Успон од Нишке Бање до Црног камена (867 м)

ПД Преслап
Crni_kamen_panorama
Датум: недеља, 14 јануар 09:00 - 16:00

Лагана стаза на Сувој планини, дужине 12 км у оба правца, водиће нас од фонтане у центру Нишке Бање преко узлетишта за параглајдере и "соколовог пута", до врха Црни камен или Пресклан (867 м). Стаза је добро обележена и често је посећивана од стране планинара. Недеља, 14.јануар 2024.године.

                                Успон од Нишке Бање до Црног камена (867 м) на Сувој планини

                                                            (Недеља, 14.јануар 2024.године)

Најлепша традиција Планинарског друштва "Преслап" је да прва акција Друштва у свакој новој години увек буде успон од Нишке Бање до врха Црни камен, на Сувој планини. Сваке године, Планинарско друштво "Преслап" остварује подвиге епских размера, за историју спорта града Ниша и Србије, и када су спортски резултати у питању, али и сама организација масовних и високогорских акција, и промовисање и развој планинарства. И свака нова планинарска година отпочиње на Црном камену. И то је традиција коју негујемо.

Тако ће прва акција Планинарског друштва "Преслап" у 2024-ој години бити организована у недељу, 14.јануара 2024.године, у непосредној околини Нишке Бање - успон на врх Црни камен (други назив је Пресклан), на Сувој планини, висок 867 метара.

Црни камен или Пресклан (867 м) је први истакнутији врх Суве планине, када се њен венац и потковица посматрају из правца југозапада. Црни камен се налази мало изнад Нишке Бање, до њега води обележена стаза, у почетку нешто стрмија када када прати стазе за опоравак бањских гостију, а касније равномерна. Стаза углавном води кроз густу шуму, а на пар места излази на видиковце, са којих се лепо може видети највиши део Суве планине са једне стране, а са друге Нишка Бања и град Ниш. Први видиковац је на доњем узлетишту за параглајдере, на изласку из шуме и "стазе здравља", а други видиковац је горње узлетиште за парглајдере, на раскрсници путева за Раутово и Коритњак.

Crni kamen naslovna

Најинтересантнији делови ове стазе су два видиковца изнад Нишке Бање, деоница "соколов пут" и врх Црни камен.

План акције:

  • 09:00 Окупљање учесника код фонтане у Нишкој Бањи.
    До Нишке Бање учесници могу доћи јавним градским превозом или у сопственој организацији. Аутобуска карта у једном правцу на релацији Ниш-Нишка Бања стаје 105 динара. Препоручујемо поласке из Ниша (прва станица је МИН-ово насеље) у 07:58, а из Нишке Бање за Ниш у 15:58 часова- недељни ред вожње градског превоза.
  • 09:15 Почетак успона;
  • 10:15 - Очекивано време изласка из шуме, на први видиковац, краћи одмор;
  • 10:45 - Очекивано време изласка на други видиковац на полетишту за параглајдере, краћи одмор;
  • 12:30 Очекивано време изласка на врх Црни камен, одмор до пола сата;
  • 14:30 Очекивано време доласка на друго узлетиште параглајдера;
  • 15:30 Очекивано време завршетка акције у Нишкој Бањи.

Одећа, обућа, опрема: прилагођена зимским условима - ранац, слојевита гардероба, квалитетна обућа - гојзерице, капа, рукавице, штапови за ходање, тамне наочаре.

Храна је из ранца, препоручујемо један или два сендвича, слаткиш, а уз себе увек имати 2 литра воде. Вода се може захватити у Нишкој Бањи.

Водич и особa за контакт je Мирослав Докман, телефон: 06220597.

Пријављивање за учешће на акцји није потребно, довољно је доћи испред фонтане у Нишкој Бањи у 9 часова изјутра. Додатне информације о траси и самој акцији могу се добити код водича, лично или путем електронске поште Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 

 

Powered by iCagenda