у Ниш, који из Горње Студене полази у 12:20 часова, а у Чукљенику је у 12:30 часова. Карта од Чукљеника до Ниша стаје 100 динара.

Ко жели да продужи даље према Инатовцу и селу Јелашница, у Ниш се враћа аутобусом који из Горње Студене полази у 16:10 часова, а у Јелашници је у 16:25 часова.

Храна је из ранца, понети 1-1,5 литра воде.

Обућа је планинарска, одећа слојевита, обавезно понети капу и рукавице.

Вођа акције је Петар Ратковић, контакт телефон: 069/5797585.

Пријављивање за ову акцију није потребно. Вођа акције на располагању је за додатне информације. Додатне информације могу се затражити и путем електронске поште, на званичну адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 

Powered by iCagenda