9.традиционална акција око Оштре чуке - 3 врха, 2 планине

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
IMG_2256
Датум: субота, 28 септембар 06:30 - 19:30

Девета по реду акција Планинарског друштва "Оштра чука" Сокобања, на планинама Девица и Озрен, успон на врхове Оштра чука (1075 м), Алексин камен (1100 м) и Чапљинац (1100 м), силазак у село Раденковац до новог планинарског дома. Субота, 28.септембар 2019.године.

                                           9. АКЦИЈА НА ПЛАНИНАМА ДЕВИЦА И ОЗРЕН

                         Успон на врхове Оштра чука (1075 м), Алексин камен (1100 м) и Чапљинац (1186 м)

                                      Традиционална акција Планинарског савеза Србије

                                      Организатор акције је Планинарско друштво "Оштра чука" из Сокобање

                                         Субота, 28.септембар 2019.године

Планинарско друштво „Оштра Чука“ Сокобања већ девет година организује акцију на планинама Девица и Озрен, са успоном на врх Оштра чука или суседне врхове. Карактеристика ове акције је да се често мењају одредишта за планинаре, што акцији даје изузетну ноту разноврсности и креативности. У покретању и развоју ове манифестације, важну улогу одиграли су и оснивачи и водичи Планинарског друштва "Преслап". Планинарско друштво "Ошта чука" најбољи је спортски колектив свих времена у општини Сокобања, а међу планинарским спортским удружењима, на нивоу Србије, у самом су врху по раду са младима и по акцијама уређивања и обележавања планинарских стаза. Акција на Оштрој чуки и око ње и  акција у селу Врмџа у част планинарске слободе и достојанства, највећи су спортски догађаји који су се до сада одржали у општини Сокобања, а њихова масовност и одазив планинара из целе Србије и многих страних земаља, установљена је практично од самих почетака организовања. Акција на Оштрој чуки и око ње одржава се од 2011.године, а акција у Врмџи од 2014.године, па је тако Планинарско друштво "Оштра чука" једино на југу Србије које организује током гоидне чак две велике међународне и изузетно масовне манифестације. Ове године се акција око Оштре чуке организује у сарадњи са Месном заједницом Раденковац.

Место одржавања акције је западна и јужна страна планине Девице, и мали, крајњи северни део планине Озрен. Акција се завршава у  селу Раденковац.


Као и сваке године, постоји могућност да се изабере лакша или тежа стаза. 

ТЕЖА СТАЗА: Дужина стазе је 19 километара. Укупан успон на стази је 733 метара док је укупна висина силаска - 645 метара. Најнижа висинска тачка на стази износи 651 мнв (почетак стазе – Озренске ливаде) док је највиша тачка 1186 мнв (врх Девице – Чапљинац). Стаза се одвија правцем север – југ (прелази се са северне на јужну страну планине Девице), лучно се извија ка истоку пратећи гребен планине Девице. Око два километра стазе прелази преко источног дела планине Озрен (висораван Власина). Оно што ће свакако запасти сваком планинару за око јесте Оштра чука која ће се видети из различитих углова све време док буде трајало пешачење. Тежа стаза има благи успон до једанаестог километра (1186 мнв), након тога се постепено губи висина до циља (Раденковац – 737 мнв).

ОПИС ТЕЖЕ СТАЗЕ:

Стаза почиње на месту „Озренске ливаде“ где ће планинари изаћи из аутобуса и упутити се ка месту Калиновица (Етно – парк) 674 мнв одакле ће уследити отварање акције и полазак на стазу.
Након првог километра, планинари ће проћи кроз место Бекчир где ливаде постепено прелазе у букову шуму да би већ на трећем километру од старта акције планинари прошли недалеко до извора Шопур (820 мнв) где планинари могу да замене воду коју буду носили. Одлазак на извор ће бити факултативан, није предвиђена пауза.
Након изворa Шопур, стаза наставља ка југу кроз букову шуму до места Натема (где се прелази асфалтни пут) и прелази на планину Озрен. На петом километру од старта се налази место Венчић (930 мнв) одакле се пружа леп поглед ка југу Србије. Овде стаза напушта планину Озрен и скреће благо на исток ка подножју Оштре чуке (западна страна врха) и самом врху.
Оштра чука (1075 мнв) се налази на шестом километру од старта, одлазак на врх је по слободном избору. Врх је пирамидалног облика и једино је приступачан са источне стране, остале стране су у виду стрмих одсека. Стаза од подножја до врха има кречњачку основу али не представља велики ризик. На врху је предвиђено задржавање око 20 минута. Са Оштре чуке се пружа леп поглед ка околним планинама (Девица, Озрен, Сува планина...). За овај врх је обезбеђен печат.
Планинари који не буду желели на врх могу да направе получасовну паузу на источној страни Оштре чуке. Након паузе, стаза скреће десно ка главном гребену Девице где ливаде постепено прелазе у камену (кречњачку) подлогу. На осмом километру од старта се налази врх Алексин камен (1100 мнв) одакле се пружа прелеп поглед ка западу на В. Јастребац, Озрен и Оштру чуку, на северозападу ка сокобањској котлини и Буковику, на југу и југоистоку се пружа поглед на Стару планину, Сврљишке планине, Суву планину, Видојевицу, Кукавицу и Радан планину. На овом месту је предвиђена краћа пауза. За овај врх је обезбеђен печат.
Након паузе планинари настављају пут ка југу кроз кречњачку висораван Девице, благи успони се смењују са благим низбрдицама до места где се одваја пут за Шкрапар, кречњачки камен избраздан шкрапама, атрактиван за фотографисање. На једанаестом километру се налази одвајање за врх Девице (Чапљинац 1186 мнв). Од одвајања до врха има око 50 метара (одлазак до врха је по жељи). Након врха стаза пролази кроз вртаче ка истоку а затим мења правац ка југу и пролази између врхова Чапљинац и Орлово корито до висоравни Рајчинац (1084 мнв) где се „отвара“ поглед ка југу и планинама јужне Србије. Планинари настављају ка југу косом Лешански дел до места Равниште (960 мнв) где се спајају тежа и лакша стаза. Равниште се налази на петнаестом километру од старта. Од места Равниште наредних четири километра пут пролази кроз борову и грабову шуму све до села Раденковац и места Браниште (738 мнв) где је заказано окупљање и ручак.

ЛАКША СТАЗА: Дужина стазе је 6 км, укупна висина успона 260 м, висина силаска 243 м. Почетна висина (Ново Село – 727 мнв), највиша тачка (Равниште – 960 мнв).

ОПИС ЛАКШЕ СТАЗЕ:

Аутобуси ће све заинтересоване планинаре за ову стазу оставити у Новом Селу. У центру села налази се чесма где планинари могу да се освеже хладном водом. Почетак стазе је на 727 мнв. Од чесме следи благи успон ка истоку путем који води кроз четинарску шуму да би се већ на првом километру прошло поред извора Велкова слама (853 мнв). Након краће паузе, пут даље води ка истоку до места Равниште (960 мнв) где се лакша стаза спаја са тежом стазом одакле следи постепено спуштање до села Раденковац (738 мнв).

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ (СА САТНИЦОМ УЧЕШЋА ПЛАНИНАРСКОГ ДРУШТВА "ПРЕСЛАП"):


Субота, 28.септембар 2019.године:

06:30 - полазак са паркинга тржног центра "Рода" ("Меркатор") на Византијском булевару у Нишу
08:30– долазак планинара и пријава 
(Калиновица) 
09:00 – отварање акције – Калиновица
09:30 – Бекчир
10:00 – Шопур – краћа пауза
10:45 – Венчић (Власина)
11:15 – Оштра чука (20 мин пауза)
12:00 – Алексин камен (пауза 30 минута)
14:30 – Чапљинац – врх Девице
15:30 – Равниште
16:30 – Раденковац (долазак – ручак)
17.:5 – додела захвалница

17:30 - полазак за Ниш

19:30 долазак у Ниш

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле или дубље патике, ранац запрeмение 30-так литара, резервна мајица, тања јакна, кабаница, качкет, наочаре за сунце, средство за заштиту од сунчевих зрака, штапови за ходање, камашне.

ХРАНА И ВОДА: У првом делу акције храна из ранца (сендвичи, слаткиши...), по доласку у Раденковац имаћемо бесплатан ручак, треба понети прибор за јело и порције. Воде има на Калиновици и на изворишту Шопур, потребно је имати 1,5 до 2 литра воде.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 600 динара

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Ненад Стевановић (телефон: 062/637-771) и Мирослав Докман (телефон: 062/205-977).

ПРИЈАВЉИВАЊЕ: Код вођа акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођа акције, на фејсбук страници Планинарског друштва "Преслап" или електронском поштом на званичну адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda