Доломити

ПД Преслап
5_1_tri_cime_kroz_okno
Датум: четвртак, 15 август 17:00 - недеља, 18 август 23:30

На масиву Доломита, у Италији, једном од најлепших и најатрактивнијих делова Алпа, боравићемо на подручју око чувене Tre Cime di Lavoredo, и попећемо се на врх Монте Патерно (2744 м). Обилазимо и видиковце и језера. Високогорска акција Планинарског друштва "Преслап", од 15 до 18.августа 2024.године.

                                                                        ДОЛОМИТИ

                                                      Део Алпа, у североистичној Италији

                                         Подручје Националног парка Tre Cime di Lavаredo

                                                       Успон на врх Монте Патерно (2744 м)

                             (Четвртак, петак, субота и недеља, 15, 16, 17 и 18.август 2024.године)

Практично, у четвртак поподне се полази из Ниша, а у недељу пре поноћи се враћамо у Ниш, те учесници ове акције, ако већ нису у ово време на годишњем одмору, са посла одсуствују само у петак, 16.августа 2024.године.

(Ова високогорска акција Планинарског друштва "Преслап" изводи се у термину који је другачији у односу на првобитно одређени термин у Плану планинарских акција Планинарског друштва "Преслап" за 2024.годину, дакле изводи се од 15 до 18.августа, уместо од 18 до 21.јула - разлог су што је због велике популарности овог одредишта за планинаре и љубитеље природе из целог света, у планинарском дому који је оптималан за смештај за извођење ове акције Планинарског друштва "Преслап", а то је Rifugio Auronzo - једини слободни термини за смештај Планинарског друштва "Преслап" 16 и 17.август 2024.године - у целој сезони обиласка Tri Cime di Lavaredo и успона на Монте Патерно, а ова сезона траје од почетка јуна до краја септембра).

Доломити, као део Алпа, налазе се у североисточној Италији. Обилују и врховима вишим од 3000 метара надморске висине, и онима између 2500 метара и 3000 метара, ту су бајковите долине, планинска језера и реке. Највиши врх Доломита је Мармолада, са 3343 метара надморске висине. За детаљнији обилазак подручја Доломита потребно је много више времена, такорећи цео годишњи одмор посветити овом циљу, и одвојити много новца. На Доломитима се налази неколико из скупине најпознатијих светских скијалишта: Кортина д'Ампецо, и славна стаза Олимпија дела Тофана, прави монденски центар, у коме су одржане и зимске олимпијске игре, затим Вал Гардена, Алта Бадија, Кронплац - у којима се одржавају такмиченја Светског купа у алпском скијању, или Добијако или Толбах, као центар скијашког трчања и бијатлона, и Вал ди Фијеме, као важан центар и за трчање, и за бијатлон, и за скокове, и за нордијску комбинацију.

Планинарско друштво "Преслап", на предстојећој високогорској акцији, потрудило се да и ових пар дана акције, програм буде богат, разноврстан, и да Доломити остану у сећању као једна од најлелших акција, слично као Триглав 2023.године. 

Предвидели смо да од четвртка поподне, до петка ујутру, путујемо, кроз Србију, Хрватску, Словенију и Италију, све до планинарског дома Rifugio Auronzo, на висини од 2320 метара. До овог дома долазимо комбијима, према томе учесници акције неће нити на једном делу трасе на леђима носити вишак ствари. Пре доласка у Rifugio Auronzo, осим уобичајених пауза на путу - стајемо и код два атрактивна језера у Доломитима - језеро Мизурина и језеро Анторно.

У зависности од задржавања на путу и граничном прелазу, када се будемо сместили у Rifugio Auronzo, у петак, 16.августа, извешћемо рекреативну акцију - дужу или краћу - то зависи од расположивог времена. Свакако, најпре одлазимо до најатрактивнијег видиковца на Доломитима, који се зове Candini di Misurina, а поглед са њега не оштре врхове Алпа - Доломита, мотивисао је путописце да га назову италијанским Мордором. 

10 cadini di misurina pogled

До овог видиковца потребно је око пола сата лаганог хода од дома, такорећи без висинске разлике, у једном правцу раздаљина је 2 км.

После уживања у погледу са Candini di Misurina, враћамо се ка дому и упућујемо на кружну стазу око чувених Tre Cime di Lavаredo. Дужина ове кружне стазе је 8 км, прелази се за нешто преко 3 сата, а уколико проценимо да немамо времена за прелазак целе стазе, свакако идемо у једном правцу према Tre Cime di Lavаredo.

20 tri cime

У суботу, 17.августа 2024.године, изводимо успон на врх Монте Патерно (2744 м). Од Rifugio Auronzo се упућујемо на североисток, до оближњег дома Rifugio Lavaredo, раздаљина ове прве етапе је 1,7 км. И од Rifugio Lavaredo настављамо да се крећемо широком стазом, са благим успоном - via normale. После сат времена од поласка, долазимо у подножје стене Монте Патерна. 

Овде је постављена инфраструктура - сајле и ногоступи, и убрзо почиње чувена Via ferrata De Luca-Innerkofler. Ова via ferrata спада у лакше via ferrate. За два сата на стени Монте Патерна, те Via ferrati De Luca-Innerkofler, а укупно три сата од дома Rifugio Auronzo, излази се на врх Монте Патерно (2744 м).

30 monte paterno

Истом трасом, за око 3 сата, враћамо се у дом Rifugio Auronzo.

Недеља, 18.август 2024.године, је дан за повратак у Србију и у Ниш, те из Rifugio Auronzo полазимо одмах после доручка, Уз успутне паузе ради куповине и релаклације, пре поноћи бисмо требали да се вратимо у Ниш.

Програм акције

Четвртак, 15.август 2024.године:

17:00 - полазак са паркинга тржног центра "Рода", на Византијском булевару, даље следи пут кроз Србију, Хрватску, Словенију и Италију, све до Доломита.

Петак, 16.август 2024.године:

07:00 - језеро Мизурина.

08:00 - језеро Анторно.

09:00 - дом Rifugio Auronzo, смештај и припрема ствари за пешачку туру до видоковца и према Tre Cime di Lavaredo.

10:00 - 18:00 - одлазак до видиковца Candini di Misurina, и одлазак на кружну стазу око Tre Cime di Lavaredo, повратак у дом Rifugio Auronzo.

Вечера, дружење, припрема ствари и опреме за сутрашњи успон на Монте Патерно, у 22 сати се у дому гаси агрегат и гасе светла, ради ноћења.

Субота, 17.август 2024.године:

07:00 - доручак

08:00 - 15:00 - успон на Монте Патерно и повратак у планинарски дом Rifugio Auronzo.

Вечера, дружење, паковање ствари за сутрашњи пут за Србију, починак у 22 сати, када се гасе агрегат и светла.

Недеља, 18.август 2024.године:

Устајање и доручак, време устајања и доручка прилагодити тако да се на успон крене у 07:00 сати.

07:00 - доручак

08:00 - полазак за Србију,

уз све успутне паузе, очекивано време повратка у Ниш је у 23:30 сати.

ХРАНА И ВОДА: У планинарском дому Rifugio Auronzo, у оквиру резервације, а што покривају трошкови акције, обезбеђена су четири оброка - вечера у петак, доручак и вечера у суботу и доручак у недељу. Остале оброке учесници акције или сами обезбеђују куповином намирница, конзерви и сл. - што препоручујемо, због еконоичности, или наручују у дому Rifugio Auronzo, али ваља знати да су цене оброка у оваквим домовима вишеструко скупље него у Нишу. Воде има у дому. Потребна количина воде за планинарске активности је 2 литра за сваки дан. Лична хигијена - умивање је могуће, а купање се плаћа додатно у дому - 5 евра.

ОБУЋА, ОДРЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање, одећа и обућа за пут, одећа за боравак у дому Rifugio Auronzo, прибор за личну хигијену, папуче. 

Врећа за спавање или постељина!

За успон на Монте Патерно - потребна је опрема за via ferratu - појас, сет за via ferratu, кацига, и рукавице без прстију.

С обзиром да комбијима долазимо до дома - ништа од ових ствари нећемо носити на леђима!Вишак ствари за пут - одеће и обуће, оставља се у собама у дому Rifugio Auronzo.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 340 евра - обухватају превоз, путарине, накнаде за улазак комбија у Национални парк Tri Cime di Lavaredo, паркинг, смештај и исхрану возача, те 4 (четири оброка у дому Rifugio Auronzo - вечеру у петак, доручак и вечеру у суботу, вечеру у недељу).

НЕОПХОДНА ДОКУМЕНТА: Важећи пасош.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Слободан Васковић, контакт телефон: 0631118508, и високогорац Угљеша Ђорић, контакт телефон: 0641187082.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције, и код Мирослава Докмана, контакт телефон: 062205977.

ВАЖНО - РОК ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ И УПЛАТУ: 05.март 2024.године - због обавеза Планинарског друштва "Преслап" да унапред плати услуге у Rifugio Auronzo и тиме потврди резервацију. 

Све додатне информације могу се добити код вођа акције лично, или код Мирослава Докмана, телефоном или путем електронске поште:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda