Девета акција у селу Врмџа у част планинарске слободе и достојанства

ПД Преслап
3_vrmdzansko_jezero_maj
Датум: субота, 10 јун 07:00 - 20:00

Девета акција у селу Врмџа код Сокобање, у част планинарске слободе и достојанства - прелазак кружне стазе око села Врмџа. Добродошли у Врмџу - "сокобањски Сан Марино", субота, 10.јуни 2023.године.

Девета акција у селу Врмџа у част планинарске слободе и достојанства - прелазак кружне стазе око села Врмџа

Субота, 10.јуни 2023.године

Организатори акције: Планинарско друштво "Преслап" Ниш, Планинарски клуб "Железничар" Алексинац, Месна заједница Врмџа и Удружење "Локална акциона група Ртањ", уз подршку Општине Сокобања

Са одржавањем манифестације на кружној стази око села Врмџа, отпочело се марта месеца 2014.године, и у овом термину акција је одржавана закључно са 2019.годином, када је, са 1115 уписаних учесника, а процењених око 1500, ово била и најмасовнија планинарска акција у Србији у 2019.години.

Због околности епидемије, званична, седма манифестација у Врмџи није одржана марта месеца 2020.године, али је Планинарско друштво "Преслап" 14.јуна 2020.године извело акцију преласка кружне стазе око села Врмџа, са око 150-оро учесника из Ниша и више градова Србије. Акција из 2020.године итекако је била важна за одржавање континуиета преласка кружне стазе око села Врмџа, те је одлучено да се и редовни термин манифестације, премести са месеца марта у месец јуни, када су Врмџа и околина у пуном зеленилу и сунчаном сјају. Званично седма, а практично осма акција у Врмџи, одржана је 5.јуна 2021.године, а званично осма, а практично девета акција у Врмџи, одржана је 4.јуна 2022.године.

Манифестација која ће се одржати 10.јуна 2023.године, стога ће бити званично девета, а у ствари десето планинарско окупљање у Врмџи.

1 vrmdza sa latin grada maj

Врмџа, село на северу сокобањске котлине у подножју планине Ртањ, представља право туристичко планинско насеље које сваке године привлачи велики број туриста из Србије и иностранства. Поред свог специфичног изгледа, Врмџа у својој непосредној околини има Врмџанско језеро, велики број стеновитих одсека који се у виду клифова издижу са плодних поља и воћњака. Врмџа је богата изворима, прелепим видиковцима са којих се види цела сокобањска котлина. Место је где је забележен пад првог метеорита на територији бивше СФРЈ. 

4 zapadna perspektiva rtnja

Врмџа расте, велики број људи долази у Врмџу и управо то место бира за свој будући дом. Становници Врмџе су из Италије, Швајцарске, САД-а и Србије, сталне миграције становништа утичу да Врмџа наставља да живи и да се развија.

5 rtanj sa latin grada

Врмџа, захваљујући планинарима, постала је и снажан спортски и културни центар. На врмџанској стени Девојачки камен уређено је природно пењалиште, са око стотину пењачких смерова, захваљујући ангажовању проф.др Даниела Станковића са Факултета спорта и физичке културе у Нишу, на коме се одржавају такмичења и обуке у пењачком спорту. У Врмџи се од 2017.године одржава и фестивал краткометражног еколошког филма "Врмџа Фест".

Врмџа је најјужније карпатско село. Огроман масив Карпата, који почиње на граници Пољске и Словачке, на планинама Високе Татре, даље иде кроз Украјину, Румунију и источну Србију, све до Ртња и села Врмџа. Део кружне стазе, од Врмџанског језера, до раскрснице Облози, јесте и граница између масива Карпатских планина и Балканских планина - граница између Црноречке котлине и Сокобањске котлине.

На брду Црковац, једна од првих школа у овом делу Србије, изграђена је по налогу књаза Милоша Обреновића 1859.године. Врмџа, занимљиво је, једно је од ретких села, ако не и једино на Балкаснком полуострву, које има свој музеј, који се налази на брду Црковац, поред цркве и остатака некадашње школе, а поставку музеја чине експонати из Врмџе из 19.века.

2 latin grad maj

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ (СА САТНИЦОМ УЧЕШЋА ПЛАНИНАРСКОГ ДРУШТВА „ПРЕСЛАП“) - субота, 10.јуни 2023.године:

-07:00 – полазак са паркинга тржног центра „Рода“ („Меркатор“) на Византијском булевару у Нишу;

- 08:30 – долазак у село Врмџа

 - 09:00 - Брдо Црковац (црква Св. Тројице). Обилазак завичајног музеја села Врмџа, обилазак цркве Свете Тројице, водиковац на брду Црковац. 

- 09:30 - отварање акције испред музеја (поред цркве). Крећемо стазом која нас спушта у центар Врмџе, пролази поред стене Латин град и узводно поред Врмџанске реке иде ка "деда Мијиној воденици", извору Врмџанске реке и Врмџанском језеру.

- У 11:00 часова стижемо код у етно комплекс "деда Мијина воденица", где је предвиђена краћа пауза од 20-так минута а затим следи наставак пешачења ка извору Врмџанске реке и Врмџанском језеру.
- Око 12:00 часова се пристиже на Врмџанско језеро где је предвиђена пауза од 20-так минута. 
- На језеру се група дели на планинаре који ће ићи лакшом и тежом стазом. 

Краћа стаза: 
- Повратак истом стазом у Врмџу, поред извора, поред "деда Мијине воденице", и излазак на стену "Латин град".
- Око 15 часова долазак на "Латин град", потом се силази у школско двориште, где ће бити послужен ручак, и где ће се чекати учесници који прелазе дужу стазу.

Дужа стаза: 
- Након паузе од 20-так минута планинари крећу ка северу у правцу места Васиљевац а затим до највише тачке Облози где пристижу у 13:15 часова. На месту Облози је предвиђена пауза од 15 минута. Облози представљају највишу тачку планинарске стазе, место одакле се пружа поглед ка долини Црног Тимока и један од најлепших погледа ка планини Ртањ. 
- У 13:30 часова је предвиђен полазак са Облога, и скретање на југ, ка Врмџи.
- У 14:00 часова – Мирков поток (извор пијаће воде „Чисти кладанац“)
- На стену Видиковац се пристиже око 14:45 часова одакле се пружа поглед ка селу Врмџа са северозапада – нема задржавања
- У 15:00 часова се излази на асфалт (опција ко жели директно до Латин – града)
- У 15:20 часова излазак на стену Соколовица (пауза 10 минута)
- У 15:30 часова полазак са стене
- У 15:50 часова пролазак кроз клисуру Девојачки камен
- У 16:30 часова Латин – град.

-  од 16:30-18:30 –  бесплатан ручак (потребно је понети прибор за јело и порције), забава, дружење.

- 18:30 – полазак за Ниш;

- 20:00 – повратак у Ниш.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле или дубоке патике, камашне, штапови за ходање, наочаре за сунце, качкет, резервна мајица, тања јакна за сваки случај, средство за заштиту од сунца.

ХРАНА И ВОДА: У првом делу акције храна из ранца (сендвичи, слаткиши, кекс..). По повратку у Врмџу, бесплатан ручак (потребно је понети прибор за јело и порције).Воде има у Врмџи, код "деда Мијине воденице", а може се пити и вода са извора Врмџанске реке, потребна количина је два литра.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 900 динара.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Мирослав Докман (телефон: 062205977), Владимир Митровић (телефон: 0642634692) и Слободан Васковић (телефон: 0631118508).

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције. 

Додатне информације: код Мирослава Докмана или Владимира Митровића или Слободана Васковића, или електронском поштом, на адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 

Powered by iCagenda